Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Akut situation som måste tas på allvar”

Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN
Foto: OKÄND

Anläggningsbristen i de svenska storstäderna blir allt mer akut. 

Allt färre barn idrottar och en av anledningarna är allt sämre möjligheter att röra på sig. 

Stockholmsidrottens ordförande Helene Hellmark säger att problemet måste tas på största allvar. 

– Vi riskerar en stor ohälsobomb i storstäderna om vi inte löser det här, säger Helene Hellmark. 

Bristen på idrottsanläggningar i de svenska storstäderna, och speciellt i Stockholm har länge varit ett diskussionsämne. Rapporter från bland annat Centrum för Idrottsforskning som visar att allt färre barn och ungdomar rör på sig belyser att frågan är mer akut än vad många kanske tror. 

– På varje hall i Stockholm går det dubbelt så många medborgare som i Göteborg. Det gör att idrottsföreningar har svårt att få tider, bedriva verksamheter och får ibland till och med tacka nej till barn och unga som vill idrotta. Det i en tid där unga blir allt mer stillasittande. Det här kommer få långsiktiga konsekvenser för hälsan, säger Helene Hellmark. 

”Man planerar inte in planer och hallar”

Sveriges storstäder växer, nya stadsdelar byggs och allt fler bostäder behövs. Men i stadsplaneringen uteblir ofta en plan för hur man ska få in ytor där barn, ungdomar och vuxna kan röra på sig. Både i föreningslivet men också när det kommer till spontana aktiviteter. 

– Staden växer och det innebär att ska vi kunna upprätthålla det vi har i dag så krävs det nyinvesteringar i både planer, ytor och hallar av olika slag. Ska vi kunna förbättra möjligheterna, vilket jag tycker att vi ska ha som ambition, så krävs det en bredare satsning. 

Varför planerar man inte för idrottsanläggningar? 

– Det kan bland annat handla om att marken är väldigt dyr och attraktiv. Byggbolagen vill kunna ta så höga priser som möjligt och ha så låga kostnader de kan. Kommunerna vill få ut så mycket som möjligt av markförsäljningen. Det här måste handla om att göra det långsiktigt hållbart och inte kortsiktigt lönsamt. 

Hon fortsätter:

– Vi vet också att möjligheten till att idrotta är någonting som många kollar på när de ska investera i en bostad. Risken är också att om trenden med stillasittande ökar så kommer vi få väldigt höga kostnader i form av mer ohälsa. Det bortsett från enskilda individers lidande. 

”Då kommer vi att få stora hälsoproblem”

Problemet drabbar Stockholm i stort men det finns vissa grupper som är mer utsatta än andra. 

– Det finns en skillnad som är socioekonomisk. Barn till föräldrar som själva inte idrottar eller som inte har ekonomiska förutsättningar är mer utsatta. Det är en jätteviktig uppgift som idrottsrörelsen har, att se till att finnas i alla stadsdelar. Men det måste finnas anläggningar och möjligheter för att kunna ha ett fungerande föreningsliv.

Tidigare har det inte varit svårt att få barn och unga att börja idrotta. Men den positiva trenden har vänt och det är främst unga pojkar som blir allt mer inaktiva.

– Man har tidigare pekat på att det är lätt att få in barn och unga i idrotten men svårt att hålla kvar dem länge. Men nu ser vi att det är svårare att locka barn tillidrotten överhuvudtaget. 

Hon fortsätter:

– Föreningar är ibland tvungna att tacka nej till barn för att man har för små ytor att vara på. Det är därför den här situationen är akut och måste tas på största, största allvar. Slutar unga barn att röra på sig så kommer vi få stora hälsoproblem.

Så många anläggningar behövs:

För att nå samma antal invånare per idrottsanläggning som Göteborg behöver Stockholm:
- 24 nya fotbollsplaner

- 45 nya idrottshallar

- 10 nya ishallar

-2 nya simhallar

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.