59-årige Mårten bytte ut Östermalm mot Rinkeby

Mårten Westberg, 59, bytte Östermalm mot Rinkeby. 

Där startade han Rinkeby Run – ett initiativ där träning är gratis för alla. 

– I och med att löpning både är en överklassport och billig så är den fantastisk språngbräda, säger grundaren. 

Löpning har alltid varit central för Mårten Westberg. Som aktiv var han en framgångsrik långdistanslöpare innan han så småningom övergick allt mer till en tränarroll. Född inne i Stockholms storstad blev det naturligt för honom att ta sig an träningsadepter innanför tullarna. 

Men så under finanskrisen 2008 bestämde sig Mårten för att avsätta en dag i veckan till att rekrytera nya löpare till sina träningsgrupper. Då begav han sig till högstadieskolorna i Stockholmsförorter. Han tyckte att det behövdes en föryngring i hans befintliga gruppsammansättningar som dessutom var rätt homogena. 

– Det här var på Östermalm och det vanligaste yrket i gruppen var strategikonsult. Jag hade två ekonomichefer, någon vd, två militärstrateger och det var då jag tänkte – vilka har nytta av den här gruppen? Då tänkte jag på kids i förorterna. Det blev långt mycket bättre än vad jag trodde. I och med att löpning både är en överklassport och billig så är den fantastisk språngbräda. 

Det var även där fröet till vad som skulle bli Rinkeby Run såddes. 

”Aldrig haft tidigare i mitt liv”

Efter ett par år lämnade Mårten Westberg rollen som coach i Fredrikshof FIF och satsade helhjärtat på det egna initiativet Rinkeby Run där allt deltagande ska vara gratis. 

– Annars når man bara dem som minst behöver det, konstaterar Mårten Westberg. 

En av tränarna som var med redan från början var Mårtens tidigare träningsadept Bilal Cadimi. Efter ett par år borta från löpning hittade han åter ett syfte till att ta upp träningen. Bland de som är ledare i Rinkeby Run finns alltifrån ungdomar till föräldrar. 

– Alla tränare, inklusive jag, får 120 kronor varje gång vi leder en träning. Det är samma lön för alla. Det gäller även om det är en 15-åring som leder sin första träning. 

Allt arbete sker i stort sett ideellt, förutom pengen man får för att leda ett träningspass. Mårten Westberg lägger många timmar på föreningen, men det är värt det. 

– Jag jobbar som beteendevetenskaplig konsult och där har jag en timdebitering som är ganska exakt 100 gånger den jag har som tränare. Det är klart att varje timme jag lägger ned på Rinkeby Run är en förlust för familjen. Men jag älskar det. Bara en sådan sak som att jag i alla fall innan covid, nästa aldrig kan gå igenom Rinkeby okramad. Något sånt har jag aldrig haft tidigare i mitt liv. 

”Då vill man nästan skippa intervallerna”

Aktiviteterna i Rinkeby Run är många, det finns en plats för alla, vare sig man är ung eller gammal. Förutom de ordinarie träningspassen arrangeras Tensta Rinkeby Grass Run den första söndagen varje månad. En lättsam tävling över de stora ängarna i Järvaområdet. 

Men just nu rustar man inför höstlovet. 

– Då ska vi ha Rinkeby Multisport camp som vanligt, då brukar vi ha med tio-elva sporter. Syftet med det är att få barnen att upptäcka fler idrotter. Sen är det inte så noga att de upptäcker just löpning även fast det är en av sporterna. Vi har klättervägg och en massa annat, säger Mårten Westberg och förklarar:

– Det är för att barnen ska komma bort från det här ensidiga fokuset på fotboll. Det är lite så att tjejer spelar basket och killar spelar fotboll. Men har man bara en idrott så är det en stor risk att man slutar i tonåren. Det är 16 gånger vanligare att man har fler idrotter inne i stan än i Rinkeby.

Tack vare att alla träningar sker utomhus har Rinkeby Run kunnat pågå även under coronapandemin. Den stora utmaningen har varit att hålla avstånd, att få prata med varandra under träningspassen är nämligen en stor del i det hela. 

– Ibland har jag bara fått hojta till ungdomarna att de inte ska springa så nära varandra. Vi springer ju och snackar och snackar. Det är speciellt roligt när vi har många olika religioner i träningsgruppen. Då är det nästan så att man vill skippa intervallerna, säger Mårten och skrattar. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.