Amanda Lind om Sveriges eldsjälar: ”Helt avgörande”

Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Martin Ståhlberg

Under torsdagen presenterades vinnarna i de olika kategorierna i Årets Eldsjäl på SportExpressen Föreningsliv. 

Det eftersom att galan på Berns tvingats ställas in på grund av Coronaviruset. 

En av dem som skulle gästat galan var Idrottsministern Amanda Lind som själv har en nära relation med idrottsrörelsen. 

– Jag har stött på väldigt många personer inom idrotten som betytt väldigt mycket, säger Amanda Lind. 

Under torsdagen skulle Eldsjälsgalan hållas på Berns i Stockholm för att hylla personerna som får det svenska föreningslivet att gå runt varje dag, år efter år. Men på grund av ökade restriktioner och ökad risk för smittspridning av viruset Corona ställdes galan in. Vinnarna presenterades i stället på SportExpressen Föreningsliv. Inför galan var en av de tänkta gästerna Idrottsminister Amanda Lind som såg fram emot galan. 

– Jag ser ju Eldsjälsgalan som ett fantastiskt tillfälle att få uppmärksamma alla de personer runtom i vårt land och i vårt rika föreningsliv som gör insatser varje dag för att idrotten ska fungera. Personer som brinner för det de gör, har olika roller i föreningar och att få uppmärksamma dem en kväll på det här sättet känns väldigt, väldigt roligt, sa Amanda Lind inför galan. 

Det finns runt 4200 personer i Sverige som jobbar ideellt år efter år med att få klubbar och föreningar att gå runt. Utan dem hade det inte fungerat säger Amanda Lind. 

– De är helt avgörande. Utan allt ideellt arbete, alla eldsjälar och alla entusiaster skulle vi inte ha det rika föreningsliv och rika idrottsrörelse som vi har i Sverige i dag. 

Idrottsministerns egna eldsjälar

Idrottsministern har själv idrottat i sin ungdom och bland annat spelat tennis. Samtidigt som hon arbetat nära föreningslivet i sin roll som politiker. 

– Det är så många personer som brinner för sina frågor och som bidrar med kompetens. För mig är det viktigt att ha ett nära samarbete och en dialog med föreningslivet. 

Men det är inte bara som barn och yrkesperson som Amanda Lind har tagit del av idrottsrörelsen. I höstas fick hon sitt tredje barn och som förälder är hon också aktiv, både för sina egna barns- men också andra barns skull. 

– Det känns väldigt fint att få följa dem i den resan och också från en förälders perspektiv se och betrakta allt det viktiga och fantastiska arbetet som görs i föreningarna som vi just nu är med i. Både i mötet med mina barn men också för alla andra barn som är aktiva. 

Har du haft någon eldsjäl i ditt liv som betytt extra mycket? 

– Jag har stött på väldigt många personer inom idrotten som betytt väldigt mycket. Dels mina egna tränare när jag spelade tennis som ung som inspirerade mig. Men också som kommunpolitiker och ansvarig för idrottslivet lokalt. Där hade jag en mycket nära dialog med föreningslivet och personer i olika föreningar om utvecklingen av både anläggningar och olika samhällsfrågor.

Hon fortsätter:

– Jag minns särskilt att vi arrangerade en föreningsgala lokalt där vi lyfte fram eldsjälar från olika håll. Vi lyfte fram personer som gjort olika starka insatser för föreningslivet och det har jag med mig som ett väldigt fint minne. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.