Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ariana ger nyanlända en väg in i föreningslivet

Ariana.Foto: Thomas Kingdahl
Ariana FCFoto: Foto: Ariana FC
Saber Azizi.Foto: Thomas Kingdahl

MALMÖ. Ariana FC från Malmö vinner inte bara matcher.

Klubben tar ett stort samhällsansvar.

– Vi hjälper ungdomar att hålla sig borta från droger och kriminalitet med hjälp av fotbollen, säger spelaren och styrelseledamoten Saber Azizi, 23.

Ariana erbjuder även träningar för nyanlända.

Saber Azizi, 23, har spelat fotboll i både BK Olympic, Landskrona och FC Rosengård.

Den här säsongen spelar han för Ariana FC - i division fem.

Saber Azizi är född och uppväxt i Malmö men han har ett afghanskt pass.

För tre år sedan fick han debuterade för det afghanska seniorlandslaget.

– En stor ära och en dröm som gick i uppfyllelse, säger Saber Azizi, som gjort två matcher för landet. Jag fick beskedet på mejlen.

LÄS MER: Succéklubben har klättrat fyra divisioner på fyra år 

Har bara förlorat en match

Den unga talangen har valt att spela i en lägre division. Det blev succé direkt. Ariana FC, har bara förlorat en match, har redan avgjort division fem och kommer nästa säsong att spela i division fyra. 2016 spelade klubben i reservlagsserien.

– Vi har ett bra lag, man framför allt är det en klubb som är öppen för alla. För alla nationaliteter. Ariana är en varm och välkomnade klubb med många spännande projekt. Det handlar inte bara vad vi spelare gör på planen, säger Saber Azizi. Det är inte bara mål och räddningar som räknas.

Han sitter även med i Arianas styrelse och är engagerad i de samhällsfrågor som klubben driver.

– Jag är uppväxt i stadsdelen Krokbäck i Malmö. Jag har på nära håll sett barn och ungdomar hamnat snett i livet eftersom de inte haft någon meningsfull fritid, säger Saber Azizi. Det har gått illa för många.

LÄS MER: Välkommen till Vittsjö – verklighetens Åshöjden 

Samarbetar med Rädda Barnen

Nu ser Saber Azizi och några av hans lagkompisar till att barn och ungdomar på skolan i Krokbäck får chansen att spela fotboll.

Det är ett samarbete med Rädda Barnen genom verksamheten DOIT.

– Jag har själv kunnat hålla mig borta från dåligt sällskap, droger och kriminalitet tack vare min fotboll. Fotbollen är en motsats till allt dåligt. Jag kunde se dessa mönster under hela min uppväxt, säger Saber Azizi.

– Ungdomar som inte var aktiva hamnade oftast snett. Med den bakgrunden, och kunskap om området, ser jag min roll som extra viktig för att hjälpa barnen att bli aktiva och hitta en meningsfull fritid, säger Saber Azizi. Min roll som ledare och tränare är mycket viktig.

LÄS MER: ”Känns fantastiskt att kunna ge tillbaka” 

Sedan oktober i fjol genomför Ariana även ett integrationsprojekt.

– Vi erbjuder nyanlända att prova på föreningsfotboll och hålla sig aktiva, säger Saber Azizi.

– Här finns det ett stort behov att täcka. Vi kör träningar ett par gånger i veckan över hela Malmö. De nyanlända får även information hur föreningslivet i Sverige fungerar och vad vi skulle kunna bidra med om de blir aktiva i vår förening. Det känns både bra och stimulerande att få vara en del av detta.

Ariana FC grundades 2015

Ariana FC grundades sommaren 2015 i Malmö. Det var några ungdomar från Malmö som med målsättningen att ta sig hela vägen upp till allsvenskan. 

Med stöd av vänner lyckades fotbollsspelaren och ordföranden, Norlla Amiri, tillsammans med barndomsvännen och sportchefen Omid Hushmand, snabbt få ihop ett bra. Den här säsongen leder Ariana FC division fem.