Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Foppa: ”Önskar att jag var 20 år yngre”

Peter Forsberg.
Peter Forsberg med den svenska fanan under OS-invigningen 2010. Foto: DANIEL NILSSON / © BILDBYRÅN
Mats Sundin och Peter Forsberg efter OS-finalen i Turin 2006. Foto: PONTUS LUNDAHL / CODE 10050 SCANPIX SWEDEN

NHL vägrade släppa spelare till OS i Pyeongchang. 

Om IOK-delegaterna röstar för ett svenskt OS 2026 menar Peter Forsberg att det kan öppna för ett oväntat beslut: Att stänga NHL under spelen. 

– Eftersom det är ett jättestort intresse för hockey i vår region kan det vara värt för NHL-ägarna att stänga ligan under OS, säger Forsberg, en av många svenska OS-ambassadörer, till SportExpressen. 

Under måndagen kommer beslutet. Om det blir Italien eller Sverige som tilldelas vinter-OS 2026. Och Sverige har flugit ned ett dussin idrottsprofiler till Lausanne, med förhoppning om att de ska kunna påverka beslutet. 

Peter Forsberg är en av de svenska ambassadörerna som ska försöka få delegaterna att rösta till Sveriges fördel. 

– Vad min uppgift är egentligen? Om någon inte har bestämt sig ska jag försöka övertyga dem om att Sverige är det absolut bästa stället att ha OS och Paralympics på.

Vad är ditt starkaste försäljningsargument?

– Jag tycker ändå det bästa är hållbarheten, det kan inte finnas något bättre land med tanke på de nya riktlinjer med spelen. Vi skulle kunna sätta standarden i Sverige för framtiden. 

– Och jag fick aldrig egentligen spela något stort hemma, bara några world cup matcher, så det vore helt otroligt för spelarna att få spela inför de egna fansen. Det är del i det här också, att få de olympiska spelen, säger Peter Forsberg. 

Peter Forsberg: ”Önskar att jag var 20 år yngre”

I ett videoklipp från den svenska kampanjens Twitterkonto utvecklar Forsberg den tanken: 

– Jag är en idrottare i grunden, så jag önskar att jag var 20 år yngre så att jag hade kunnat delta i ett OS på hemmaplan.

Den svenska presentationen har fått en del kritik den senaste veckan, när det gäller den ekonomiska delen. 

– Enligt de sista rapporterna jag har fått ska det vara löst, det är ingen stor del, säger Peter Forsberg. 

I stället belyser han hockeyn, och de möjligheter ett OS i Sverige kan ge. 

– Eftersom det är ett jättestort intresse för hockey i vår region kan det vara värt för NHL-ägarna att stänga ligan under OS. Det kan vara en fördel att ha OS i Sverige så att de känner ett tryck, säger Forsberg. 

Forsberg om NHL-spelare i OS

NHL har tidigare valt att stänga ligan vid ett antal tillfällen, bland annat när OS arrangerades i Vancouver 2010 då spelarna tilläts att delta i spelen. 

– En anledning till att man tog ett brejk i NHL 2010 var för att det gick i Kanada, skulle det ha gått i ett land som inte brydde sig om hockey överhuvudtaget och med annan tidsskillnaden hade det kanske inte stoppats, säger Forsberg. 

Men sedan dess har tongången i USA och Kanada hårdnat. 

När vinter-OS senast hölls i Pyeongchang, i Sydkorea, släpptes inga NHL-spelare i väg. En utveckling Forsberg ser oroväckande på. 

– Jag hoppas NHL-spelarna ska få spela för de bästa i världen ska vara med. Och kan jag göra någonting för att påverka så att spelarna ska kunna vara med så gör jag det, för jag vet att det är en av de största drömmar man kan ha under sin karriär att vinna ett guld under OS, säger Forsberg. 

Ambassadörer på plats i Lausanne

Tomas Gustafson, skridsko, 3 OS-guld och 1 OS-silver

Anette Norberg, curling, 2 OS-guld

Peter Forsberg, ishockey, 2 OS-guld

Gunnar Larsson, simning, 2 OS-guld

Jonas Bergqvist, ishockey, 1 OS-guld och 1 OS-brons

Jänis Kipurs, bob, 1 OS-guld och 1 OS-brons

Frida Hansdotter, alpint, 1 OS-guld

Sara McManus, curling, 1 OS-guld

Agnes Knochenhauer, curling, 1 OS-guld

Stefan Holm, friidrott, 1 OS-guld

Anna Holmlund, skicross, 1 OS-brons

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.