Badmintonstjärnan kinesiskan Lu Lan i den från 1 maj regelmässiga kjolen. Men de nya kjolreglerna upprör. "Det internationella förbundet förvånar", säger svenske förbundskaptenen Per-Henrik Croona. Foto: Lars Baron
Badmintonstjärnan kinesiskan Lu Lan i den från 1 maj regelmässiga kjolen. Men de nya kjolreglerna upprör. "Det internationella förbundet förvånar", säger svenske förbundskaptenen Per-Henrik Croona. Foto: Lars Baron

Förbundet vill öka intresset för badminton - med kjoltvång

Publicerad
Nu har det internationella badmintonförbundet kommit på hur man ska öka intresset för de allra största damtävlingarna:
Med kjoltvång.
- Jag vet inte om man ska skratta eller gråta, säger förbundskaptenen Per-Henrik Croona.
De nya reglerna gäller från och med den 1 maj i de allra största tävlingarna i världen, de så kallade superseries, och är tänkt som ett sätt att göra sporten mer attraktiv för publik och tv-tittare.

Upprör

Beslutet har upprört Badmintonsverige.
- Det internationella förbundet förvånar. De har alltid varit lite gammaldags, men på senaste åren har det kommit in nytt folk som har verkat vara lite mer vakna, och så kommer det här märkliga beslutet, säger Per-Henrik Croona till TT.
Indian open, som börjar på tisdag, blir sista tävlingen där spelarna tillåts ha shorts, sedan är det enbart kjol eller klänning som gäller.
Johanna Persson, före detta elitspelare (tre EM-brons samt kvartsfinal i OS 2004) och numera projektledare för Girls of badminton – en satsning att få in och behålla tjejerna inom sporten – tror knappt att det är sant.
- Jag tycker inte att det känns riktigt som 2011. Jag blir väldigt sugen nu på att dra igång en diskussion med hela badmintonetablissemanget om det här verkligen är något vi står bakom. Och så är jag nyfiken på om killarna har shortstvång, eller om de får ha kjol på sig?, säger Persson.

Tveksamma regler

De nya reglerna är inte bara tveksamma ur ett jämställdhetsperspektiv, de kan också försvåra själva utövandet.
Ett par sköna, slappa shorts förstärker ju rörligheten.
- Det är inte alla som trivs i kjol på banan, en del som inte alls vill spela i det och rent praktiskt kan det vara störande med att ha en tygbit som fladdrar. Jättetråkigt besked, tycker jag.
Beslutet gäller dock varken i EM i Karlskrona eller i London-OS nästa år.
Först drabbade blir Sveriges främsta dubbelpar Emelie Lennartsson och Emma Wengberg.
- De spelar redan i kjol, men jag vet att Emelie helst skulle slippa, säger förbundskapten Croona.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du kan även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag