Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”19 år och sjukskriven – det trodde jag aldrig”

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Wilma Ljung Klingwall är sjukskriven från AIK.
Foto: Vendela Ögren
”Jag måste ju leva också, och det har jag inte gjort sedan jag var tolv år”
Foto: Vendela Ögren
Wilma Ljung Klingwall i landslagströjan.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Hon är en av sin årskulls största talanger med erbjudanden från allsvenska klubbar.

Men Wilma Ljung Klingwall, 19, har aldrig njutit av en match.

I dag är hon sjukskriven från AIK på grund av psykisk ohälsa.

– Jag måste ju leva också, och det har jag inte gjort sedan jag var tolv år.

Wilma Ljung Klingwall står på Skytteholms konstgräs. Här har hennes AIK radat upp segrar i elitettan och laget stormar just nu mot allsvenskan.

– Det är så konstigt. Jag spenderade nästan varje dag här från att jag var tolv, säger hon.

Men nu har hon inte varit på planen sedan i april. Då sa kroppen i från.

– Jag är 19 år och sjukskriven, det trodde jag aldrig skulle hända.

Det var i november förra året som mittfältstalangen började missa träningar och lagaktiviteter. Även om hon haft problem med panikattacker tidigare var det här något annat.

– Det här året har varit värst. Jag kom hem från träningen en dag och sa till mamma att jag inte orkar längre. Sedan ser man ingen väg ut heller, utan jag tänkte att det är så här mitt liv alltid kommer vara. 

”Jag har aldrig njutit av en match”

Hon var självskriven i AIK:s startelva i fjol och har varit lika given i ungdomslandslagen genom åren. 

– Jag har aldrig njutit av en match. Det är så sjukt. För jag har spelat så otroligt många coola matcher, med landslaget mot stora nationer och mot Bajen här inför fullsatta läktare. Det har varit så tråkigt, att jag har insett det nu.

– För det har alltid gått bra, men jag har alltid trott det är en slump eller tur. Det är säkert därför jag inte har njutit.

”Det är mycket känslor” säger Wilma Ljung Klingwall om att gå ut på sin hemmaplan igen.
Foto: Vendela Ögren
Foto: Vendela Ögren

Från tolv års ålder, när hon lämnade barndomsklubben Huddinge för AIK, har hon satsat. Gjort allt för att nå sina drömmar och det har aldrig funnits några delmål på vägen.

Full gas framåt utan att stanna.

– Jag var så otroligt ego och det skäms jag för i dag. Hade jag match dagen efter kunde min familj inte göra något som kunde störa min sömn. Jag tänkte bara på vad som är bäst för fotbollen, säger hon.

Trots framgångarna var den inre rösten hårdast av alla. När landslaget togs ut stannade Wilma hemma, om hon inte var med när truppen presenterades skulle ingen i skolan se henne bryta ihop. 

Kunde du inte se själv att du var bra?

– Nej, aldrig. Man får vimplar i landslaget, för matchens bästa spelare, och jag har väldigt många hemma. Men när tränarna kom fram efter en samling och frågade hur det gick sa jag ”jag vet inte ens om jag kommer med nästa gång”. Jag har alltid känt mig osäker. Därför har jag aldrig kunnat vara sjuk, för missar jag en träning då är jag bänkad. 

I sju år har livet kretsat kring fotbollen. 

– Jag behövde göra allt för att prestera och resten sket jag i, det där var ju mitt liv. Jag tänkte inte på hur jag mådde eller hur någon annan mådde. Det fanns inte, jag satsade ju och skulle bli bäst.

I dag när hon tryckt på paus tycker Wilma inte att det har varit hälsosamt alla gånger.

– Alla tränare har tryckt in i en att fotbollen är allt. ”Ni kan inte gå ut och äta på fredag för ni måste gå och lägga er då” och jag åt inget godis, drack ingen läsk, inget sånt för jag behövde prestera.

– Men jag måste ju leva också, och det har jag inte gjort sedan jag var tolv. Och jag vet att de som lyckas är de som lyckas med balansen mellan livet och fotbollen.

Kunde inte äta

I år förvärrades Wilmas psykiska mående, ångesten satte sig i halsen och aptiten försvann. 

