Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jerebko kan gynnas – av stora förändringen

Foto: KEVIN SOUSA / BILDBYRÅN
En ritning över Warriors nya tjusiga hem Chase Center, som syns nere till vänster med San Franciscos skyline i bakgrunden.
Foto: TONY AVELAR / AP TT NYHETSBYRÅN
Kevin Durant.Foto: DAN HAMILTON / USA TODAY SPORTS BILDBYRÅN
Klay Thompson.Foto: LARRY W. SMITH / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

OAKLAND. Golden State Warriors åkte på en bitter förlust i NBA-finalen – och efter i natt kommer 2010-talets största basketdynasti förändras i grunden. 

En rad av stjärnorna som tagit de tre senaste titlarna kan lämna klubben – och själva klubben kommer lämna Oakland. 

För Jonas Jerebko kan det här vara en bra grej. 

Under natten mot fredag gick Golden State Warriors och Toronto Raptors upp i sjätte finalmatchen. Warriors hoppades kunna vända serien och ta sin tredje raka titel – men Toronto blev för tufft. 

Därmed är den sista Warriors-matchen spelad i Oaklands älskade men nötta Oracle Arena.

Oracle ligger mitt på en gigantisk parkeringsplats mittemellan motorvägen och pendeltåget söder om centrala Oakland. Den har inget av de moderna arenornas dragningskraft. En grå betongpjäs från sextiotalet, från en annan tid. Warriors har spelat här 47 säsonger. 

– Det här har varit mitt hem i tio år. Jag lärde mig att bli en NBA-spelare i den här arenan. Den betyder allt, sa Steph Curry.

Curry är den enda av de stora stjärnorna som har kontrakt över nästa säsong – Curry är har spelat av det andra året på sitt fyraårskontrakt värt runt 200 miljoner dollar. (Ja, nära två miljarder kronor.) 

Warriort flyttar två mil – kritiseras

Nästa säsong flyttar Warriors in i Chase Center i San Francisco, en hypermodern arena som kostar runt 10 miljarder kronor att bygga. Nere vid vattnet, med nya butiker och kontorsbyggnader. Runt två mil bort fågelvägen från Oracle, men för många fans kunde den lika gärna legat i San Sebastian som i San Francisco. 

För San Francisco är allt det Oakland inte är: Modernt, svindyrt, techigt. 

Den gamla hamn- och industristaden Oakland är ändå på uppgång. Till viss del med anledning av alla tech-anställda som sprider sig från Silicon Valley och San Francisco ut över hela Bay Area; något som ger nytt liv i stan med restauranger och uteliv, men också bidrar till den gentrifiering som pressar ut arbetar- och lägre medelklass. 

 – Det som gör mest ont är att trots att Oakland utvecklas och det byggs överallt, och ändå känner inte ägarna att de ska stanna, säger John Jones III till The Mercury News.

Jones är uppvuxen i Oakland och pratar om att ha köpt Warriorsbiljetter för tjugo dollar paret. 

– Det är som vi inte är bra nog. I skuggan av San Francisco, vi har alltid varit den oglamorösa sidan av bukten. 

Rick Welts, president för Warriors, berättar om Chase Center med en måttlighet som anstår Björn Ranelid: 

– Vi är övertygade att den kommer kan mäta sig med världens mest storslagna byggnader. Varje artist i världen kommer se en lucka i sin meritförteckning innan han har uppträtt i Chase Center. 

Golden State bygger om laget

Men Warriors ska inte bara bygga upp detta megaprojekt – de ska också bygga om sitt lag till kommande säsong. 

Den stora snackisen i basketvärlden har under säsongen varit vart superstjärnan Kevin Durant tar vägen. Hans kontrakt går ut och han är fri att gå vart han vill.  

Klay Thompson, superskytten, har också utgående kontrakt. 

Precis som Jonas Jerebko, DeMarcus Cousins och en hel hoper andra. 

Som om de inte var utmaning nog tillkom ytterligare en komplicerande faktor: Durants skada. Under onsdagen bekräftades att han slet av hälsenan och tvingades till operation efter match fem i Toronto. Rehab kan ta uppåt ett år. 

– Allt ändrades i och med skadan. Nu kommer han förmodligen missa det mesta av nästa säsong, om inte hela. Han skulle kunna komma tillbaka och ta ett ettårskontrakt med Warriors och rehabba på ett maxkontrakt, för han är bekväm med dem. Eller så kan han teckna ett längre kontrakt någon annanstans. Före skadan förväntades han inte skriva på för Warriors i sommar. Men sanningen är den att han inte kommer spela nästa någonstans alls, förmodligen. Så det är rätt crazy just nu, säger San Francisco Chronicles Warriors-reporter Conner Letourneau.

Warriors-spelarna vars kontrakt går ut i sommar

Kevin Durant 

Klay Thompson

DeMarcus Cousins

Quinn Cook

Jonas Jerebko

Kevon Looney

Jordan Bell 

Damion Lee 

Marcus Derrickson 

Andrew Bogut

Kan gynna Jonas Jerebko

För Jonas Jerebko kan spelaromsättningen vara något positivt. 

– Han är en kille som jag vet att managern gillar, och tränaren gillar honom. Han är en bra mentor för de nya killarna. Och jag tror inte han kommer kräva mer än minimilönen för veteraner i ligan. Så han kan nog komma tillbaka. Och Shaun Livingstone kommer nog lägga av, så de kommer behöva fylla luckor. 

Men prio för klubben är Durant och Thompson. 

– Sen får de lägga resten av pusslet och se vad för bitar det finns plats för, säger Letourneau.

Vad ägargruppen än säger om att de ”lämnar en byggnad, inte staden” blir flytten en till smäll för Oakland. Amerikanska fotbollslaget Raiders tar sitt pick och pack från Oracles grannarena – det likaledes gråa och slitna Coliseum – och flyttar till en skinande ny jättearena i Las Vegas nästa år. Och basebollaget Athletics försökte flytta, men stoppades av en federal domare. Kärvt. 

I The Guardian skriver Devin Gordon bitterljuvt om Warriors flytt: 

”Det är som att se sin första kärlek lämna en för någon rikare, längre och snyggare men ändå gå med på att fortsätta vara vänner, gå på bröllopet med den nya och se dem skaffa familj – men ändå veta, innerst inne, att de aldrig får det ni en gång hade.”

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.