Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förbundet: Därför är Gerndt uttagningsbar

Foto: Suvad Mrkonjic

Alexander Gerndt dömdes för misshandel av sin fru – och stängdes av från landslaget.

Nu hävs avstängningen.

Här är det öppna brevet där förbundsstyrelsen motiverar sitt beslut.

"Med hänvisning till den senarelagda rättegången rörande landslagsspelaren Alexander Gerndt har nu Förbundsstyrelsen beslutat att Gerndt på nytt är tillgänglig för landslagsspel, i väntan på att en ny rättegång och ny dom meddelats.

Svenska Fotbollförbundets styrelse (FS) har efter tingsrättens dom förklarat att Alexander Gerndt tills vidare inte var uttagbar till landslagsspel. Detta har gällt sedan mitten av december 2011, och därmed en längre tid än vad åklagaren yrkade på i fängelsestraff.

Alexander Gerndt är misstänkt för hustrumisshandel och dömd i tingsrätten. Åklagaren hade yrkat på fängelse i tre månader, domstolen beslutade om villkorlig dom och böter.
 Domen har inte vunnit laga kraft, och såväl försvaret som åklagaren har överklagat domen. Ny rättegång har varit utsatt till den 3:e maj, men har nu flyttats till ett senare tillfälle, sannolikt i höst.

Svenska Fotbollförbundet tar avstånd från all form av kvinnomisshandel i allmänhet och hustrumisshandel i synnerhet. Detta är inte förenligt med att representera något av våra landslag.

Förbundsstyrelsen kommer att följa Hovrättens förhandlingar noga. Vid friande dom - eller om Tingsrättens dom fastställs i Hovrätten - är Gerndt tillgänglig för landslagsspel efter dagens FS-beslut.
 Vid annan dom i Hovrätten kommer Förbundsstyrelsen att på nytt ta upp ärendet till prövning".

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.