Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

13-åriga supertalangen nära en plats hos Ferrari

”Är man i finalen är det klart att man vill satsa allting”, säger Milla Sjöstrand.
Foto: Ellinor Aspeqvist/ Svenska Bilsportförbundet
Milla Sjöstrand.
Foto: Ellinor Aspeqvist/ Svenska Bilsportförbundet

Milla Sjöstrand, 13, vill in i Ferrari Driver Academy.

I slutet av november reser hon till Italien för att göra upp om den åtråvärda platsen. 

– Är man i finalen är det klart att man vill satsa allting, säger supertalangen. 

Efter tre dagar av tuffa tester på Paul Ricard i Frankrike stod det klart, 13-åriga Milla Sjöstrand är en av fyra tjejer som gör upp om en plats i Ferraris officiella juniorprogram. 

Finalen avgörs på Lonato i Italien där hennes konkurrenter består av tre tjejer som är från Portugal, Schweiz och Mexiko. 

Och på den italienska banan väntar nya prövningar men supertalangen känner sig redo. 

– Nu har jag tagit steget från Frankrike till finalen i Italien och då är det klart att man siktar på att vinna. Men än så länge känns det coolt att bara vara en finalist. 

”Klart man vill satsa allting”

Milla Sjöstrand från Södertälje var inte mer än sju år när hon började tävla i gokart och sen dess har hennes utveckling stegrat. Redan förra året var hon inbjuden till Girls on Track – Rising Stars, ett initiativ av internationella bilsportförbundet (FIA) och Ferrari Driver Academy. Men då ledde det inte hela vägen fram till final, men nu står hon där. 

– Det känns jättebra. Jag jobbade väldigt hårt och gjorde mitt bästa.

I Ferrari Driver Academy finns redan en svensk förare, 17-årige Dino Beganovic. I dag är han en av åtta som utbildas till framtida toppförare. 

Vad skulle det betyda för dig att ta en plats i akademin?

– Det skulle för det första vara väldigt coolt att vara en av de yngsta. Sen skulle det vara väldigt stort att få vara med i Ferrari. Det är så klart dit man siktar. Är man i finalen är det klart att man vill satsa allting.

Åker ned innan för förberedelser 

Förberedelserna ser ut som alltid. Milla Sjöstrand gör allt för att hålla sig i toppform och sen försöker hon göra sitt bästa för att ligga i fas vad gäller skolarbetet också.

– Det blir mycket att man behöver jobba igenom saker innan alla andra och ta hem grejer från skola. Jag kanske jobbar fem sidor som de andra gör sen när jag är borta, så sen när jag kommer tillbaka ligger jag på samma nivå. Det tycker jag fungerar ganska bra. Min skola supportar bra, säger Milla och berättar om sitt träningsupplägg: 

– Det är mycket gymträning för hela kroppen och sen självklart körningen, att man tränar på att bli bättre att köra. Jag kommer att åka ner och köra en tävling på banan i Italien innan uttagningen. Jag har ju inte kört den banan innan, så det behövs.

Vad Milla Sjöstrand har för mål råder det inte något tvivel om. 

– Det är klart att man siktar på formel 1 och att hjälpa till att stärka kvinnor i motorsporten. Nu när man har chansen så vill man satsa. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.