– Jag ville äta, men det gick inte, jag hade ingen aptit överhuvudtaget. Varje gång jag käkade fick jag massa uppstötningar men det kom ju inget, jag satt och torrhulkade, säger hon och tittar ut över juniorerna som tränar på Skytteholm.

Hon fortsätter:

– Då började jag tänka att jag inte kunde äta för då kommer jag att kräkas. Då fick jag inte i mig tillräckligt och så gjorde jag av med mycket, då gick jag ner i vikt och fick ingen näring till huvudet. Allting gick i en ond cirkel.

Att flera spelare gått ut och berättat öppet om psykisk ohälsa har hjälpt Wilma.
Foto: Vendela Ögren

Det dröjde innan mittfältaren vågade berätta för AIK om hur hon egentligen mådde.

– Jag ville inte visa mig svag eller att det skulle gå ut över fotbollen, men det var världens misstag. Jag borde bara frågat, kan ni hjälpa mig för jag klarar inte av att elitsatsa och må bra utanför fotbollen. 

”Besviken på allt inom fotbollen”

Flera månader var fulla av mörker.

Vändningen blev att bli sjukskriven från fotbollen och ta ett steg tillbaka, börja äta medicin och få prata med en psykolog. Men också att inse att hon inte var ensam.  

– Jag blev tipsad om Simon Thern när han var med i en podd, jag lyssnade på den och när han berättade att han satt vid toan och försökte spy men det inte gick kände jag att det där är ju jag.

Är psykisk ohälsa något man pratar om på landslagssamlingar?

– Mer och mer gör man det. Men nej. Vi har haft lite psykologtimmar när vi har varit på Bosön, men alla snackar bara om fotbollen. Det är ingen som snackar om hur man ska få det psykiska att fungera. Mitt huvud var bara fotboll och de säger ”tänk nästa aktion”. 

– Men det är inte bara nästa aktion utan det är mitt liv det handlar om.

Så här kan du få hjälp om du mår psykiskt dåligt.

De flesta kan få hjälp på vårdcentralen:

Ofta kan du få någon form av stöd eller behandling på vårdcentralen. Det kan exempelvis vara rådgivning, samtalsstöd eller psykologisk behandling. En del behandlingar kan du få tillgång till genom din telefon eller dator. Läs mer om KBT via internet.

Du kan också få behandling med läkemedel. Om du vill kan du få stöd i att förändra dina vanor, som kan göra att dina besvär minskar.

Ibland kan du få en remiss till en psykiatrisk mottagning av läkaren på vårdcentralen. Du kan också kontakta en psykiatrisk mottagning direkt.


Om du är under 18 år:

Du som är under 18 år och vill söka psykiatrisk vård kan du kontakta en vårdcentral, elevhälsan på din skola eller barn- och ungdomspsykiatrin, bup. På en del bup-mottagningar behöver du en remiss från vårdcentralen. 

Du som är upp till 20-25 år kan också kontakta en ungdomsmottagning. 

Om du behöver råd

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning och hjälp med var du kan söka vård. Många mottagningar kan du kontakta genom att logga in.


Om du är orolig för någon annan:

Uppmana den det handlar om att själv ta kontakt med en vårdcentral eller en psykiatrisk akutmottagning. Om personen inte själv vill söka vård kan du erbjuda dig att följa med, om det är möjligt för dig.

Du kan kontakta någon på vårdcentralen eller en psykiatrisk mottagning om du är orolig för en person som inte själv vill söka hjälp. Du kan även ringa 1177 för att få råd när det gäller en närstående.


Källa: Vårdguiden 

I dag vet hon inte när hon kommer tillbaka till fotbollen. Fokus ligger på att må bra i stunden.

– Jag är inte sur eller arg på någon, utan mer besviken på en del inom fotbollen. För även om jag klandrar mig själv för de misstag jag gjort och att jag inte tog hjälp tidigare, så är det de som jobbar högre upp i fotbollen som måste tänka på det här.

– Jag hoppas den yngre generationen får verktyg att använda när de märker av varningssignaler. Då kan det faktiskt rädda ens fotbollskarriär, i stället som det blivit för mig, att den har förstörts en del. Det är en lång väg tillbaka nu, men jag längtar efter att spela fotboll och faktiskt njuta av det.

Se alla matcher från Elitettan på nya SportExpressen Play! 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.