Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

22-åriga Annie: ”Vad utsätter jag mig för?”

Annie Eriksson satsar på domaryrket efter en skadefylld spelarkarriär.Foto: Privat / Privat

Annie Eriksson, 22, tvingades avsluta handbollskarriären på grund av skador. 

I stället valde hon att satsa på en karriär som domare. 

Men 

– Då kände jag att det här ska jag aldrig göra igen, vad utsätter jag mig för?

Annie Eriksson från Vänersborg kommer från en riktig handbollsfamilj och hon började själv spela tidigt. Men efter en axelskada följt av fingerskada avslutade hon karriären. Annie valde då att i stället gå i sin pappas fotspår och bli domare.  

Men även det höll på att få ett abrupt slut, någonting som tteela också skrivit om. 

– Jag dömde på en cup och jag var ung och ny. Tränare föräldrar och spelare stod och skrek. Då var jag nära att bryta ihop men jag fullföljde. 

På planen bredvid dömde Annies pappa.

– Pappa såg att jag höll på at bryta ihop. Men jag kände att jag ska slutföra det här och se hur jag känner efteråt. Sen tänkte jag att det bara är att ta tag i nästa match och glömma det här. Jag kommer klara det mesta efter det här. 

Efter beslutet att fortsätta har Annies karriär gått uppåt. Nu dömer hon och hennes kollega både damer och herrar på regionsnivå. 

– Jag tycker nästan att det är roligare att döma herrar för man kan oftast diskutera med dem på ett annat sätt. Tjejer kan vara lite mer att de inte bryr sig när man säger någonting. Sen kan vissa herrar vara mindre snälla och slänga ur sig vad som helst. Men det gäller att sätta en bra nivå. 

Bra sätt att hålla sig kvar i sporten

Tror du spelarna gör vissa saker för att du är en ung tjej? 

– Jag tar inte åt mig så mycket. Jag har lärt mig att bara stänga av. Ibland kan man ju känna att det där var bara för att jag är tjej. Det är pikar. Det känns som att de kanske inte vågar lika mycket med en herrdomare. Men man lär sig vilka som gör så. 

Men Annie vill understryka att det är långt ifrån alla matcher som är jobbiga och att det är väldigt roligt att döma. 

– Man får träffa otroligt många spelare, många tränare och jag ville ju inte sluta med handbollen bara för att jag inte spelar. Det är ett väldigt bra sätt att hålla sig kvar i sporten.  Det är väldigt roligt. 

Annie och hennes domarkollega har satt upp både kortsiktiga och långsiktiga mål. 

– Vi vill satsa och se hur långt vi kan komma. Vi har blivit uttagna till en nationell utvecklingsgrupp nu och då ser ju dem att vi ska bli elitdomare om några år och det är ju vårt största mål. 

Tre unga domares vittnesmål

Berättar om utsattheten i att vara ung domare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.