Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

16-åringarna hyllar döda lagkamraten

Matilda Attefors kom på idén med Fridas Run For LifeFoto: Jitex F16/ Jitex F16
Ella Gustafsson spelar i Jitex F16Foto: Nicklas Ekwall

Frida var bara 12 år gammal när hon gick bort i cancer år 2016. 

Hos Jitex F16 lämnade hon ett stort tomrum efter sig – och i september ska lagkamraterna hedra hennes minne med loppet ”Fridas Run For Life”. 

– Jag tror att hon hade blivit glad över det här, säger nära vännen Ella Gustafsson. 

Idén att starta loppet Fridas Run For Life, till förmån för Barncancerfonden, kom till vid en julavslutning för Mölndalsklubben Jitex F16.

– Vi hade en julklappslek där man kastar tärningar om presenter. Då var det en tjej i laget, hennes present var ett gåvobevis till Barncancerfonden, med texten ”ingen ska behöva gå igenom det Frida gick igenom”, säger Matilda Attefors, spelare i Jitex F16.

”Kändes att det var en tomhet” 

Matilda Attefors själv hann inte lära känna Frida, men hon förstod saknaden som fanns i laget. 

– Det kändes att det var en tomhet, det märktes av. Då gick jag in på Barncancerfondens hemsida och då hittade jag att man genom idrottsevenemang kunde skänka pengar. 

Ella Gustafsson spelade tillsammans med Frida i Jitex och hon nappade direkt på Matildas idé om Fridas Run For Life

– Jag tyckte att det var en jättebra idé, jag hade inte haft den tanken själv och när hon kom med det förslaget kändes det som en väldigt fin sak att göra till minne av Frida, säger Ella Gustafsson.

Hon berättar att de båda gick i samma klass och även bodde på samma gata. Frida var endast 12 år gammal när hon gick bort i cancer: 

– Det var väldigt jobbigt. Det var nästan första nära personen till mig som gick bort. 

Målet: Att samla in 15 000 kronor 

Tanken var att loppet skulle ha gått av stapeln i juni men på grund av utbrottet av coronaviruset har det tvingats skjutas fram. Tillslut hittade man dock en lösning och det nya datumet är satt till den 13 september. 

För att hålla sig inom de rådande restriktionerna så är det fyra lopp med max 40 deltagare som kommer att anordnas under dagen. Evenemanget sker på Jitex hemmaplan Åbyvallen – många platser har gått åt men det finns fortfarande några kvar. 

Startavgiften är 100 kronor men man får lägga mer än så. 

– Vi satte ett mål på att få in 15 000 kronor till Barncancerfonden men vi siktar på så högt som möjligt, säger Ella Gustafsson. 

”Tyckte det var jättefint” 

Ella berättar även att Fridas familj uppskattat lagets initiativ. 

– De tycker att det är jättebra. Jag har haft ganska bra kontakt med Fridas mamma och syster och så klart kollat att det var okej att vi gjorde det här. De tyckte att det var jättefint och har varit väldigt positiva. 

Hon hoppas – och tror också att Frida själv haft samma uppfattning: 

– Jag tror att hon hade blivit glad över det här. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.