Barn kan nekas spela: ”Vi tvingas leka Gud”

Från vänster: Mounir Riahi är sportchef, Jonatan Strige är ansvarig för knatteverksamheten, Christian Haglund är kanslichef och Mathias Tiberg är klubbchef.
Foto: Rasmus Karlsson

Anläggningsbristen är ett stort problem för idrottsföreningarna i landet. 

Sickla IF i Nacka kommun är en förening som är drabbad.

500 barn och ungdomar ska dela på en sjuspelarplan och nu riskerar snart klubben att tvingas tacka nej till fler. 

– Att ens barn ska kunna spela fotboll är ju en självklarhet. Vilka är då vi som förening att tvingas leka Gud och bestämma vem som får spela eller inte?, säger klubbchefen Mathias Tiberg. 

På Sicklavallen har det nyligen avslutats ett idrottspass som barnen i den närliggande skolan haft. 

Annars är det här som föreningen Sickla IF håller till. En av många föreningar i Stockholm med många ungdomar som spelar fotboll. De är också en av många klubbar som har problem med bristen på anläggningar och fotbollsplaner som tas bort till förmån för bland annat fastigheter. 

Sicklavallen.
Foto: Rasmus Karlsson

”Inte bli det fler idrottsytor”

Jonatan Strige, som är ansvarig för knatteverksamheten i Sickla IF sitter vid bordet i klubbhuset. Där finns även Mathias Tiberg som är klubbchef i Sickla IF, Christian Haglund som är kanslichef, Mounir Riahi som är sportchef och Mattias von Malmborg som är grundare till Facebook-gruppen ”Rädda Nacka IP” och som även är väldigt engagerad i anläggningsfrågan på hela Sicklaön. 

Och alla är lite nedstämda. 

På Sicklaön ska det nämligen flytta in cirka 40 000 människor. Det är en dubblering av de som redan bor i området. Och fotbollsplanen ska rivas. 

– Det är ju ett till Nyköping som i princip byggs upp här och det kommer inte bli fler idrottsytor, säger klubbchefen Mathias Tiberg.

I Sickla IF är det 800 spelare. Av dem tränar 500 stycken på Sicklavallen som är en sjuspelarplan. Och den planen kommer inte att finnas kvar på grund av att nya bostäder ska byggas. 

– Berättar man att vi är 500 stycken som delar på den här planen för någon i en annan del av Sverige blir de väldigt förvånade. Vi är 50-60 stycken som varje träningstimme delar på den här ytan, säger Mathias Tiberg. 

– Det räcker nästan att åka till Tyresö så garvar de, tillägger Jonatan Strige. 

Ska bli en ny plan: ”Nödlösning” 

Det ska bli en ny plan som kommer ersätta den Sicklavallen som är i dag. Den kommer att ligga ovanpå ett ett sporthallstak. Fyra meter upp. 

– Uppe på det taket ska fotbollsplanen ligga, säger Mathias Tiberg som pekar på en ritning. Det är ju en nödlösning att lägga upp den nya planen på ett tak på en sporthall. 

Han fortsätter: 

– Först tänker man ju: smart idé att spara på ytor. Men det finns bara en väg upp på det här taket och det är via en ramp. Och det finns ingen insyn för att se vad som händer till skillnad från där vi sitter nu. Om det till exempel skulle vara någon som får för sig att bråka, tända eld eller liknande.

Ett problem klubbchefen Mathias Tiberg lyfter är närhetsprincipen till idrott och möjligheten att kunna ta sig till träningarna.

Mathias Tiberg.
Foto: Rasmus Karlsson

– Många av våra ungdomar åker till Stavsborg i Älta för att träna fotboll. Och det är ju en mil enkel resa med buss. Det är bara en buss som går härifrån. Vissa ungdomar som bor ännu längre ut kommer ju hem med bussen efter 22:00 på kvällarna. När det är så långt till träningarna är det många som inte kommer alls på grund av att de inte kan ta sig dit helt enkelt, säger han. 

Han fortsätter:

– Det finns ju många som inte får skjuts alls. Det är de som drabbas hårdast. Och det är de man ska tänka på.

”Vilka är vi som förening att tvingas leka Gud?”

Mathias Tiberg målar upp en dyster framtid för föreningarna och i synnerhet sin egen. Till slut skulle det till och med kunna bli intagningsstopp i Sickla IF. 

– Anledningen till att vi fortfarande kan ta emot fler och inte redan har ett intagningsstopp är att vi föreningar trycker ihop oss på mindre och mindre ytor, säger han. 

Vad tror du att det kan leda till om planer som Sicklavallen försvinner?

– Då skulle det kunna bli intagningsstopp redan om något år. Och det tar man ju som en självklarhet att ens barn kan börja med fotboll. Och vilka är då vi som förening att tvingas leka Gud och bestämma vem som får spela eller inte?

Mattias von Malmborg: ”Måste säga nej”

Facebook-gruppen ”Rädda Nacka IP” har funnits i snart ett år. Det är en grupp som vill stoppa rivningen av Nacka IP men som även engagerar sig i anläggningsfrågor på hela SIcklaön. Grundaren Mattias von Malmborg menar att gruppen är en stark röst kring frågorna. 

– Om planer som de här inte finns kvar måste vi börja säga nej till folk. Det är nummer ett. Därefter handlar det även om folkhälsan. Om inte föreningslivet är där och tar hand om barn och ungdomar så får vi stillasittande och/eller sysslolösa barn och ungdomar, vilket i värsta fall leder till det ökad ohälsa och det otrygga samhället, säger han. 

Mattias von Malmborg, skapare av ”Rädda Nacka IP.”
Foto: Rasmus Karlsson

Han riktar även kritik mot politikerna.

– Vissa som sitter och bestämmer vet knappt vad en fotboll är. Det handlar om kunskapsbrist. Och jag måste tro på det här. Det vore egentligen ett politiskt självmord att bygga här och politikerna själva säger att vi är en maktfaktor, säger han. 

Vad är det för typ av inlägg i gruppen? 

– I gruppen finns det alla typer av människor och det är både högt och lågt. Det finns även arkitekter som skickar in konkreta förslag på hur alternativa lösningar skulle kunna se ut på till exempel Sicklavallen. Så vi försöker verkligen att påverka med konkreta förslag. 

”Man blir trött på situationen”

Mathias Tiberg är glad att gruppen finns och poängterar att de börjar bli trötta på att hela tiden bli motarbetade. 

– Det är lite tack vara den här Facebook-gruppen man har fått lite kraft att göra motstånd. Men man förlikar sig med situationen. Viktigt att poängtera är att man inte känner ilska. Utan mer en besvikelse och att man blir orolig över situationen, säger Mathias Tiberg. 

Framtiden för Sicklavallen och Nacka IP är fortsatt oklar. Men både Mattias von Malmborg och Mathias Tiberg kommer fortsätta ta kampen för fler anläggningar. 

– Det kommer säkert komma nya planer där man kan spela fotboll. Men att ha närheten till idrott kommer försvinna allt mer. Det måste finnas en möjlighet till att både starta och fortsätta. Det faller bort många barn och ungdomar från idrotten på grund av den bristande närhetsprincipen, säger Mattias von Malmborg. 

LÄS MER: Allt färre barn idrottar: ”Får stora konsekvenser” 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.