Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

VM-simmare i olycka på klubb – två döda

Många andra personer har skadats
Poliser utanför en nattklubb i Gwangju.Foto: AP / AP
Deltagare i sim-VM.Foto: MARK SCHIEFELBEIN / AP TT NYHETSBYRÅN
Stora skador inne i nattklubben.Foto: YONHAP / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Coyote Ugly, klubben där olyckan inträffade.Foto: JEON HEON-KYUN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Två sydkoreanska män har dött när en del av en nattklubb kollapsade i Gwangju i Sydkorea.

Många personer har skadats i olyckan – bland dem tävlande i världsmästerskapen i simsport, rapporterar nyhetsbyrån Yonhap News.

– Allt var som vanligt, sen plötsligt kollapsade allt under fötterna på oss, säger Matt Small, lagkapten för USA:s herrlag i vattenpolo till NZ Herald.  

Olyckan inträffade strax före klockan 03.00, koreansk tid, under natten till lördag. De två männen dog när en balkong på två våningar kollapsade inne på nattklubben Coyote Ugly i Gwangju. 

Hur många som har skadats är i nuläget oklart, men uppemot 370 personer beräknats ha befunnit sig inne på klubben, enligt den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap News. 

Flera tävlande som deltagit i världsmästerskapen i simsport rapporteras ha varit på plats. Främst ska det handla om vattenpololag.

I nuläget är det känt att minst nio tävlande har skadats, men ingen av dem allvarligt. Bland dem finns fyra från USA, två från Nya Zeeland och en från Nederländerna, Italien och Brasilien, uppger räddningstjänst för Reuters. 

Ingen svensk har kommit till skada i olyckan.

FINA: ”Beklagar djupt”

Det internationella simförbundet FINA har informerats om olyckan och uppger att den utreds. Förbundet är medvetet om att några av de tävlande i världsmästerskapen var på plats vid olyckan.

”FINA beklagar djupt det inträffade”, skriver förbundet i ett pressutskick. 

En av de drabbade är Matt Small, lagkapten för Nya Zeelands herrlag i vattenpolo. För tidningen NZ Herald berättar han om tumultet vid olyckan.

– Allt var som vanligt, sen plötsligt kollapsade allt under fötterna på oss. Vi dansade och sen plötsligt rasade vi fem till sex meter och alla började rusa ut efter det, säger Matt Small till tidningen.

Han fortsätter:

– Vi föll, gissar jag, ned i huvudet på människor som befann sig nedanför oss.

”Fruktansvärd tragedi”

Enligt den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap News ska en vattenpolospelare från USA ha brutit benet. USA:s nationella förbund för sporten, USA Water Polo, har utfärdat ett uttalande om olyckan.

”Det här är en fruktansvärd tragedi. Våra sympatier går ut till olyckans offer och deras familjer. Vi är tacksamma för all hjälp. Alla USA:s vattenpoloidrottare är säkra”, skriver förbundet enligt Yonhap News.

Waterpolo Australia bekräftar att delar av landets damlag befann sig på klubben, men att ingen skadats.

En spelare från Nederländernas damlag uppges ha skadat handen vid olyckan, skriver Yonhap News.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.