Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Flera Fifa-toppar har gripits – på lyxhotell

Foto: Harold Cunningham
Sepp Blatter.
Foto: Ben Queenborough/Bpi/Rex
Foto: Osama Faisal

Schweizisk polis har gripit flera toppnamn inom fotbollsorganisationen Fifa på ett lyxhotell i Zürich.

De misstänks för bland annat pengatvätt, svindleri och för att tagit emot mutor på sammanlagt 845 miljoner kronor.

Polisen har också gjort en razzia mot Fifas högkvarter och beslagit flertalet dokument för att undersöka mutbrott i samband med tilldelandet av VM 2018 och 2022.

– Vi har inga kommentarer just nu, säger en talesperson för Fifa till The Guardian.

Vet du mer? Tipsa Expressen!

Vet du mer om händelsen? Hör av dig till Expressen direkt!

Kontakta redaktionen på 71717@expressen.se eller skicka e-post, sms eller mms till 71717.

Mer detaljerad information om hur du kommer i kontakt med redaktionen hittar du här!

Har du nyhetstips kan du naturligtvis även ringa tipsnumret 020-22 22 20.

Tidigt på onsdagsmorgonen greps flera av Fifas toppnamn på det femstjärniga lyxhotellet Baur au Lac i Schweiz, uppger New York Times.

Bakom gripandet står en begäran från USA:s justitiedepartement. Samtliga ska nu lämnas ut till USA där de är misstänkta för brott. Misstankarna rör pengatvätt, svindleri och andra ekonomiska brott.

Enligt ett pressutskick från den schweiziska åklagarmyndigheten misstänks de gripna för att ha tagit emot mutor på sammanlagt 100 miljoner dollar, alltså ungefär 845 miljoner kronor, mellan tidigt 1990-tal och i dag. Pengarna ska ha betalats i gengäld mot att Fifa-topparna delade ut media-, marknads- och sponsorrättigheter i samband med fotbollsturneringar i Latinamerika. Brotten ska ha planerats i USA och betalningarna ska ha skett via amerikanska banker.

– Vi har läst rapporteringen i medierna och söker ytterligare information i frågan, säger en talesperson för Fifa till The Guardian.

– Vi har inga ytterligare kommentarer just nu.

Enligt tidningen överväger åklagare att väcka åtal mot mer än tio Fifa-toppar. Insatsen kommer efter tre års FBI-utredning av ärendet. Under räden på lyxhotellet var inte samtliga misstänkta på plats.

"Verkar genomsyra hela förbundet"

En av dem som dock var det är Eduardo Li, som greps och leddes ut bakvägen. Enligt Sky Sports tros även förbundets vicepresident Jeffrey Webb vara bland de gripna.

Enligt The Guardian har totalt femton personer gripits under morgonen, över hela världen. Blatter ska dock inte finnas bland dessa.

Eugenio Figueredo, som även han innehar samma titel och Jack Warner, före detta medlem av den exekutiva kommittén rapporteras dock ha blivit arresterade, likaså Julio Rocha, Costas Takkas, Rafael Esquivel, Jose Maria Marin och Nicolas Leo.

– Vi är förvånade över hur länge detta pågick och hur det berörde nästan varje del av det Fifa gör, säger en polis.

– Det verkar genomsyra varenda del av förbundet och det var deras sätt att göra affärer på. Det verkar som att korruptionen var rutin.

Razzia mot högkvarteret

Senare under onsdagen bekräftade den schweiziska åklagarmyndigheten för AP att man hade gjort en razzia mot Fifas högkvarter i Fifa. Vid tillslaget ska man ha beslagtagit stora mängder data och dokument.

Åklagarna har även inlett en utredning av mutmisstankar kopplade till tilldelandet av VM 2018 till Ryssland och VM 2022 till Qatar. Tio personer som deltog i omröstningarna, som har omgärdats av rykten om riggning och mutor, ska förhöras.

Ytterligare en razzia ska ha ägt rum i Miami i byggnader som ägs av CONCACAF, förbundet som styr över fotbollen i Nord- och Centralamerika samt Karibien, rapporterar CNN.

"Sorglig dag"

För Fifas president Sepp Blatter kommer sannolikt nyheten vid ett dåligt tillfälle. På fredag ställer den 79-årige Blatter upp till omval i organisationen – något som skulle göra att han säkrar sin femte presidentperiod.

Hans ende rival till posten, prins Ali bin Al Hussein, ska hålla ett krismöte med anledning av gripandena.

– Det här är en sorglig dag för fotbollen, säger prinsen enligt BBC.

"Har väl sina anledningar"

Det är inte första gången Fifa och korruption nämns samtidigt. I december lade förbundets egna etiska kommitté ned korruptionsutredningen rörande hur Ryssland och Qatar 2018 respektive 2022. Då kom kommittén fram till att det inte fanns något misstänkt och några skäl att öppna utredningen igen.

Stormen kring Fifa har fått flera att uttrycka sin avsky – däribland forne landslagsspelaren och tv-profilen Gary Lineker.

"Det kan inte finnas en mer korrupt, vidrig organisation på planeten är Fifa. Korthuset är på väg att falla. Dags för en förändring!", skriver Lineker på Twitter.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.