Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anna börsnoterade sig – la sen ner elitsatsningen

Foto: Privat / Privat
Foto: Privat / Privat

Anna Wikström, 28, var den första skidskytten att börsnotera sig i Sverige. 

Ett par år senare valde hon att lägga ner elitsatsningen. 

Nu berättar hon om hur livet som elitsatsande idrottare ser ut när man befinner sig strax bakom stjärnorna. 

– Det är en väldigt stor ekonomisk press. Det är ett val man måste göra om man är villig att lägga de pengarna. 

Som senior tog Anna Wikström från Mora, bland annat fyra totalsegrar i Swecup, två SM-guld i distans och masstart 2017 och ett SM-brons i distans 2015. Men år 2020 valde hon att lägga ner elitsatsningen, någonting som dt.se tidigare skrivit om. 

– Den största anledningen var att jag inte kände samma passion längre för elitidrottslivet. Jag har alltid älskat att träna och tävla och det gör jag fortfarande, men man lever ett väldigt speciellt liv. Allt du gör gör du för att maximera din prestation, säger Anna Wikström.

Anna berättar att hon alltid älskat det hon gjort och hon aldrig känner att hon missat någonting, men en dag kom vändpunkten. 

– Det var ett pass i maj 2019 som jag verkligen bestämde mig och sen dess har det känts så himla naturligt. Det var första passet för säsongen när vi sköt och körde intervaller. Jag hade haft ett bra pass, men när det var över så var det någon som sa: ”Om en vecka så kör vi det här igen”. Min spontana tanke var bara: ”Nej, jag orkar inte köra det igen om en vecka”.

Levde på fem tusen kronor 

Där och då bestämde sig Anna för att säsongen som låg framför henne skulle bli hennes sista som elitidrottare. Hon säger att inte ångrar någonting men att det har varit kämpigt att satsa utan att riktigt nå hela vägen. 

– Det känns lite orättvist. De som är på högsta nivån tjänar pengar på sin idrott och har landslagsverksamheten med allt vad det innebär. De har alla möjligheter att bli bättre. Men för skiktet under som försöker ta sig in kostar det mycket. Det är träningsläger, ammunition, material, fysioterapeut. De som är utanför landslaget får betala det själva. Det är en väldigt stor ekonomisk press. Det är ett val man måste göra om man är villig att lägga de pengarna. 

Att satsa helhjärtat och samtidigt få en fungerande inkomst löste Anna genom att studera 50 procent vid sidan av. I stort sett levde hon bara på studielånet.

– När jag studerade fick jag ut ungefär fem tusen kronor. Så det har jag levt på under större delen av min karriär. 

Hon fortsätter:

– Jag har haft väldigt bra stöttning, det är ju ovärderligt och det gäller nog de flesta som vill bli bra på idrott. Mina föräldrar köpte en lägenhet till mig i Östersund så mina boendekostnader blev ju rätt låga, så det fungerade. 

Första skidskytten att börsnotera sig 

För att få lite större ekonomiskt utrymme tog Anna därför kontakt med företaget Trade in Sports år 2015, som börsnoterar idrottare. 

– De var väldigt villiga att hjälpa mig så vi drog i gång det. Det kändes som jättehäftig grej och någonting jag behövde. Jag ville fortsätta ta steg och då passade det bra att få bättre ekonomiska förutsättningar. 

Konceptet går ut på att privatpersoner kan köpa andelar i olika idrottares framtida inkomst. Investerarna får också veckobrev med uppdateringar om hur det går. 

– Det var jättestor skillnad jämfört med mitt sista år. Jag hade jättefina träningsläger och jag kände att jag hade råd att åka på det lägren jag ville. Kommer man i väg på läger så kommer man ifrån den här vardagsstressen och det blir en helt annan kvalitet på träningarna. 

Men trots den ekonomiska skjutsen har Anna nu lagt karriären på hyllan. Samtidigt tycker hon fortfarande att skidor är bland det roligaste som finns och hon åker fortfarande i sin nuvarande hemort Halden i Norge. 

– Jag har inte så stor distans till det än, men jag bli mer och mer stolt över det jag fick uppnå och tänker mindre på det jag inte fick uppnå. Jag känner vilket stort privilegium det är att hålla på med idrotten man älskar och jag vill att alla som vill uppleva det ska få göra det. Det är ett så himla fint liv. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.