TV: ”Det ger eleverna mycket”

Emelie Andersson jobbar som ridlärare på Göteborgs handikappridklubb.

I fem delar uppmärksammar Folkspel olika eldsjälar runt om i Sverige. 

I del två får tittarna följa med till Göteborgs handikappridklubb där bland annat 16-åriga Maja Ranäng rider. 

– Alla får synas, alla får lov att komma hit och det är ingen press på någon, säger Majas pappa Martin Ranäng i programmet. 

I serien eldsjälar presenteras fem olika eldsjälar i allt från backhoppning till ridsport. I första avsnittet får man träffa Seppo Reijonen, ordförande i Fagersta backhopparklubb. Han spenderar en stor del av sin vakna tid med att lära ut backhoppning till barn och ungdomar i hoppbacken. 

”Man måste inte prestera”

Andra delen följer Maja Ranäng och hennes syster och pappa som spenderar mycket tid i Göteborgs handikappridklubb, dit alla är välkoma att rida utan någon press på att prestera. 

– Jag hör från barnen att det är skönt att komma hit, för det är ingen press. Man måste inte prestera. Man kan bara få lov att rida och prestera utifrån sina egna förutsättningar, säger Martin Ranäng. 

Emelie Andersson är ridlärare på ridskolan och hon säger att hon ser hur mycket det ger eleverna.

– Det gör mig väldigt glad när jag ser hur mycket det ger eleverna att komma hit och rida och lära känna andra elever och andra hästar, säger Emelie Andersson.

Se första av avsnittet från Fagersta backhopparklubb här. 


Avsnitt 1: Att flyga utan vingar – Kraften i backhoppning

I det första avsnittet får man träffa Seppo Reijonen, ordförande i Fagersta backhopparklubb. Han spenderar en stor del av sin vakna tid med att lära ut backhoppning till barn och ungdomar i hoppbacken. 

Avsnitt 2: Att växa tillsammans – Ridning för alla

Alla är välkomna till Göteborgs handikappsridklubb. Där rider barn både med- och utan funktionsnedsättning helt utan press. En av dem är 16-åriga Maja.

Avsnitt 3: Hockey Ladies  – Ett lag byggt på glädje

I mitten av november gjorde ishockeylaget Wings Ladies sitt första träningspass. Laget startades 2018 för att även ge kvinnor utan större erfarenhet en chans att spela ishockey. 

Avsnitt 4: Utmana nya höjder– Hitta mod med simhopp

Yahya Aliyar är nybörjare i simhopp. han är rädd för vatten efter flykten till Sverige. Men simhoppet har gett honom en väg in i samhället genom simhopp för nyanlända ungdomar, där både killar och tjejer får chansen att övervinna sina rädslor och hitta vänner. 

Avsnitt 5: Boxnig och – Ett slag för gemenskap

Boxningsklubben BK Rapid kombinerar boxning med bland annat läxhjälp. Klubben som ligger i Västerås vill jobba för att ungdomar ska ha en trygg plats att vara där de kan få hjälp både i och utanför ringen. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.