Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Är en stjärna när man kommer dit”

Truls Möregårdh, Eslövs AI BTIK jublar med Malte Möregårdh efter finalen för herrar i SM i bordtennis den 13 juni 2021.
Foto: TOBIAS STERNER / BILDBYRÅN
Truls Möregårdh.
Foto: Christoffer Borg Mattisson / BILDBYRÅN

Truls Möregårdh blev inte uttagen till OS.

Då tog den 19-åriga supertalangen sin första internationella titel på seniornivå.

Och konstaterar att det blev rätt bra ändå. 

– Jag visste att det skulle bli svårt. Jag opererade mig och alla i landslaget gör det otroligt bra, säger bordtennisstjärnan till SportExpressen Föreningsliv. 

Som 15-åring blev Truls Möregårdh historisk som första svensken någonsin att ta sig till en final i junior-VM. Väl där blev det ett silver. Han fortsatte att satsa, hoppade av skolan och som 17-åring gjorde han sitt första sitt första senior-VM. 

Trots att han bara är 19 år gammal så har supertalangen från de småländska skogarna i Hovmantorp varit med om en hel del. 

– För mig var det väldigt självklart att satsa på det här. Jag är en person som vill satsa till 100 procent. Då krävs det bland annat att man slutar skolan när man spelar pingis. Det är så mycket tid och tävlingar man lägger ned på det här. Man hinner inte fokusera på två grejer, tyvärr. Det var den uppoffringen man fick göra och det var det värt det. Mina föräldrar har alltid stöttat mig och det har inte varit några konstigheter, säger Truls Möregårdh. 

Knäoperationen var nödvändig 

Men det har inte bara gått spikrakt uppåt. 

Smärta i knäet har hämmat Truls Möregårdhs spel och de senaste åren har han tvingats till två operationer. Den senaste gjorde han i oktober förra året och drygt fem månader senare kunde han göra comeback. 

– Det med knäet känns lite som en otursgrej. Det är en genetisk skada jag har. Min bror Malte som är min coach nu har samma problem. Två operationer har varit nödvändigt och ett måste att göra nu när man är ung. Är man äldre så kan det ta väldigt lång tid. Det var sega veckor och månader efter ingreppet men samtidigt har jag börjat spela fantastiskt bra efter båda operationerna. Det kanske är något man ska fortsätta med? säger han och skrattar. 

Liksom alla elitidrottare drömde Truls Möregårdh om OS i Tokyo men han blev inte uttagen i förbundskapten Jörgen Perssons trupp. 

– Jag visste att det skulle bli svårt. Jag opererade mig och alla i landslaget gör det otroligt bra. Det är klart att det är svårt att ta sig in där. Jag vet inte om jag lyckats med det även om jag varit fullt redo i alla kroppsdelar, säger Truls Möregårdh och tillägger: 

– Det var en svår uttagning och det var lugnt efter ett tag. Det var bara att blicka framåt. Det blev rätt bra tillslut med en world tour-seger. Det var perfekt att det hände. Jag gick vinnande ur det ändå. 

Tredje svenska vinnaren på 2000-talet

Jo, för trots uteblivet OS har Truls Möregårdh haft anledning att fira. 

I slutet av augusti besegrade supertalangen nämligen 25-årige tysken Kilian Ort med 4-3 i set – och blev Sveriges blott tredje världstoursegrare på 2000-talet.

– Det kändes helt fantastiskt. Det är verkligen svårt att vinna en world tour-titel och det tror jag även att man kan se på hur många svenskar som vunnit de senaste tjugo åren. Det är otroligt svårt. Speciellt då de gjort om world tour-systemet. Det har blivit tuffare men kortare matcher. Det var helt otroligt att gå in och vinna. 

Efter segern åkte Truls Möregårdh hem till Eslövs EAI BTK för att kunna ladda vidare mot fortsatt spel i höst. 19-åringen vill vinna mästerskapsmedaljer och har siktet högt ställt.

”Då är man en stjärna i alla pingishallar”

Och kanske är han den som kommer att höja det svenska intresset för pingis framöver. 

– Alla har ju spelat pingis någon gång när man pratar med människor, vilket är väldigt kul. Det är inte så många i min ålder som fattar nu när jag säger att jag satsar på det professionellt, att man faktiskt kan göra det. Ser man tillbaka i tiden så var det otroligt stort när J-O (Waldner) och Jörgen (Persson) var som bäst. Förhoppningsvis kan vi komma tillbaka till det.

Truls Möregårdh har även spelat på proffskontrakt med japanska topplaget TT Saitama, och han berättar att det är i Tokyo som han hittills upplevt högst stjärnstatus. 

– Det är ju otroligt stort med pingis där. När man kommer dit så är man ju en stjärna i alla pingishallar och alla känner igen en, så det finns väldigt mycket intresse utanför Sverige. Förhoppningsvis blir det större här också eftersom att vi gör det väldigt bra i landslaget. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.