Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åsa startade Corona Cup: ”Det kan vara en morot”

Åsa William och domarkollegan Gunilla Lindgren som även hon är engagerad i Corona Cup.Foto: Privat / Privat
Corona Cup är en tävling för ryttare på islandshäst.Foto: ANNA RUT FRIDHOLM / ANNA RUT FRIDHOLM EXPRESSEN

När allt fler tävlingar och evenemang ställs in har Åsa William, 42, valt att starta en ny tävlingsform. 

I Corona Cup kan ryttare som tävlar på islandshäst kämpa om förstaplatsen genom att skicka in videomaterial.

– Det behövs någonting positivt. Att inte allt blir inställt. Även om det är en liten ljuspunkt så kan det i alla fall vara någonting, säger Åsa William. 

Åsa William, 42, är en meriterad domare i islandshäst som vanligtvis dömer på den yppersta världsnivån. Men när den vanliga säsongen tagit en paus på grund av corona har Åsa skapat nya tävlingsmöjligheter för Sveriges ryttare. 

Hon har startat Corona Cup där ryttarna tävlar genom att skicka in videos där de utför uppgifterna. Och det har varit en succé. 

– Vi tänkte att det kanske är 50-60 stycken som nappar. Men det har varit superbra respons verkligen. Första veckan hade vi 250 stycken startande. Vecka två var det nästan 300. Det är superkul att det är så många som är intresserade och tycker det här är bra, säger Åsa William.

Dessutom är många av dem som tävlar nybörjare. 

– Vi har upptäckt att det attraherar en liten annan målgrupp än den vi ser på tävling. Vi har haft dem som är ute i den vanliga tävlingssvängen men vi har också haft förvånansvärt många som aldrig tävlat och som i princip aldrig åker i väg utan som vill rida hemma. 

Skänker pengar varje vecka

För att delta betalar man en tävlingsavgift på 200 kronor för varje vecka man vill delta. 50 kronor per anmälning går till ett välgörande ändamål.

– Varje vecka ger vi en del av startavgiften till olika organisationer. Första veckan gav vi 13 tusen till barncancerfonden, veckan efter blev det nästan 14 tusen till läkare utan gränser. Den här veckan samlar vi pengar till Bris. 

Tävlingen har precis avslutat sin tredje vecka. Man kan välja att vara med varje vecka och tävla om den totala segern, eller bara när man är sugen. Det är olika teman varje gång.

– Det behövs någonting positivt. Att inte allt blir inställt. Även om det är en liten ljuspunkt så kan det i alla fall vara någonting. Man kanske har tränat hela hösten och vintern och sett fram emot någon slags tävlingssäsong och så blir allt inställt. Då kan det här vara en morot.

Vill fortsätta efter Corona

Trots att det är flera hundra tävlande varje vecka tar Åsa och hennes domarkollegor sig tid att bedöma varje enskilt ekipage. 

– Vi som håller i det är ganska meriterade så jag tror det är många som tycker det är roligt. De kanske inte hade vågat komma till den typen av tävlingar som vi normalt sett dömer. Men de känner att de får ett kvalificerat omdöme på sin ridning och träning av någon som har ganska stor referensram.

Åsa säger att de åtminstone kommer att hålla i gång en vecka till men att målet är att kunna fortsätta ännu längre. 

– Det beror ju lite på hur lång tid det dröjer innan de riktiga tävlingarna drar i gång. Vi tänker att det här i framtiden kan bli ett komplement till vanliga tävlingar. Men det är klart att det kommer minska när det vanliga tävlandet börjat.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.