Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Är ett enormt bakslag för de som ska till VM”

Trampolinklubben har förlorat både hall och utrustning.Foto: Privat
Klubben måste nu ha en ny hall med minst åtta meter i takhöjd. Foto: Privat
Allt totalförstördes i branden.Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

För snart en månad sen blev Västra Frölundas Trampolinklubb av med allt.

Både hall och utrustning försvann i en kraftig brand.

Nu arbetar sig klubben tillbaka – samtidigt som VM närmar sig.

– Målsättningen dras ner enormt mycket om man inte kan träna fullt, säger tränaren och styrelseledamoten Niklas von Heideman.

Det var i september som Slottskogshallen i Göteborg brann ner till grunden tillsammans med all utrustning som trampolinklubbens runt 80 medlemmar använde sig av. Klubben startade snabbt en insamling och bara dagar efter kunde Niklas von Heideman berätta att det kommit in över 80 000 kronor. Nu, en månad senare har den summan nästan tredubblats och arbetet med att komma tillbaka är i full gång. 

– Vi har beställt utrustning för över 300 000 kronor. Nu har vi två trampoliner. Då kan man träna mellan åtta och tio personer samtidigt. men vi har en bra bit kvar. Vi behöver åtminstone fyra kompletta utrustningar och mycket halltid. Vi är vana vid att kunna ha nästan alla i hallen samtidigt. 

”Det stör jättemycket för dem som ska till Tokyo”

I brist på egen hall får de träna i en rivningslokal som ägs av fastighetsbolaget Balder. Men på grund av de begränsade förutsättningarna påverkar det bland annat de som ska tävla på ungdoms-VM i Tokyo. De får åka till Borås för att komma upp i en okej träningsmängd. 

– Det stör jättemycket, egentligen behöver de minst fyra träningar i veckan. I dagsläget ligger vi på max tre träningar. Det stör jättemycket. Det stör allt runtomkring. Vi måste åka långt och de går ju i skolan och måste sköta det. Det är ett enormt bakslag för de som ska till Tokyo, säger Niklas von Heideman.

Han fortsätter: 

– De som åker till Tokyo och tävlar, deras målsättning är kanske att komma någonstans mellan plats 20 och 30. Det är en rimlig målsättning på grund av den höga nivån. Men den målsättningen dras ner enormt mycket om man inte kan träna fullt. 

Prioriterar ni gymnasterna som ska till Tokyo nu när förutsättningarna är begränsade? 

– Vi vill inte prioritera så för alla är lika mycket värda. De som ska med till Tokyo har ju möjlighet att träna i Borås även om det är långt att åka. Men det vi vill nu är att samla alla. Vår styrka har varit att vi kunnat vara nästan alla i hallen samtidigt. Det är det man saknar. Gemenskapen.

Vad är nästa steg för er? 

– Det är att vänta ut utrustningen som borde skickas under nästa vecka. Att få upp alla grejer. Därefter är det att samla alla och ha en träff eller träning där alla får vara med. Under tiden kommer vi styra upp ganska hårt med olika träningspass för olika grupper. 

Han fortsätter:

– Ungdomsverksamheten har legat helt nere under den här perioden och den måste i gång. Så det är mycket nu framöver. Om ett par tre veckor hoppas jag vi har rullans och förhoppningsvis fått lite bidrag som vi sökt. 

LÄS MER: Har ingenstans att träna – efter våldsamma branden 

Barn har swishat sin veckopeng

Och att hitta en ny hall innan är också en stor prioritering. 

– Vi har till mars nu och sen är vi ute igen och då har vi ytterligare problem för då har vi utrustning som måste magasineras. Har vi inget i mars har vi definitivt jätteproblem. 

Det ser ljusare ut för Västra Frölundas Trampolinklubb än för en månad sedan och även om det är en lång väg tillbaka, så ska de dit, säger Niklas von Heideman. 

– Det fins ingen annan målsättning. vi ska tillbaka och bli ännu bättre. Man måste alltid sikta högre.

Han fortsätter: 

– Jag vill tacka alla som hjälper oss och som skickar pengar och försöker på alla sätt att bidra. Jag vet folk vars barn valt att swisha sina veckopengar i stället för att köpa godis och såna saker. Vi är jättetacksamma för allt stöd.