Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

15-åriga Rim ifrågasätts – för att hon rider med slöja

Rim får kommentarer för att hon rider med slöja under sin ridhjälm.
Foto: Privat / Privat
15-åriga Rim vill i framtiden jobba med att rida in unghästar
Foto: Privat

Rim Al-Attar, 15, besökte stallet av en ren slump för lite mer än tre år sedan. 

Hon fastnade direkt för ridningen och hästarna.

Men att ha slöja i stallet är inte helt lätt och Rim får ofta blickar och kommentarer. 

– Jag har gått igenom så mycket så varje gång känner jag ångest och att jag gör fel, säger Rim. 

15-åriga Rim Al-Attar hade aldrig ridit innan hon och hennes familj av ren nyfikenhet besökte ett stall i hemstaden Malmö. Efter det har hon spenderat större delen av sin tid med hästarna. Det har blivit en avkoppling.

– Jag har haft det jättesvårt i skolan och det har varit mycket med min slöja. Då har det alltid varit en säker plats att vara i stallet. Där kan jag bara koppla av och bry mig och mig och hästen. 

Men även om hästarna ger Rim ett lugn står hon ut mycket i stallet jämfört med de flesta andra ryttarna. Det för att hon börjat använda slöja. 

– När jag kom in i stallet var det ganska många som kollade, men jag har aldrig stört mig på blickar. Men något år efter började jag få kommentarer och det fick mig att tänka negativt. Jag har gått igenom så mycket så varje gång känner jag ångest och att jag gör fel.

”Kommentarer om att jag har slöja och är muslim”

Rim upplever att framför allt äldre personer i ridmiljöer har svårt att acceptera att hon har slöja i stallet. Många menar att en slöja inte hör hemma där. 

– En gång sa en kvinna ”Varför har du ingen väst på dig?”, då sa jag att jag litar på hästen. Sen kom hon och sa ”Du behöver ju inte ha hjälm heller för din slöja skyddar ju”. Då visste jag inte hur jag skulle reagera. Så jag bara log och kollade ner. Det var jättestelt och jag mådde inte riktigt bra den perioden. Sen kom en kvinna fram när jag hade rosa läppglans på mig och sa ”Får du se ut så här när du är muslim?”. Det är massa kommentarer hela tiden om min slöja och att jag är muslim. Jag är ung och jag vill leva mitt liv fritt utan att bli satt i ett fack. 

Hanterar du kommentarerna annorlunda nu än i början? 

– Ja, efter att man fått ganska många nedslag så blir man starkare. Läskiga saker blir mindre läskiga. När någon nämnde min religion eller slöja tidigare så fick jag en klump i magen och ångest. Jag är bara 15 år gammal och det kan bli för mycket för mig. 

Rim berättar också att samma problematik finns i skolan. Även där får hon höra negativa kommenterar och det är inte alltid hennes kompisar backat henne. 

– I början märkte jag ingen skillnad förutom att de tyckte att det var spännande. Men nu märker jag att folk tar avstånd från mig när någon annan påpekar slöjan. Det blir svårare för mig att kommunicera med världen när folk undviker mig för att de tror att jag är en dålig person för att jag har en sjal på huvudet.

Men hästarna och det sociala sammanhanget med ridtjejerna i hennes egen ålder har hjälpt henne mycket.

– Jag vet inte hur jag hade klarat mig annars. De vännerna jag har nu är från stallet. Mina två bästa vänner där stöttar mig oavsett vad som händer. Det har också blivit mycket enklare för hästarna finns alltid där. När jag har gråtit inne hos en häst i boxen är det som att den lyssnar på mig. Man kan prata med dem men inte kommunicera. Men jag kramar dem och det är det enda jag behöver. 

”Jag vill inte att någon annan ska gå igenom det jag gått igenom”

Det är inte bara andra religioner som borde få ta mer plats i stallet tycker Rim. Hon känner att det överlag är för dålig mångfald i ridsporten. Hon vill se att alla känner sig hemma och får möjligheten att testa.

– Människor måste kunna anpassa sig till att alla är olika. När det är flera som är från samma kultur, ser liknande ut och är rika så sticker man ut om man är annorlunda. Jag tycker att man ska få in fler människor. Det är inte så många människor som vet att vissa klubbar exempelvis erbjuder gratis ridning. Man borde sprida ordet så att man känner att man är välkommen.

Tidigare har Rim bland annat skrivit blogginlägg på hippson.se. Hon känner att det är en viktig fråga att prata om och inte bara sopa under mattan. 

– Jag har aldrig trivts i mitt eget skinn för jag har kommit från ett annat land. Jag vill inte att någon annan ska gå igenom det jag gått igenom. Men i dag är jag mycket starkare och jag finns där för andra och vet vad jag ska svara och hur jag ska lösa problem. Jag vill inte att ungdomar ska sitta och tänka på hur de ska se ut eller inte trivas för att de är i ett visst område eller i ett visst land. Du ska göra det du älskar, livet är jättekort. Jag kanske dör i morgon och jag vill sprida kärlek. 

Vad är ditt mål med ridningen? 

– Jag vill kunna rida in unghästar och sälja dem. Jag har bara ridit i lite över tre år och redan nu har jag börjat utbilda en femåring. Så länge man är villig att lära sig och älskar någonting så lägger man all sin energi på det. Det är det som får mig att ta mig framåt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.