Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Agnes, 24, blev sjuk i corona två gånger

Agnes Alexiusson siktar på att ta sig till OS.
Foto: Privat
Agnes Alexiusson laddar om för OS-kval för andra gången.
Foto: Privat
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Tiderna är ovissa men boxaren Agnes Alexiusson vet åtminstone en sak.
24-åringen från Värnamo vill uppfylla sitt stora mål och ta sig till OS. 

– Mitt mål har inte förändrats trots att hela världen har det, säger hon. 

Agnes Alexiusson beskriver sig själv som en boxare som är explosiv, snabb och lekfull. Hon började med boxningen hemma i Värnamo när hon var åtta år och märkte snabbt att hon hade talang. Sedan i december satsar hon heltid på sin stora passion med ett mål i sikte: att ta sig till OS. 

– Just nu är det typ mitt livsmål. Jag vill verkligen ha en OS-plats och en OS-medalj. Det kommer att gå först, sen får vi se vad som händer efteråt. Jag har lite olika alternativ men det är det jag vill mer än något annat. 

Kvalet till OS avbröts abrupt förra året. 

Agnes Alexiusson befann sig i London, redo för fajt, tillsammans med resten av världseliten när tävlingarna fick ställas in på grund av coronapandemin. 

Drabbades två gånger av corona

– Man kan säga att det här är min andra uppladdning inför OS-kvalet. För min del blev det ganska bra i slutändan men det kände man inte där och då. Jag har försökt att tänka att det är likadant för alla. Mitt mål har inte förändrats trots att hela världen har det, säger Agnes Alexiusson och fortsätter: 

– Min motivation har varit bra ändå. Jag har tränat på och lagt upp en ny plan och försökt att se det positiva och att man har mer tid att förbättra sig. Sen vet vi nu vilka vi ska möta första matchen i kvalet, då kan man förbereda sig på ett helt annat sätt. 

Tävlingssäsongen blev minst sagt annorlunda och Agnes själv drabbades av det fruktade coronaviruset två gånger. 

– Första gången var precis efter kvalet i maj någon gång. Jag var sjuk i en månad och var bara i min lägenhet. Jag kunde knappt göra någonting. Jag hade feber och ont i kroppen. När jag väl skulle komma i gång fick jag ett litet bakslag och blev sjuk igen några dagar, kroppen sa ifrån, men sen gick det bra att komma tillbaka. 

– Då gjorde man inte coronatest i samma utsträckning så jag gjorde antikroppstest i augusti och då hade jag antikroppar. Men redan då kunde de se att det inte var så många kvar. Jag fick det igen i oktober, det var egentligen bara som en vanlig förkylning. Jag skulle tävla i Frankrike då så det var egentligen bara därför som jag tog coronatestet. 

”Är bara en chans att kvala nu”

Under hösten fick hon tillslut gå match igen och i en turnering i Kroatien tog hon hem guldet i lättvikt i Zagreb grand prix. Vid den perioden arbetade hon fortfarande parallellt med sin idrottssatsning men nu kan hon ge boxningen en chans på heltid. 

– Det är så stor skillnad. Man hinner lägga fokus och all sin energi på alla passen som man ska göra och man får den här återhämtningen mellan passen. Annars är det bara upp, träna och sen till jobbet. Det blir bara fram och tillbaka. Egentligen är mina förutsättningar ännu bättre nu än vad de varit tidigare. 

OS-kvalet har flyttats fram tre gånger och det preliminära datumet är nu satt till 1-10 juni. Vart kvalen ska avgöras är ännu inte spikat men som läget ser ut nu blir det svårt att hålla dem i London som planerat. Även själva upplägget är påverkat.

– Nu blir det ett europakval. Vi skulle även ha haft ett världskval men det blir helt inställt. Det är bara en chans att kvala nu sen går de efter rankingpoäng. Det blir ganska annorlunda men det är lika för alla. 

”Kört med killar i alla år”

Sverige är en relativt liten boxningsnation och det är få tjejer som tävlar i sporten. Det gör det ibland svårt att hitta lämpliga sparringpartners i rätt viktklass, berättar Agnes Alexiusson. 

– Jag har kört med killar i alla år. Nu har vi även på landslagsnivå börjat köra med killarna som är runt samma vikt. Man får göra det bästa av situationen, speciellt nu när man inte kan resa utomlands och köra med de bästa. Men jag tycker ändå att det har funkat bra, vi har gjort det bästa av situationen och peppat varandra i laget. 

Agnes älskar att vinna och drivs av de stora målen och just nu är det OS som gäller. 

Hon hoppas att fler upptäcker boxningen – och kanske kan hon själv bidra till det. 

– Framgång föder framgång. Tar vi medaljer på mästerskap kommer också fler att börja träna boxning – ”kan du så kan jag”, lite så tänker jag. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.