Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anna Haag: ”Man vet att så där vill man inte vara”

Anna Jönsson Haag och Emil Jönsson väntas bli föräldrar i höst.Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Anna Jönsson Haag tillsammans med laget som tos OS-silver Pyeongchang.Foto: SVEN LINDWALL

Anna Jönsson Haag har haft en lång och framgångsrik elitkarriär. Och träningen släpper hon aldrig.

Men nu väntar nästa kapitel – i höst beräknas hon bli mamma.

– Det viktiga för oss, tror jag, är att vi visar en positiv bild av att röra på sig, säger hon. 

I mars 2018 avslutade Anna Jönsson Haag sin skidkarriär och har nu, mer än ett år senare, acklimatiserat sig till det.

Nu påbörjas i stället ett helt nytt kapitel i livet – i oktober är hon beräknad att bli mamma.

– Jag sa det till min kompis i går att jag är glad att en graviditet är nio månader, det sjunker sakta men säkert in. Vi har varit väldigt försiktiga med att köpa på oss saker, man är ödmjuk och man vet inte vad som kan hända. Men det är jättespännande, säger Anna Haag.

Emil Jönsson och Anna Jönsson Haag. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

”Beslutet ligger inte hos oss”

Trots att hon är gravid har Anna Haag kunnat fortsätta sin träning som vanligt och även kört på med tävlingar tillsammans med maken Emil Jönsson Haag.

– Vi älskar det. Det har blivit en livsstil, jag tror att vi slutade i rätt tid, när man fortfarande har glädjen kvar till idrotten och att röra på sig. Då har man med det som en viktig del i livet.

Har träningen hjälpt dig?

– Jag tycker verkligen träningen har hjälpt mig. Jag började träna som barn, så träningen har funnits med även innan jag blev elit. Det är något med min person som är, jag är en träningsperson. Skulle jag klippt bort den också så tror jag att det hade blivit tufft, nu har jag ändå träningen.

LÄS MER: Bianca Salming: ”Önskar jag kunde leva två parallella liv” 

Med era elitkarriärer bakom er, hur ser ni på era framtida barns idrottande?

– Det viktiga för oss tror jag är att vi visar en positiv bild av att röra på sig. Sen om det generar en satsning inom en specifik idrott eller inte, det är nog sekundärt. Det är mer att man vill få in det här att röra på sig, att det är ett sätt att umgås. Som familj även, att man upptäcker världen. Sen är det helt upp till dem om de vill spela fotboll, om de tycker det är kul eller vill satsa, eller åka alpint, eller rida eller spela tennis. Det tror inte jag, det beslutet ligger inte hos oss.

Hur tror du att ni är som idrottsföräldrar?

– Jättesvårt att säga, man har sett alla exempel och man vet att ”sådär vill jag inte vara”, ändå finns en rädsla över att det kanske är så där man blir... men jag hoppas att man kan vara cool och stöttande precis som våra föräldrar har varit.

LÄS MER: Talangen: ”Tycker det är kul med press”