Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Amanda Lind: ”Jag är naturligtvis orolig”

Amanda Lind, Kultur- och idrottsminister understryker att man fortsatt måste göra allt för att hjälpa idrotten på fötter.
Foto: OLLE SPORRONG

Förra veckan kom beskedet att ungdomar födda 2002 och senare får börja träna tillsammans inomhus igen. 

Under pandemin har många röster uttryckt en oro över vilka långsiktiga konsekvenser som det långa träningsstoppet för barn och unga kan få. 

Frågan nu: Hur mycket skada har idrotten och enskilda individer tagit? 

– Jag har varit orolig och är naturligtvis orolig för vad de här begränsningarna gör för alla enskilda barn och unga men också vuxna som behöver avstå från viktig verksamhet, säger idrottsminister Amanda Lind. 

Den första gruppen som fick återgå till organiserad inomhusträning var barn födda 2005 och senare. I torsdags förra veckan kom ytterligare lättnader och nu tillåts även ungdomar födda 2002 och senare att återgå till sin verksamhet inomhus. Personer födda 2001 och senare räknas som vuxna och får fortsatt avstå. 

Oroliga röster har höjts både för enskilda individer men också för föreningar. Både på kort- och lång sikt har det funnits farhågor främst kring barn och ungas fysiska och psykiska hälsa. Beslutet i förra veckan kom efter att Folkhälsomyndigheten och regeringen kommit fram till att fördelarna att hålla verksamheter öppna nu väger över risken för smittspridning. 

Har de här restriktionerna varit nödvändiga ur smittskyddssynpunkt? 

– Ja, vi har ju genomfört en mängd åtgärder i hela samhället sen pandemin startade och nu under andra vågen har det varit en väldigt allvarlig smittspridning. Under ett hårt läge har restriktionerna varit väldigt tuffa gentemot väldigt många grupper och verksamheter. Men regeringen har hela tiden velat värna om barnen och ungdomars fritid och skolgång. Därför är det här det första vi öppnar upp, säger Amanda Lind. 

”Kunnat se en viss nedgång”

Riksidrottsförbundet är en röst som legat på för att idrotten ska öppna upp. Man har bland annat hänvisat till att det finns en risk att man tappar stora delar av en hel generation. 

– Jag har varit orolig och är naturligtvis orolig för vad de här begränsningarna gör för alla enskilda barn och unga, även vuxna som nu behöver avstå från viktig verksamhet. Men också för vad det gör för folkhälsan och samhället i stort. Jag vet att hela idrottsrörelsen har gjort en kraftansträngning för att hålla i gång och hålla kvar ungdomarna i träning. Men det är klart att det är svårt att vara utomhus i snöslasket och att det är skönt att kunna återgå till inomhusträning igen, till något mer normala former, säger Amanda Lind. 

Men redan nu har man kunnat se ett tapp. 

– Uppgifterna jag fått av idrottsrörelsen är att man kunnat se en viss nedgång. Men många har fortsatt valt att vara kvar. Klubbar och föreningar har gjort stora insatser för att fortsatt kunna hålla i gång träningarna även under de här svåra månaderna. Man får se vad konsekvenserna blir på sikt men det viktiga är att vi gör det vi kan för att få dem som halkat ur att komma tillbaka för att en återstart efter pandemin ska bli så bra som möjligt. Vi behöver idrott i våra liv, idrott betyder jättemycket för inte minst barn och unga. 

Förstår frustrationen inom idrotten

Vad behöver göras rent konkret? 

– Det allra första är att se till att klubbar och föreningar överlever pandemin. Vi nästan fördubblade det statliga stödet till idrotten förra året. Vi har skjutit till ytterligare miljoner i år och vi diskuterar med RF hur det behöver ser ut framåt både i rena krisstöd som säkert kommer behövas ett tag till, men också stöd för en återstart. 

Hon fortsätter:

– Sen handlar det naturligtvis om att föreningar och klubbar behöver fortsätta göra ansträngningar för att nå ut till fler barn. De barn som löper allra störst risk att hamna utanför idrotten under pandemin är dem som stod längst ifrån idrotten innan. Du kanske kommer från ett hem där du inte har föräldrar som idrottar eller från en socioekonomisk utsatt situation. Där behöver vi göra mer. Den utmaningen famns redan innan pandemin och nu krävs ytterligare krafttag framåt. 

Förstår du den frustration som finns inom idrotten? 

– Jag förstår den absolut, både som idrottsminister, idrottsälskare och utövare. Idrott betyder så mycket för så många. Både att kunna hålla i gång, träna, tävla och följa sitt lag. Vi är i ett allvarligt smittoläge, men så snart det är läge att lätta på rekommendationer och restriktioner så ska vi så klart göra det. Det har hela tiden gällt. Jag är glad att vi nu kunnat ta steg för de yngsta barnen och nu även de äldre tonåringarna. Jag är också glad att elitidrotten har möjlighet att kunna fortsätta, det är också viktigt. Sen längtar vi nog alla till en mer normal tillvaro.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.