Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förändringen för Kobe – som nu alla tar efter

Kobe Bryant med dottern Gianna som också fanns med ombord på helikoptern. Foto: ZUMAPRESS.COM / MEGA / MEGA TT NYHETSBYRÅN
Kemba Walker.Foto: CHARLES KRUPA / AP TT NYHETSBYRÅN
Spencer Dinwiddie.Foto: MARY ALTAFFER / AP TT NYHETSBYRÅN
Kobe Bryant dog i en helikopterolycka söndagen den 26:e januari. Foto: DAVID SWANSON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Kobe Bryant. Foto: STEVEMITCHELL / WITTERS BILDBYRÅN

Kobe Bryants dödsfall skakade om hela idrottsvärlden.

När den värsta chocken nu börjar lägga sig visar NBA-spelarna sin kärlek till Kobe Bryant genom att byta sina tröjnummer. 

En efter en.

– Han betydde allt för många ungar, och jag var en av dem, säger Brooklyn Nets Spencer Dinwiddie som framöver spelar med 26 på ryggen.

Det har gått tre dagar sedan Kobe Bryant, 13-åriga dottern Gianna och sju andra personer dog i en helikopterkrasch i Calabasas utanför Los Angeles.

Och det fanns knappt en människa som inte berördes av tragedin.

Kobe Bryant var en basketikon. En legend. En av de absolut största genom tiderna - med sina fem NBA-titlar, en MVP-utmärkelse och två OS-guld.

Varför helikoptern kraschade på väg till Gianna Bryants basketmatch är fortfarande oklart.

Vädret var dåligt, luften som ”en soppa” och sedan hördes bara en smäll. Nu hoppas haveriutredningen få hjälp av en iPad, då helikoptern saknade en svart låda.

På denna iPad ska applikationen ForeFlight ha varit installerad och använts – en app som piloter använder för att registrera sina rutter och hämta information om väderförhållanden.

Kobe Bryant hyllades över hela världen

Idrottsstjärnor, kändisar och presidenter världen över har på alla möjliga sätt uttryckt sin sorg över Kobe Bryants bortgång och för att visa sitt medlidande till familjen. Folk har gråtit, fans har köpt lila och gula ballonger och världens bästa spelare LeBron James har brutit ihop i tårar på en flygplats när han fick dödsbeskedet.

NBA har hållit tysta minuter. Och Los Angeles-derbyt mellan Lakers och Clippers ställdes in natten till onsdag.

När basketvärlden nu ska gå vidare för att bearbeta sorgen gör alla inblandade allt de kan för att visa den fullaste respekt för Kobe Bryant.

Högsbo i damernas basketliga bjuder på gratis inträde för alla som kommer till fredagens match iförd en Kobe Bryant-tröja med nummer 8 eller 24 på ryggen.

NBA-spelarna väljer bort nummer 8 och 24

I NBA ser dessa nummer ut att bli en sällsynthet framöver. Spelare efter spelare väljer nu att låta det vara Kobe Bryants nummer. Bara Kobe Bryants nummer.

Terrence Ross, Orlando Magic, byter 8 mot 31. 

Moe Harkless, Los Angeles Clippers, byter 8 mot 11.

Zhaire Smith, Philadelphia 76ers, byter 8 mot 5.

Spencer Dinwiddie, Brooklyn Nets, byter 8 mot 26.

– Han betydde allt för min generation, var hela vår uppväxt, säger 26-årige Dinwiddie - som är född och uppvuxen i Los Angeles.

– Att ha lärt sig om hur viktigt det är med hårt jobb och om ”The Mamba Mentality”, hur klyschigt det än låter, det är anledningen till att jag är där jag är i dag. Han var allt för många ungar, och jag var en av dem.

https://twitter.com/BrooklynNets/status/1222245356660019201?s=20

Även New Orleans Pelicans Jahlil Okafor byter bort nummer 8, men ska diskutera med familjen innan han tar ett beslut om vad nya numret blir.

Fler spelare väntas följa.

Enligt NBA:s regler har man fram till den 15 februari på sig att byta tröjnummer - inför nästa (!) säsong.

Men undantag kan göras och ”bytesförfrågningar efter deadline kommer att utredas och godkännas i fall till fall”. Att NBA ska stoppa någon efter den här händelsen känns otänkbart.

Mavericks pensionerar nummer 24 för all framtid

Dallas Mavericks har via sin färgstarka ägare Mark Cuban valt att hedra Kobe Bryants minne på ett ganska unikt sätt.

– Kobes arv genomsyrar hela basketsporten, så vår klubb har beslutat att tröja nummer 24 aldrig någon kommer att användas av en spelare i Dallas Mavericks, säger Cuban.

https://twitter.com/MavsPR/status/1221610980347666433?s=20

Det finns även spelare som ser spel med tröjnummer 8 eller 24 som den ultimata hyllningen till Kobe Bryant. Vissa gjorde det bara i första matchen efter dödsfallet. Andra vill göra det även framöver.

– Jag funderar att fortsätta spela med den (8:an), ja, men jag har inte bestämt mig än, säger Boston Celtics Kemba Walker. 

– Jag har galet mycket respekt för Kobe och alla sörjer på olika sätt. För min del skulle jag älska att hylla honom med det numret. Kobe spelade hårt varje kväll och jag skulle vilja hylla honom genom att spela på samma sätt. Vi får se hur jag gör.

När Kobe Bryant avslutade sin makalösa karriär i Los Angeles Lakers 2016 beslutade sig klubben för att pensionera tröjnumren han använt i klubben, 8 och 24, för all framtid.

Kobe Bryant och dottern Gianna efterlämnar sig frun Vanessa döttrarna, Natalia, 17, Bianka, 3, och Capri som föddes i juni.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.