Thaiboxaren Sofia Olofsson är en av åtta kandidater som kan ta hem Jerringpriset i kväll. Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅNThaiboxaren Sofia Olofsson är en av åtta kandidater som kan ta hem Jerringpriset i kväll. Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN
Thaiboxaren Sofia Olofsson är en av åtta kandidater som kan ta hem Jerringpriset i kväll.  Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN
I november förra året försvarade Sofia Olofsson sin världsmästartitel. Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅNI november förra året försvarade Sofia Olofsson sin världsmästartitel. Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN
I november förra året försvarade Sofia Olofsson sin världsmästartitel.  Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN
I november förra året besegrade Sofia Olofsson brittiskan Iman Barlow och behåll därmed sin världsmästartitel. Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅNI november förra året besegrade Sofia Olofsson brittiskan Iman Barlow och behåll därmed sin världsmästartitel. Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN
I november förra året besegrade Sofia Olofsson brittiskan Iman Barlow och behåll därmed sin världsmästartitel.  Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

"Folk tror att jag är kriminell"

Publicerad

Hon har vunnit alla titlar som finns och minns inte ens när hon förlorade en match senast. 

Men hemma i Sverige är Jerringprisnominerade Sofia Olofsson okänd. 

– Folk har förutfattade meningar, de tror att vi slåss och är kriminella, säger den 28-åriga thaiboxaren. 

Det är ett av veckans tolv träningspass.

Sofia Olofsson kommer till gymmet på Odenplan där hon spenderar mängder av timmar. 

– Vår säsong pågår året runt så det blir egentligen aldrig någon vila, men jag unnade mig några dagars ledigt under julen. 

När Sofia Olofsson var 17 år strulade det mesta i livet. 

– Jag var förvirrad och vilsen. Visste inte vad jag ville och det funkade inte i skolan så jag hoppade av gymnasiet. 

Hon fick en praktikplats på ett gym som hade thaiboxning och ägaren tyckte att Sofia skulle testa. 

– Det var så jag halkade in på thaiboxning, men i början hade jag inte alls några tankar på att jag skulle satsa eller gå matcher.

Så smått började Sofia Olofsson dock allt mer fatta tycke för sporten.

Och det syntes snabbt att hon hade talang. 

"Fick gå på massa kontroller"

20 år gammal tvingades hon dock till ett tvärt avbrott.

Under en för boxare obligatorisk röntgen av huvudet upptäcktes en knöl i Sofia Olofssons skalle.

– Jag fick gå på massa kontroller under lång tid. Läkarna kunde konstatera att det inte var en tumör utan en cysta, men de var ändå oroliga för stället den satt på och hur det skulle påverka mig om den växte. Till slut kom de dock fram till att den sitter där den sitter och att den troligtvis aldrig kommer att påverka mig och jag kunde börja boxas igen. 

Sofia Olofsson berättar att hon har varit väldigt befriad från skador men att mycket handlar om att "ta hand om sin kropp". Till skillnad mot klassisk boxning menar Olofsson också att thaiboxare får mer slag mot kroppen, men färre mot huvudet.

– Men tyvärr händer det att folk skadar sig ibland. Det är inte hälsosamt med elitidrott, oavsett om man får smällar genom slag eller av att man ramlar. 

När boxaren Erik Skoglund fick en hjärnblödning strax innan jul berördes Sofia Olofsson starkt. 

– Jag tycker det är otroligt tragiskt att en så ung människa drabbas, oavsett om det berodde på boxningen eller om det hade hänt ändå. Det vet vi inte än. Men jag hoppas att Erik kan få ett bra liv igen. 

Själv har hon dock aldrig övervägt att sluta med thaiboxningen på grund av skaderisken. 

– Nej, men skulle jag bli tok-knockad någon gång tror jag inte att jag kommer att fortsätta, jag skulle inte tycka det var värt det. Jag har ett liv efter idrottskarriären.

"Jag blev chockad"

Sofia Olofsson tävlar i 54-kilosklassen och har vunnit allt som går att vinna. 

Det gångna året tog hon EM-guld och vann samtliga matcher i sin viktklass i World Games.

För det blev Sofia Olofsson nominerad till Jerringpriset. 

Några veckor senare bättrade hon på sin meritlista ytterligare när hon försvarade sin VM-titel

– Jag blev chockad när jag fick höra att jag var nominerad till Jerringpriset. Varför skulle juryn tänka på mig och min sport?

Sofia Olofsson tystnar en stund innan hon fortsätter. 

– Jag tror inte att jag har en chans att vinna. Även om jag vet att kampsport-Sverige har gått samman för att stötta mig som hästfolket gjorde för Peder (Fredricsson) förra året. 

– Men jag tror inte att det är tillräckligt. Vi är för få för att det ska räcka till en ny röstkupp. 

Vem tror du kommer få Jerringpriset?

– Jag är nästan hundra procent säker på att det blir Sarah Sjöström. 

Sofia Olofsson i ringen. 28-åringen har en imponerande meritlista. Foto: / BILDBYRN

Thaiboxare kan, till skillnad mot vanliga boxare, gå tävlingar som både amatörer och proffs. 

Men det är bara på proffsmatcher som man tjänar pengar. 

– 2016 fick jag bara prispengar för en enda match och då fick jag 20 000 kronor. 

Sofia Olofsson berättar att hon har hållit på med thaiboxningen på heltid i drygt fem år, men att det är svårt att få sponsorer. 

– Jag klarar mig ekonomiskt tack vare att jag kör en del PT-lektioner, och för att jag har en snäll sambo. 

Hur igenkänd blir du på stan?

– Inte alls. Men jag tycker att det är rätt skönt. Hade jag bott i Ryssland till exempel hade det varit annorlunda. När jag är utomlands och tävlar är det stor skillnad, då är det många som känner igen mig. 

"Jag spårade ur"

Vid sidan om thaiboxningen är Sofia Olofsson engagerad i Bris. 

– Jag fick frågan om jag ville vara en så kallad Bris-idol, och det såg jag som en ära. Jag vet hur jobbigt det kan vara att vara ung, jag var själv både stökig och strulig och spårade ur innan jag började med thaiboxningen. 

– Sedan vet jag att det inte bara är att säga till alla unga att "det blir bättre sen", så lätt är det inte. Men jag kan berätta min historia. Och visa på att det faktiskt kan bli bättre i slutändan. 

"Det sliter på kroppen"

I februari väntar SM, och sannolikt nya framgångar, för Sofia Olofsson. När hon förlorade en match senaste minns hon inte ens. 

28-åringen börjar dock så smått se ett slut på boxningskarriären. 

– Jag älskar fortfarande att gå matcher, och att vinna. Men hur länge jag ska fortsätta beror på hur länge kroppen håller. Att träna så här mycket sliter.  

I morgon kväll är Sofia Olofsson dock träningsledig.

Då sitter den 28-åriga thaiboxaren i Globen och är en av åtta personer som kan ta hem Jerringpriset. 

LÄS MER: Allt om Jerringpriset 2018 – nominerade, rösta, tidigare vinnare

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag