Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

400 bofasta – en fjärdedel i klacken

I våras vann Vrångö IF Dam motionsserien framför en jublande publik.
Foto: Privat

Vrångö IF:s damlag startade för två år sedan och har redan en publiksiffra som inte ens de flesta herrlag i motionsserien kan mäta sig med. 

– Det ringer till och med folk till oss på bortamatcherna och undrar vad det står i matcherna, säger Johan Friberg, styrelseledamot i Vrångö IF.

Vrångö IF Dam har snabbt spelat sig upp från ett gäng motionärer till att vinna motionsserien i sjumannafotboll. De har ofta runt 100 åskådare på sina hemmamatcher, vilket motsvarar en fjärdedel av alla invånare på ön. 

– Det är ju roligt. Det pratas lite mer fotboll på ön nu. 25-30  av damerna har anknytning till ön. Nästan varenda släkt och familj är ju involverad i det här, säger Johan Friberg, styrelseledamot i Vrångö IF och släkting till flera i damlaget. 

Det är inte bara Vrångöborna själva som har reagerat på entusiasmen kring laget. Domare och motståndarlagen har anmärkt på entusiasmen i Vrångös hemmapublik. 

– De har sjungit ramsor och kör vågen, lite som en klack. Det brukar inte hända i motionsserien för herrar ens. Det gör det ännu roligare, säger Johans dotter Emilia Friberg.

Emilia Friberg, 26, är född och uppvuxen på Vrångö. Hennes familj har bott på ön i flera hundra år. För två år sedan drog hon ihop ett gäng kvinnor från ön och tillsammans startade de ett damlag. 

Från storstryk till serievinst – på samma säsong

Efter en träningsmatch mot Masthuggets damlag nämnde motståndarna att öborna borde börja spela i motionsserien där de själva också spelade.

– Vi vill verkligen tacka dom för att de nämnde den här serien för oss, säger Emilia Friberg.

Vrångö IF:s damlag drar ofta stor publik till sina hemmamatcher
Foto: Privat

Efter förlusten i träningsmatchen mot Masthugget har Vrångö IF Dam bara förlorat en enda match. I våras vann de motionsserien. Framgången har dragit bra med publik till hemmamatcherna och med publiksiffror kommer även sponsorer. Den första var en granne till fotbollsplanen. 

– Det var ju en privatperson som hade lagt märke till de här tjejerna. Han tyckte det var så roligt med liv och rörelse där borta så han gick in med 25 000 kronor. Han sponsrade ett nytt matchställ och träningsmaterial, Johan.

En dröm går i uppfyllelse för kvinnor på ön

Därefter har laget fått fler sponsorer i form av företagare på ön och laget har blivit en viktig ekonomisk del i klubben. 

– Mycket av vår verksamhet är baserad på uthyrningsverksamhet, vi har bland annat ett gym. Det har ju blivit väldigt lidande med pandemin men sedan vi startade damlaget gjorde vi plusresultat 2020. Mycket tack vare sponsorintäkterna för damerna, säger Johan Friberg.

– Sedan är det kioskintäkter och lite lotterier våra matcher också, fyller Emilia Friberg i. 

Det ökade intresset har gjort att lagmedlemmar har blivit stannade på gatan. De gratulerades till vinster och fått frågor om kommande matcher. 

– Vi kanske har blivit lite förebilder då. Det här är första gången som Vrångö IF har ett damlag som spelar seriematcher, även om det bara är motionsserien så är det ju historiskt. 

För vissa Vrångöbor innebär det nystartade damlaget mer än bara en lagtillhörighet. Flera spelare tvingades sluta med sporten när det inte längre gick att kombinera kvällsträningar inne i Göteborg med skola och jobb.

– Det är ju många som har saknat det här. För vissa är det nästan som en flickdröm, att få spela för Vrångö IF, som har gått i uppfyllelse nu när de är närmare 50 år, säger Emilia Friberg.

Nu siktar damerna mot ytterligare en serievinst, med seriefinalen på hemmaplan lördag 16 oktober. 

LÄS MER: ”Vi vill vara enda byn i Europa som spelar CL” 

LÄS MER: Blinde landslagsikonen gör sitt första maraton 

LÄS MER: De spelar i sexan – men har över 10000 följare 

Hyllningen till Percy Rosberg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.