Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

84 år om två månader – gjorde sitt 60:e Vasalopp

Foto: Vasaloppet

Två månader innan sin 84-årsdag gick Gösta Lönnelid i mål för 60:e gången i Vasaloppet, den tredje i historien att göra det.

Nu siktar han på att bli ensam rekordhållare nästa år.

– När man är så pass gammal kan man dö i spåret, men det är väl bättre än att ligga och plågas i en sjuksäng, säger Lönnelid.

1962 åkte han Vasaloppet för första gången som 23-åring. 

Nu är Gösta Lönnelid 83 år och gick i mål för 60:e gången, en av tre personer att hålla det rekordet.

– Som det känns nu är det inga problem, men man kan inte lova någonting i den här åldern, jag fyller 84 om två månader. Som det känns nu så går det att göra en och en annan till. En till ska jag i alla fall försöka göra, för att få rekordet ensam, säger Lönnelid.

Gösta Lönnelid föddes i Tornedalen och är uppväxt med att skidor är ett transportmedel. Han minns tillbaka när han fick låna pappas hemmagjorda skidor för att åka fem kilometer till någon med en radio.

– Jag berättade för ett barnbarn om utvecklingen i övrigt också. Jag hade inte el när jag var yngre och då frågade barnbarnet ”hur kom du ut på internet?”. Jag skrattade så mycket!

Tangerade rekordet – siktar på ensam rekordhållare

Hur var känslan när du gick i mål i ditt 60:e lopp?

– Det är ju underbart, och det var ett tangerat rekord. Det är bara två till som har gjort det. 

Hur firades den milstolpen?

– Det blev inte så mycket, men det firades först med tårta. Sen hemma med lite champagne och tårta, jag vill fortfarande inte gå ut och fira.

Prisskåpet fullt med Vasaloppsmedaljer.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD
60 målgångar avklarade. Gösta Lönnelid har rekordet, som den som gjort flest år i Vasaloppsspåren, i sikte.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD

”Man kan dämpa nergången om man tränar bra”

Hans tips för att klara av en sådan bedrift i den åldern är simpla – ta hand om hälsan.

– Jag började jobba med kroppen i ungdomen, jag jobbade i skogen tills jag var 28 år. Jag utbildade mig sent till byggnadsingenjör. Nu när jag är pensionär har jag tid att träna. Man kan inte bli bättre hur mycket man än tränar och man kan inte hålla jämna steg längre, men man kan dämpa nergången om man tränar bra och jag tror att den inställningen är lyckad. Sen tycker jag det är roligt att träna också. 

Han fortsätter:

– Har man väl kommit hit och känner sig pigg så… Jag ska inte sluta åka skidor. När man är så pass gammal kan man dö i spåret, men det är väl bättre än att ligga och plågas i en sjuksäng. Den stora vinsten med att träna bra är hälsan, det finns ingenting viktigare i världen än hälsan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.