Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åt nästan ihjäl sig – blev uttagen till VM-truppen

I dag mår Baharak mycket bättre.Foto: Privat
Som mest vägde Baharak 98,8 kilo.Foto: Privat
Fettet runt magen för skadligt för Baharks inre organ.Foto: Privat
I dag tränar Baharak för att bli stark, inte för att gå ner i vikt.Foto: Privat

Baharak Soleymani, 33, höll på att äta sig själv till döds.

Varje måltid bestod av snabbmat och läsk. Däremellan var det bullar och choklad.

Sen kom vändningen – och den tog henne till VM i Paraguay.

– Läkaren sa att ”fortsätter du så här så kommer du att dö snart”, säger Baharak Soleymani.

Baharak Soleymani, 33, var som ung en lovande tennisspelare. Hon spelade från sex till 16-års ålder och låg som bäst trea i sin åldersgrupp i Sverige. Men det var inte kul att träna och efter tio år la hon tennisen och träningen åt sidan. 

– Efter tennisen fick jag göra det jag tyckte om, och det var ju att äta. Så jag tro att jag la på mig 20 kilo på ett år. Sen bara fortsatte det uppåt och uppåt till 98,8 kilo. Då vägde jag som mest. 

Maten var det som gjorde att Baharak mådde bra. När hon fick äta var hon glad och då fanns inga bekymmer.

– Det var när jag kollade mig i spegeln på kvällen när jag skulle in i duschen, då kände jag att fan, det här är inte bra. Men sen så kom nästa dag igen. Jag vaknade och var så lycklig för att jag skulle få gå till McDonald's och köpa en Cola och tre cheeseburgare till frukost. Sen var det lunch och då var det pizza eller hamburgare. Jag hade lite gett upp hoppet. 

LÄS MER: Simon förlorade synen – utmanar i världstoppen 

Läkarna sa att hon kunde dö

Baharak känner att hon alltid fått stöd av kompisarna runtomkring. Men kommentarerna från andra gjorde ont. 

– Det började väl redan i tennisen att folk sa ”du är tjock”, ”tjocka elefant, du kan inte springa”. På stan fick jag blickar, på krogen fick jag ju höra ”tjockis”, ”är du gravid?”. Det har ju varit jobbigt men jag har hållit det inom mig, jag ville ju inte gärna gå och säga till mina vänner att ”i dag blev jag kallad tjockis”. Det var ju pinsamt. 

På läkarkontrollerna sa läkarna att Baharks tillstånd var dåligt. Hennes fett samlades kring magen och störde viktiga organ. Men även om hon fick höra att hon skulle dö om hon fortsatte så tog hon inte det på allvar. 

– För mig fanns det inte att sätta mig och äta kyckling och sallad eller någonting som var hälsosamt. Det var nyttigt för mig när jag gjorde en fläskfilégryta, men då var det på 40% grädde. Då ansåg jag att jag var nyttig, för att det inte var snabbmat. 

LÄS MER: 90 procent förlamad: ”Tävlar på lika villkor”  

”Bröt fullständigt ihop”

Men en dag kom vändningen. En kollega på jobbet hade med sig soppa till lunch när de andra skulle äta pizza. Hon hade gått ner sju-åtta kilo på kort tid av att gå på en soppdiet. Det ville Baharak också testa. 

– Jag åt sopporna i tre dagar och sen bröt jag totalt ihop, men det var där det började. Jag var tvungen att stänga av allt. Jag gick ut och tog en promenad till Konsum, jag köpte kyckling och sallad. Det som var bra var att jag tyckte att det var så oroligt gott. För mig hade det aldrig varit mat innan men bara att få tugga var så gott. Sen fortsatte jag bara och började tappa i vikt ganska så fort. 

Ganska snabbt nådde hon målvikten på 70 kilo. Hon gick från att bara kunna ta korta promenader till att kunna springa och gå på gym. Då blev träningen roligare.

Baharak (mitten), tillsammans med sin padel-partner Antonette Andersson (vänster) och tränare/förbundskapten Daniel Dios (höger)

Sen kom padeln.

– Padeln kom in för två år sedan. Jag har ju alltid älskat bollsport. Jag började jag känna att jag ville göra något med boll. Så en kille pratade om padel. Jag spelade med honom och jag fastnade direkt. Jag fattade ingenting av reglerna men bara jag fick hålla i ett rack och spela med en boll så mådde jag bra.

Spelade VM i Paraguay

I dag ägnar Baharak mycket tid åt padeln. Efter att ha ställt upp i några tävlingar och provträningar för landslaget så kom hon till VM i Paraguay. Nu är nästa mål att komma in på World Padel Tour med de allra bästa i världen. Och hon känner att hon har padeln att tacka för mycket. 

– Innan gick jag tills gymmet och tränade men jag hade ingenting att träna för. Nu har jag ett mål. Jag älskar ju att tävla så när jag hittade det här så kände jag att äntligen, nu har jag hittat något som passar mig. 

Hon fortsätter:

Tennisen kunde jag aldrig bli bra i för jag tränade inte, jag var för stor, jag ville inte springa. Så det här har betytt väldigt mycket, som att jag fått revansch. 

Vart hade du varit i dag om inte vändningen hade kommit? 

– Jag tror att jag hade varit död. Absolut. Vi pratar alltså fyra, fem lite Cola om dagen, frukosten var tre-fyra cheeseburgare, lunchen var pizza eller hamburgare, middagen? Samma där, pizza, hamburgare eller kebab. Sen choklad, sötsaker, bullar och allt det där. Ingen rörelse alls. 

Hon fortsätter:

– Efter klockan sex-sju på kvällen somnade jag för jag var så hög på socker. Så vaknade jag på morgonen och så började det om igen. Så nej, jag hade inte levt i dag.

LÄS MER: Erik Skoglund: ”jag var egentligen en ganska svag och vek person”