Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anjas oro: ”Det skulle vara otroligt sorgligt”

Anja Pärson är en av flera kända idrottsprofiler från Tärnaby.
Foto: SVEN LINDWALL
Nu hotas skidgymnasiet av nedläggning.
Foto: MRKONJIC SUVAD

Det alpina gymnasiet i den klassiska skidorten Tärnaby hotas av nedläggning på grund av ekonomiska skäl. 

Det skulle vara ett hårt slag mot orten säger legendaren Anja Pärson till SVT.

– Det skulle vara otroligt sorgligt om det sker och ett hårt slag mot bygden och Tärnabys identitet, säger Anja Pärson.

Tärnaby är orten som förknippas med flera stora namn från den alpina historien. Med bland andra Anja Pärson och Ingemar Stenmak i spetsen har orten blivit ett välkänt namn bland svenskarna. I Tärnaby finns också ett alpint gymnasium för att fostra framtidens stjärnor. Men det hotas nu av nedläggning på grund av ekonomiska skäl. 

– Alpin skidåkning är hjärtat av Tärnaby och har alltid funnits där som den största aktiviteten. När jag bodde i byn blomstrade Tärnaby när de här ungdomarna kom tillbaka efter sommarupphåll och liknande. Skulle en av de här skolorna försvinna vore det ett hårt slag, säger Anja Pärson om planerna till SVT

Anja Pärson: ”Finns ett enormt ansvar från kommunen”

När Anja Pärson slog igenom som ung fanns det inget alpint gymnasium i Tärnaby. Men hade det funnits skulle hon med största sannolikhet ha gått där. 

– Det är livsviktigt att vi fortsätter att engagera oss och aktivera ungdomarna inom idrotten och att de får utveckla sina drömmar. Ett skidgymnasium är en så stor del av bygden att om det skulle försvinna skulle det bli tomt. Där finns det ett enormt stort ansvar från kommunen och även andra håll att försöka behålla så mycket som möjligt.

Beslutet har än så länge inte klubbats igenom i fullmäktige. 

– Det skulle vara otroligt sorgligt om det sker och ett hårt slag mot bygden och Tärnabys identitet, säger Anja Pärson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.