Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Är svårt att förstå hur illa det kan gå”

Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN
Foto: NICKLAS ELMRIN / BILDBYRÅN

Linnéa Bjöörn, 25, har spelat fotboll i stort sett hela sitt liv. 

Men för tillfället är det bara lätta cykelturer och promenader som gäller.
I juni i år drabbades hon av en hjärnskakning – och det är en lång väg tillbaka.
– Det är svårt att förstå hur illa det kan gå innan man själv är där, säger hon.

Det har gått knappt sex månader sedan smällen. 

Linnéa Bjöörn som var ett av Lidköping FK:s nyförvärv inför säsongen skulle spela seriepremiären i elitettan mot Kalmar – och i slutskedet av matchen åkte hon på en tackling. Hon tvingades utgå, men i hopp om att vara tillbaka på planen inom kort. 

Ytterbacken hade varit med om två hjärnskakningar tidigare och trodde att det var procedurer, likt tidigare, som väntade. 

– Då hade jag vilat i en till två veckor och sen har det gått bra. Då hade jag följt den här ”hjärntrappan” också. Då har varje steg gått bra, men inte den här gången. 

– Jag började känna mig bättre, gjorde hjärntrappan och testade att spela matcher. Jag gjorde om det två gånger till men det funkade inte. Sista matchen var i slutet på juli och sen dess har jag inte kunnat träna någonting. 

”Svårt att förstå hur illa det kan gå”

Vad som gjorde att det blev som det blev den här gången går inte riktigt att säga, menar läkarna. I dag har Linnéa Bjöörn fått lägga om sitt liv för att kunna bli frisk. Hon studerar på halvtid och behöver vara noggrann med hur hon lägger upp sina dagar. 

Hur blir det när du inte tar hänsyn till ditt mående? 

– Då får jag väldigt mycket huvudvärk, ibland mår jag illa, det gjorde jag framför allt i början om jag gjorde för mycket. Sen har det flimrat för ögonen så att jag får lite synbortfall. 

Allt fler inom idrotten, även på fotbollsplanen, drabbas av hjärnskakningar som är svåra att tillfriskna från. Många vittnar om hjärntrötthet och att de fått lägga om sin vardag, menar Linnéa Björn som haft kontakt med några som drabbats. 

– Det är många som har hört av sig till mig och många som hört av sig med samma problem. Det är svårt att förstå hur illa det kan gå innan man själv är där. 

Tar timeout: ”Går inte att skynda”

Finns det tillräckligt med stöd när sådant här händer?

– Det har varit väldigt svårt tycker jag. Jag har varit på sjukhuset och där har de gjort MR-röntgen och kollat att det inte är något allvarligare som en blödning eller så i hjärnan. Det såg bra ut så de sa bara att ”det här är en hjärnskakning – du får åka hem och vila”. Det hade jag ju gjort då men det hade inte blivit bättre ändå. 

– Nu har jag fått hjälp av en sjukgymnast och en arbetsterapeut som har hjälpt mig att komma i gång med lite promenader och lätt cykling så att man ändå tränar. Det är bra för hjärnan. Sen har de hjälpt mig att lägga upp vardagen så att jag inte gör för mycket varje dag. Det har varit bra hjälp men det tog lång tid att hitta vem som kunde hjälpa mig. 

Trots att det varit smärtsamt så har Linnéa Bjöörn följt alla Lidköpings hemmamatcher och tagit sig ned till träningarna de dagar hon mått bra. Efter säsongen står det dock klart att hon inte blir kvar i Lidköpings FK, Linnéa har valt att ta ett uppehåll från fotbollen. 

– Det är för att inte känna pressen att komma tillbaka. Jag har märkt att det inte går att skynda på det, det får ta den tid det tar. Det var tufft innan jag tog beslutet men efteråt kändes det som att det var rätt beslut att ta. Det var som att det föll en sten från axlarna.

Det här är "Hjärntrappan":

Steg 1: Hjärnvila

Ingen aktivitet. Total hjärnvila, det vill säga att spelaren inte ens ska titta på tv eller annan skärm. När personen varit symtomfri i 24 timmar fortsätter rehabiliteringen på steg 2.


Steg 2: Aerob träning

Promenader, cykling eller lätt jogging. Ansträngningskänslan ska vara lägre än ”något ansträngande”.


Steg 3: Teknikträning

Personen får delta i lätt uppvärmning med övriga spelare i laget samt delta i teknik- och passningsövningar utan kroppskontakt.


Steg 4: Träning utan kroppskontakt

Här tillåts personen träning med full belastning. Genom träningens upplägg undviks risksituationer som kan leda till kollision eller huvudskada. Nickövningar får introduceras stegvis. Tänk på att målvakter är mer utsatta vid steg 4 under avslutsövningar än övriga spelare. Lätt styrketräning kan påbörjas.


Steg 5: Full träning

Personen får delta fullt ut i lagets normala träningar.


Steg 6: Återgång till match

Spelaren är helt symtomfri och kan återgå till matchspel. Om möjligt bör beslutet tas av medicinsk personal.


Källa: Svenska Fotbollsförbundet 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.