Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Alvar fråntogs segern – på grund av sin ålder

Skidtalangen Alvar Myhlback i Torsby skidtunnel.
Foto: Privat / Instagram (@alvarito)
Alvar Myhlback diskades i Craft Ski Marathon.
Foto: Privat / Instagram (@alvarito)

15-årige Alvar Myhlback är en supertalang i längdspåren. 

I söndags slog han sina äldre konkurrenter i Craft Ski Marathon – men diskvalificerades. 

– Jag visste egentligen om att jag skulle bli diskad, säger han. 

Alvar Myhlback, son till vallachefen Petter Myhlback, är en talang utöver det vanliga. Han har stora ambitioner för framtiden och i somras tränade han bland annat med det ryska landslaget. Och när han mötte Calle Halfvarsson i en löptävling lämnade han OS-åkaren bakom sig med nästan en minut. 

Kapaciteten finns där men det dröjer tills 15-åringen får mäta sig med de äldre konkurrenterna över de längre distanserna. Reglerna tillåter nämligen inte tävlingssträckor på över 30 kilometer för ungdomar under 17 år. 

– Det är så mycket ålder som ska styra. Man vill försöka träna och tävla med dem som är lika bra som en själv så att det blir kul och inspirerande, säger Alvar Myhlback som i helgen ”kuppade” in sig i sluttampen av Craft Ski Marathon. 

Fullföljde hela distansen - diskades

På förhand hade Alvar Myhlback anmält sig till sträckan över 21 kilometer, ett halvmarathon, men när han klarat av den distansen följde han med tätklungan med sikte på 42 kilometer. Det var ingen impulsiv handling från 15-åringens sida. 

– Jag hade bestämt mig för det ganska långt innan. Jag visste egentligen om att jag skulle bli diskad. Jag visste att jag skulle åka bra och att det skulle bli en grej det här med att jag inte får åka på grund av min ålder. 

På förhand trodde inte Myhlback att han skulle lyckas skära mållinjen först. 

– Nä, det ska jag inte säga att jag trodde. Men jag visste att jag skulle vara i toppen. Det var så klart målet men det var lite av ett drömmål.

”Säkert många som snackar”

Efter att talangen diskats stod Joel Andersson från IFK Mora SK som segrare. 

Var det någon som reagerade när du åkte vidare efter 21 kilometer?

– Nej, det var mindre än jag trodde. Jag hade nästan förväntat mig att det skulle vara någon funktionär som skulle försöka ta in mig men det var ingenting med det. Det var trevlig stämning i fältet, det var ingen som var sur. Det var lite problem i starten bara men annars gick allt superbra. 

Alvar Myhlback lägger ned mycket tid på träningen – något som han tror kan oroa folk ibland. 

– Ja, absolut, det tror jag verkligen. Det är säkert många som snackar men jag tycker verkligen att jag har läget under kontroll. Jag har gjort så här i många år, det är först nu det har synts lite mer, nu börjar det ge lite resultat vilket är väldigt kul. 

Hur ser dina mål ut framöver?

– Jag tränar på som jag har gjort hittills. Det här är fortfarande bara början. De riktigt stora tävlingarna kommer i framtiden. Jag får försöka bli så bra som möjligt tills dess. 


Tv: Åsarna producerar världsstjärnor i längdspåren 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.