”Är extremt – finns risk för att vi hamnar där”

Foto: PRIVAT
Foto: BILDBYRÅN

Tidigare TV4-profilen Ida Björnstad ser på nära håll pressen som finns inom ishockeyn.

Och hon är orolig för nästa generation.

– Fortsätter vi i den här takten finns det en risk att vi hamnar så som det ser ut i Nordamerika, säger Björnstad.

2017 tog Ida Björnstad det tuffa beslutet att säga upp sig från jobbet som hockeyreporter för att flytta till kärleken och NHL-stjärnan Mattias Ekholm i USA.

Sedan dess har paret fått barnen William och Maja och hunnit gifta sig.

Och i tomrummet efter programledarjobbet har Ida Björnstad hittat en ny sysselsättning.

Senare i sommar gör 35-åringen författardebut med barnboken ”Bit ihop” (Bonnier Carlsen), skriven tillsammans med medförfattaren Marie Oskarssons. ”Bit ihop” är första boken i en serie som utspelar sig i hockeymiljö, och har ett budskap.

– Jag har bevakat den här sporten i många år och jag har också tagit del av den privat. Jag märker att det finns en del, jag vill säga möjligheter för att bredda den för ännu fler barn och ungdomar, berättar Björnstad.

– Tyvärr så är inte ishockeyn för alla i dag. Det är en sorg i sig. Om vi ökar medvetenheten och börjar prata om det kanske det kan leda till att det faktiskt blir en sport för alla.

”Fått frågan om hur man får sitt barn till NHL”

Första boken handlar om de höga prestationskraven som finns inom sporten.

– Jag tror nästa man måste sätta på sig skygglappar om man inte ser det i dag. Det är en prestationshets som ligger som ett tungt täcke över hela samhället, och jag tror att det blir extra tydligt inom idrotten. Vi själva har fått frågan om hur man ska göra för att få sitt barn att bli en framstående NHL-spelare.

Ida Björnstad menar att lusten och glädjen till sporten måste stå i centrum, och tar sin man Mattias Ekholm, proffs i Nashville Predators sedan tio år tillbaka, som exempel.

– När jag tittar på Mattias så ser jag hur mycket det kommer inifrån. Det är en ren och skär glädje och genuint. De tänker inte på att det är ett arbete i princip. Det är något som rakt igenom byggts på lust, det tror jag är otroligt viktigt att komma ihåg.

Hur pratar ni om det här?

– Det blir en speciell situation då vi lever med pressen hela tiden i och med Mattias yrke. För det är en jättehög belastning när du är på elitnivå, speciellt NHL, där ska du prestera och det finns inget snack om saken det är det som du förväntas göra. Gör du inte det finns det en ganska stor chans att du blir trejdad eller inte får vara en del av laget överhuvudtaget. Där är det mycket press hela tiden.

Ida Björnstad om skillnaden i USA

Pressen gäller inte bara NHL-spelare. Även bland barn- och ungdomshockeyn är kraven uppskruvade, upplever Björnstad.

– Det är ännu mer extremt i USA. Det är kanske därför jag också gärna lyfter den här frågan nu och gärna lyfter den på ett högre plan, för man ser vad det leder till där borta. Där är det mestadels enbart höginkomsttagare som har sina barn som spelar hockey. Man satsar enorma summor på sina barn och sporten. Det leder till att ishockey inte blir en sport för alla utan den blir väldigt exkluderad.

– Fortsätter vi i den här takten finns det en risk att vi hamnar så som det ser ut i Nordamerika.

Finns det en risk att barn skräms när de läser boken?

– När du läser den där boken kommer du inte tänka att ”åh det här är en bok om prestationshets”. Nej nej nej. Det här är en underhållande och rolig hockeybok om rivalitet, vänskap, om att vinna och förlora.

– Men du får ett budskap med på köpet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.