Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Alla har en plats hos oss – det är nyckeln”

Foto: Elvira Dietmann
Foto: DAISUKE ASAUCHI / BILDBYRÅN

Den 30 juli ska 21-årige Björn Seeliger simma 50 meter frisim i OS i Tokyo. 

Allt började i en träningslokal söder om Stockholm. 

– Det är lite historiskt för oss också. Vi räknar ju honom som ”en av våra” fortfarande, även om han inte tävlar för oss i dag, säger Södertälje Simsällskaps elittränare Alexander Kesenci.

Björn Seeliger är den 21-årige simmaren som skrällkvalade till OS endast åtta dagar efter att hans pappa hastigt gått bort. Efter ett känslosamt inlägg tillägnat pappa Frank på instagram fick Seeliger en enorm respons. 

– I en av kommentarerna stod det ”Frank sitter fortfarande på läktaren, men numera på en läktare högre upp”. Det var precis så det kändes när jag kollade upp efter loppet, sa Björn Seeliger till DN efter att han kvalat in till OS i Tokyo med tiden 21,71 i 50 meter frisim. 

En annan läktare som familjen Seeliger känner till väl är de blåvita läktarbänkarna hos Södertälje Simsällskap.

Där tog Seeliger sina första simtag mot OS. Nu är han klubbens allra första egenfostrade olympier. 

– Det är jättehäftigt och roligt för att vi pratade om det här för fem-sex år sedan: Kan det gå? Vi har haft folk på EM, OS och VM, men de har alla kommit hit en bit på vägen. En riktig olympier som vi har fostrat själva har inte hänt tidigare, säger klubbens elittränare Alexander Kesenci och fortsätter: 

– Det är lite historiskt för oss också. Vi räknar ju honom som ”en av våra” fortfarande, även om han inte tävlar för oss i dag. 

Är han en stor förebild för de yngre i klubben?

– Ja. Inte bara på grund av hans egenskaper i vattnet. Han är väldigt ödmjuk som person och möter ofta upp. Han har alltid visat stor respekt och ödmjukhet gentemot de yngre i klubben. Ett bra ansikte utåt fast han är så ung, säger Kesenci 

På den träfärgade panelväggen ovanför läktarna finns flera porträttbilder uppsatta. Det är alla svenska mästare som klubben haft. Många av dem är kvar i klubben på olika sätt. Vissa simmar i vuxengruppen, Mastersgruppen. Andra har exempelvis suttit i styrelsen eller hjälp till med träningar. 

– Det är väldigt god föreningsanda och förhoppningsvis fortsätter familjen växa bara, säger Kesenci och pekar upp mot väggen. 

Foto: Elvira Dietmann

Till slut blev klubbens bassäng för liten för Seeliger. Först började han tävla för Stockholms Kappsimningsklubb, och nu tävlar han i USA. På hemmaplan görs det planer för en större bassäng. Nästa generations elitsimmare ska inte behöva flytta på sig för att nå sina drömmar. 

En 50 meters bassäng ska byggas, och planen är att första spadtaget till den nya lokalen ska tas 2026. Lokalen planeras ligga närmare tågstationen, i Igelsta. 

– Då kan inte Stockholmsklubbarna komma och säga: ”Hej vi har det här, det har inte ni. Du behöver det här och det här, det kan vi erbjuda.” Så det blir lite lättare att hålla kvar simmarna om alla förutsättningar och rätt faciliteter redan finns.

För Södertälje Simsällskap är det inte bara bassängstorleken som kan bli ett hot för verksamheten. Andra sporter som hockey, fotboll och basket lockar stadens unga samtidigt som allt färre i kommunen är simkunniga. Det följer med i de yngre generationerna då, menar Kesenci. 

– Det har vi märkt på simskolorna är att föräldrarna inte ser det som naturlig del att lära sig simma. Det har inte varit det här naturliga flödet alltid så det har vi fått jobba mycket för.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.