Annette, 73, boxas – fyra gånger i veckan

Anette, 73, tränar boxning för fullt.
Foto: BILDBYRÅN

Annette Rönnqvist, 73, hittade boxningen för sju år sedan och fastnade direkt.
Hon tränar fyra gånger i veckan men på Narva Boxningsklubb har hon även fått ett nytt socialt liv. 

– Jag red och spelade golf tidigare men det går inte att jämföra med det här. Här är man en grupp. Man är aldrig ensam, säger hon. 

Ett stenkast från Odenplan ligger Narva Boxningsklubb i en källarlokal. Det var här bland boxningssäckar, väggarna som pryds av affischer och foton – och ljudet av slag som träffar mittsar som Annette Rönnqvist, 73, hittade ett nytt sammanhang. 

Det var efter att hon sett en artikel om att klubben skulle börja med seniorträning som hon gick dit för sju år sedan. 

– Då tänkte jag att varför inte gå dit och kolla? Sen blev jag kvar. Min äldsta dotter har hållit på med kampsport så jag har ju varit lite i det här. Men jag har aldrig haft tanken på att hålla på med det här själv. Det här dök verkligen bara upp av en slump. Och det är så roligt, säger Annette Rönnqvist. 

LÄS MER: Klubben räddade Birgittas liv – hittade hem i klacken 

Sitter med i styrelsen 

Hon har under sina år på klubben märkt en hel del skillnader i sin fysik. 

– Blodtrycket har gått ned. Det var lite högt tidigare. Sen orkar jag mycket mer! Jag kan gå hur långt som helst. Jag sprang tjejmilen för ett par år sedan och det hade jag aldrig gjort om det inte vore för det här. 

Annette har dessutom tagit på sig en hel del andra uppdrag inom klubben.

– Jag är väldigt involverad i klubben och sitter med i styrelsen. Jag var med på SM och hjälpte till förra hösten. Det är jag och en till som är väldigt involverade.

Träningen är väldigt social också, exempelvis har klubben besökt Gleason's Boxningsgym i New York. 

– Vi har en väldigt trevlig grupp som har varit med från början. Det är ju väldigt socialt det här med boxning. Vi tränar ihop, går och fika sen har vi varit på flera resor ihop. Vi umgås även utanför klubben. Det är ju människor här som man aldrig skulle ha träffat på annars. 

LÄS MER: Erik Skoglund: ”Jag var egentligen en väldigt svag och vek kille” 

”Tycker att mormor är så tuff som boxas”

Hon tränar ungefär fyra gånger i veckan. På Narva Boxningsklubb erbjuds även träning för personer som drabbats av Parkinsons sjukdom och där hjälper Annette till. 

– Jag är med på parkinson-träning i Näsbypark. De har ett Parkisonboende där så det är jag och två tjejer till som åker dit varje måndag och tränar dem. De är ju rullstolsbundna så det är annan typ av träning, säger hon och fortsätter: 

– Vi har fått en oerhörd respons av det. Man har sett att fallrisken har minskat sedan vi började i januari. De har fått lite styrka. Sen har vi även fem Parkinson-pass på klubben. De är väldigt aktiva. Sen har vi två seniorpass här men sen kan man gå på andra pass om man vill också. 

Vad skulle du säga att boxningen betyder för dig?

– Allt. Om jag tänker tillbaka sju år så vad hade jag gjort i dag om jag inte hade boxningen? Jag har ett litet barnbarn som är mitt allt. Han tränar också fast han är så liten – och han tycker att mormor är så tuff som boxas. Jag vet inte vad jag hade gjort. Jag red och spelade golf tidigare men det går inte att jämföra med det här. Här är man en grupp. Man är aldrig ensam. 

– Jag säger till alla att komma ned och träna. 

LÄS MER: Erica Johansson: ”Känns fantastiskt att kunna bjuda tillbaka” 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.