Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Är allvarligt läge – vi har inga spelare klara”

Daniel Mossberg, Bollnäs.Foto: BILDBYRÅN
Tuomas Määttä får sin guldmedalj på Studenternas efter guldet med Edsbyn.Foto: BILDBYRÅN
Västerås jublar efter sitt SM-guld.Foto: BILDBYRÅN

Uppsagda spelarkontrakt.

Ekonomisk kris, kanslipersonal som permitteras – och sponsorer som försvinner.

SportExpressen Föreningslivs kartläggning visar att coronapandemin slår hårt mot bandyn.

– Det är ett allvarligt läge, vi har inga spelare klara just nu inför kommande säsong, säger Robert Lindgren, klubbchef i Bollnäs.

SM-finalerna i bandy avgjordes på Studenternas i Uppsala inför tomma läktare för ett par veckor sedan.

Det coronavirus som just nu sprids över hela världen har fått stora konsekvenser även för bandysporten.

– Vi har precis permitterat åtta personer som arbetar på vårt kansli. Det känns inget vidare, säger Thomas Wallin, vide ordförande i Västerås SK. 

VSK blev svenska mästare på damsidan – nu står 13 av lagets spelare utan kontrakt.

På herrsidan saknar åtta spelare kontrakt.

– Vi har tagit en paus och förhandlar inte med någon spelare. Vi måste avvakta situationen för att se vad som händer den närmaste tiden, säger Thomas Wallin.

VSK riskerar att tappa flera spelare nu när klubben inte kan erbjuda nya kontrakt.

– Det är en risk vi vet om och får ta, men vi kan inte sitta och lova något i dag till spelare som vi inte vet om vi kommer att kunna hålla.

”Sviktande ekonomi”

Hur tror du era lag kommer att påverkas efter coronautbrottet?

– Jag vet inte, vi vet att vi har spelare som brinner för VSK och har ett stort grönvitt hjärta. Det hoppas vi kunna räcka långt. Bandysporten hade redan före pandemin en sviktande ekonomi och den har ju inte blivit bättre efter det som hänt nu i världen, säger Thomas Wallin.

VSK:s lönemodell är att ha spelarkontrakt mellan augusti och mars.

– Vi har valt att gå den här vägen för vi vill att spelare ska kunna ha andra jobb vid sidan av bandyn för att klara av att ha en god ekonomi, säger Thomas Wallin.

I Bollnäs står samtliga spelare utan kontrakt.

– Vi har tolv spelare som har kontrakt som går ut sista mars. De kommer inte att förlängas tills vidare. Vi vet inte vad som händer så vi ligger lågt, säger Robert Lindgren, Bollnäs klubbchef.

Klubben har efter coronakrisen sagt upp avtal med fem spelare som hade kontrakt efter den 30 mars.

– Vi hade inget val, det är för stor osäkerhet just nu, säger Robert Lindgren.

Allt ligger på is just nu

Ni riskerar att tappa flera spelare nu?

– Ja, vi vet det. Men vi kan inte göra något åt det just nu. Vid den här tiden tecknar vi normalt avtal med olika parters. Det ligger också på is. Vi vet ju inte hur framtiden kommer att bli.

Hur tycker du läget är i Bollnäs bandy?

– Det är allvarligt, jag har tidigare pratat med de spelare som går utgående avtal. Men vår förhoppning är förstås att allt kommer att lösas sig när krisen är över.

Sandvikens AIK har varit illa ute ekonomiskt under flera år. Klubben hade tidigare miljoner i skulder men har under de senaste säsongerna genomgång ett ekonomiskt stålbad.

Nu har Saik kapat bort allt lyx för spelarna och sänkt lönerna.

– Coronaviruset påverkar förstås vår verksamhet. Vi kommer att få jobba med en ännu stramare budget än vad vi räknat med, säger Rafi Markarian, klubbchef i Saik.

Hur många spelare har ni skrivit kontrakt med?

– Sex spelare är klara och vi slutför förhandlingar med ytterligare några spelare, säger Rafi Markarian. Vår tränare Jocke Forslund är har vi skrivit avtal med tre år framåt.

Är du orolig över det det läge som just nu råder med coronaviruset?

– Ja, det är jag. Och det vet jag att vi som klubb inte är ensam om heller att vara. Vi är beroende av partnerintäkter. Just nu känns allt så ovisst. Vi måste avvakta läget helt enkelt.

Mättää-bröderna på väg bort

I Edsbyn som vann SM-guld efter 5–1 mot Villa Lidköping i SM-finalen har 75 procent av spelartruppen kontrakt som sträcker sig inför nästa säsong.

Men unge talangen Ted Hedell och finländska tvillingarna Tommi och Tuomas Mättää har inte ritat på nya avtal. Tvillingarna Mättää, som vunnit tre guld på fyra säsonger i Edsbyn, och uppvaktas nu av andra klubbar.

– Det finns en stor osäkerhetskänsla för vad vi vågar göra just nu, säger Stefan Karlsson, sportchef i Edsbyn. Det kan bli helt andra förutsättningar inför nästa säsong med tanke på viruset. 

Hur är ekonomin i Edsbyn?

– Vi har god kontroll på vår ekonomi, men vi har inte stora marginaler. Vi har ingen skattkista att plocka ur om det skulle behövas. Det är svårt att se framåt, men det gäller ju alla idrotter.

Villa rustar för nästa säsong

Kan guldet hjälpa er ekonomiskt?

– Det för också för tidigt att säga men det som är positivt är att ingen sponsor har hört av sig och vill hoppa av i alla fall.

I finalklubben Villa Lidköping står sex spelare utan kontrakt.

– Min ambition är att vi ska ha ett slagkraftigt lag som ska vara med och spela om SM-guldet nästa säsong, säger Jonas Johansson, Villas klubbchef.

Villas ledning förhandlar just nu med spelartruppen om en fortsättning.

– Viruset har en stor påverkan på vår klubb ekonomiskt, men det gäller ju idrotten i stort, säger Jonas Johansson.

Är du orolig över situationen som uppstått?

– Ja, det är jag. Det gäller att behålla lugnet och jobba så rätt vi bara kan just nu även om det hela tiden dyker upp nya svårigheter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.