Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

FN:s besked – vill tillåta ryska idrottare igen

Aleksandr Bolsjunov vinner femmilen i Holmenkollen 2019.
Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB TT NYHETSBYRÅN

FN berömmer Internationella olympiska kommittén (IOK) för att man överväger att låta individuella idrottare från Ryssland och Belarus tävla i OS under neutral flagga.

”Vi uppmanar IOK att ta ett beslut i den riktningen, och säkerställa att inga idrottare diskrimineras med anledning av deras nationalitet”, säger FN:s expertpanel i ett uttalande enligt SVT.

”Vi förstår önskan att stötta ukrainska idrottare och Ukrainas olympiska kommitté, då de lider enormt från kriget precis som alla andra ukrainare. Men den olympiska kommittén och det olympiska samfundet har också en skyldighet att följa den olympiska andan och internationella mänskliga rättigheter som förbjuder diskriminering”.

Efter IOK:s besked att man vill hitta vägar för att låta ryssar och belarusier delta i internationella tävlingar – de har varit avstängda från de flesta OS-idrotterna sedan Rysslands invasion av Ukraina – har kritiken kommit från många håll.

Bland annat har Lettlands olympiska kommitté sagt att Lettland inte tänker delta i OS i Paris nästa år om ryska idrottare tillåts tävla.

Stakhovskys kritik mot de ryska idrottsstjärnorna

Sergiy Stakhavsky vill se ett större ansvar bland ryska idrottare.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.