Frida wallberg bärs ut på bår efter den otäcka knocken. Foto: Anna-Karin Nilsson
Frida wallberg bärs ut på bår efter den otäcka knocken. Foto: Anna-Karin Nilsson

Förbundet letar dold skada på Wallberg

Publicerad

Efter de positiva beskeden om Frida Wallbergs hälsa börjar jakten på vad som kan ha gått fel.

Nu vill förbundet ta del av materialet till dokumentären "Golden girl" - för att ta reda på om Wallberg kan ha skadat sig innan matchen mot Diana Prazak.

- Det är en av dem vi ska snacka med, säger Olof Johansson, sekreterare på proboxningskommissionen.

Dokumentärfilmaren Susanna Edwards har i snart två års tid jobbat med en film om Frida Wallberg, som går under arbetsnamnet "Golden girl".

Projektet är delvis finansierat av SVT och SFI.

Hon har följt både träningar och matcher. Det materialet är något proboxningskommissionen gärna vill ta del av när de nu ska utreda vad som eventuellt kan ha gått fel i Fridas uppladdning inför matchen.

- Det är några av dem vi ska snacka med, vi ska göra en lista. Vi är nojiga för att det ska finnas en andra "impact". Slagen hon får ska inte få de där konsekvenserna, säger Olof Johansson.

Med en andra impact menas att hon kan ha fått någon smäll innan matchen - något som förbundet hoppas att dokumentärfilmsmaterialet kan hjälpa till att utröna.

Sparrade mot herrar innan

Enligt Johansson kommer det ta cirka en vecka innan proboxningskommissionen kan presentera något. Han är särskilt intresserad av vad som hände under Fridas tuffa sparring mot herrar i Spanien inför matchen.

- Jag har hört det viskas om det. Det var ett besynnerligt träningsläger nere i Spanien men de hade säkert någon tanke och idé med det.

Susanna Edwards var under ett par dagar på plats i Spanien och filmade. Hon kan dock inte säga med säkerhet att hon kommer kunna lämna ut filmmaterialet.

- Ingen aning, det måste jag kolla med producenten säger hon.

Ska bli långfilm

Arbetet med filmen om Frida Wallberg har pågått i nästan två år och Edwards tanke är att det ska fortsätta ytterligare ett eller två år.

Slutprodukten ska bli en 90 minuter lång biofilm.

- Vi har inte pratat ännu så klart, men jag hoppas verkligen det blir så. Det var fruktansvärt att se henne så hjälplös, hon som vanligtvis är så stark, berättar Susanna Edwards och fortsätter:

- Jag är grymt glad att jag fått dokumentera henne på topp, hon är en grym boxare och det kommer man att få se mycket av.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du kan även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag