Alva, 22, tar hand om Fredricsons guldhäst

Peder Fredricson under OS.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Alva Svensson.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Alva Svensson och All In.
Foto: Privat

En rafflande omhoppning gav det svenska hopplandslaget OS-guld. 

Peder Fredricson var sista ryttare ut – och kunde säkra bragden med All In. 

Vid sidan av stod hästens skötare, Alva Svensson, och för henne var spänningen olidlig. 

– Jag tänkte att om jag inte dör av hjärtklappning nu så är jag odödlig, säger 22-åringen. 

När Alva Svensson tog studenten blev hon ”klassens vinnarskalle”.  

Motiveringen löd då: ”En person som åt ett helt jävla A4-papper i en tävling utan pris”

Hästtjejen från Kristinehamn har mer eller mindre alltid arbetat hårt. Under gymnasietiden höll hon i ridlektioner för de yngre eleverna på Kristinehamns ridklubb tre dagar i veckan – samtidigt som hon hade tre egna hästar. 

Men efter avklarad naturlinjen på gymnasiet kände hon att det behövdes en rejäl paus innan vidare studier. Hon började arbeta som tävlingsgroom – och för drygt ett år sedan fick hon drömjobbet hos Peder Fredricson. Och nu, 22 år gammal, har Alva varit med och tagit svenskt OS-guld som hästskötare till stjärnhästen på allas läppar – All In. 

– Det är så att man tror att det är overkligt nästan. Det har varit helt otroligt. Jag har svårt att sätta ord på det. Han är verkligen helt sjukt bra. När man går med honom så här tror man inte att han ska hoppa som han gör. Han är helt amazing, säger hon i en intervju med SportExpressen i väntan på att hon och All In ska få resa hem från Tokyo.  

Planen var att börja plugga 

Alva Svensson växte upp med en hästintresserad mamma och fick tidigt bekanta sig med familjens fjordhäst innan hon så småningom fick en shetlandsponny. När hon sedermera blev äldre började hon tävla i både hoppning och dressyr. 

Efter studenten tog hon sitt första jobb hos hoppryttaren Emma Emanuelsson med tanken om att utvecklas som ryttare, men där upptäckte hon en annan del av sporten. 

– När jag började hos Emma var planen att jag ville rida mest men sen började jag följa med henne på tävlingar och det tyckte jag var så himla roligt. Och nu har det blivit så här. Sen kanske jag tar upp ridningen någon gång i framtiden, men jag tycker att det är helt fantastiskt att följa med på de här tävlingarna. Man lär sig så mycket av att stå på marken. 

Alva blev ”klassens vinnarskalle” när hon tog studenten.
Foto: Privat
Uppladdningen inför OS i Tokyo har pågått länge. Här rider Alva Svensson med All In som handhäst.
Foto: Privat

Planen var att jobba med med hästar i ”något år” – sedan skulle Alva börja studera.

Med efter två år i Emanuelssons stall fick hon frågan som var svår att tacka nej till. 

– Jag hade en kompis som jobbade för Steffi (Stephanie Holmén) som frågade mig när Malin Henlöv (reds anm Peders tidigare hästskötare) skulle sluta om jag skulle vara intresserad av jobbet. Först var jag väldigt tveksam, planen var att börja plugga till hösten. Jag åkte jag ned och provade och då kände jag att det här är nog en chans man bara får en gång i livet.

”Fått gå lite som han vill” 

Under det senaste året har Alva Svensson fått uppleva mer än vad hon någonsin kunnat drömma om. Hon har varit med på nationshoppning, Global Champions Tour och spenderat otaliga timmar i hästbussen på väg till världsomspännande tävlingsplatser. 

Och lastbilen med plats för sju hästar kör hon sedan i februari på egen hand. 

– Det är mycket enklare än vad man tror att köra lastbilen. Det är väldigt behagligt. Man sitter högt över vägen och ser allting. Man känner sig trygg. Jag tycker ändå om att köra lastbil. Det var hemskt att ta körkortet för den men när man väl klarade det så var det väldigt härligt. 

Alva Svensson tillbringar många timmar längs vägarna.
Foto: Privat

Den 22-åriga tjejen och All In är nu på väg hem från det stora äventyret i Tokyo. Där har de spenderat i stort sett varje vaken minut tillsammans. Praxis är att där stjärnhästen är – så är också Alva Svensson. 

– Jag ser till att förbereda allt inför start och tar hand om hästen när det inte är tävling och ser till att han ska må så bra som möjligt och prestera på topp. Till exempel här har jag hållit i rutinerna som vi har hemma och fodrat honom halv sju varje morgon även här. Sen har jag mockat, bytt vatten, fodrat och varit ute och gått med honom mycket så att han ska tro att det är som att vara ute i hagen. Det har han uppskattat. Det fanns mycket stora fina gräsytor. Där har han varit ute många timmar och rullat sig och fått gå lite som han vill. 

”Skakade och vågade inte kolla” 

Gratulationerna sedan den hisnande omhoppningen som ledde till svenskt OS-guld har stormat in. Men Alva Svensson framhåller den stora betydelsen av teamet i framgången. 

– Alla är superviktiga. Alltifrån veterinär till förbundskapten, och utan våra ryttare och hästar vore vi ingenting. Peder är helt fantastisk att jobba med. Han är jättesnäll och han är väldigt fokuserad på detaljer och jag tycker att det är kul att jobba med detaljer så det passar väldigt bra. Sen alla där hemma, hade inte alla på Grevlunda varit stöttande i det här så hade det aldrig fungerat. Jag har lagt väldigt mycket tid på Allan de senaste månaderna och nästan bara hanterat honom, alla i teamet bidrar verkligen, teamet är jätteviktigt. 

Hennes allra första mästerskap som tävlingsgroom kommer att ta en tid att smälta, menar hon. Det hela resulterade i ett individuellt silver och ett lagguld för Peder Fredricson och All In. Och det sistnämnda blev nästintill för mycket att hantera. 

– Jag mådde så dåligt. Jag tänkte att om jag inte dör av hjärtklappning nu så är jag odödlig. Jag mådde så dåligt inför den omhoppningen. Jag skakade och vågade inte kolla. Mitt hjärta gick i typ 380. Vid det sista hindret vågade jag inte kolla, sen hörde jag alla skrika. 

Nu väntar två stopp på vägen hem från Tokyo innan Alva Svensson och All In kan landa i tryggheten på Grevlunda. Veckor av karantän, spänning och förväntan är över för den här gången. 

Vad längtar du efter mest just nu?

– Mat. Maten här har inte varit så bra här. Något riktigt gott att äta ser jag framemot när jag kommer hem, avslutar Alva Svensson. 

Alva Svensson och All In tillsammans i Tokyo.
Foto: Privat

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.