Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Finns en tvekan att satsa på kvinnorna"

Kim Martin Hasson. Foto: Anna Friberg
Foto: Nils Petter Nilsson

LINKÖPING/STOCKHOLM. De tillhör en minoritet och Rosengårds nytillträdda sportchef Therese Sjögran tror att kvinnor inte får samma chans som män att ta sig dit.

– Det finns en tvekan hos klubbar att satsa på kvinnor som sportchefer, säger Sjögran och får medhåll av LHC:s Kim Martin Hasson.

Det är fredag förmiddag, Kim Martin Hasson har köpt kanelbullar till fikat med kollegerna. Nu sitter hon och de tre andra medarbetarna i en liten soffgrupp i LHC:s kansli.

Några meter bort ligger Kim Martin Hassons egna kontor. Det är litet och trångt och nästan svårt att sätta sig på besöksstolen framför skrivbordet.

– Det är tur att jag inte är här jämt, att sitta bakom ett skrivbord hela tiden skulle jag aldrig klara av, säger Kim Martin Hasson och ser sig runt i rummet.

Det var i våras efter VM som den svenska landslagsmålvakten i ishockey snörade av skridskorna och blev sportchef för damhockeyn i Linköpings HC.

– Då sa jag att jag tog en paus från spelarkarriären, att det inte var ett definitivt slut och det står jag fast vid. Men än så länge har jag inte fått något sug att börja igen, säger Martin Hasson som tidigare på morgon dock ändå har spelat hockey.

– Vi har en grej ihop med sponsorerna, företagshockey, en gång i veckan och då är jag med som utespelare.

Bara en del av vardagen

När LHC:s dåvarande sportchef Johan Bunnstedt tvingades sluta av hälsloskäl i våras fick Kim Martin Hasson frågan, och sa ja.

Men sportchefsrollen är bara en del av hennes arbetsvardag.

25 procent sportchef, 50 procent på marknadsavdelningen, 25 procent målvaktstränare och ansvarig för hockeygymnasiet.

Kim Martin Hasson spaltar upp hur hennes arbetsfördelning ser ut och konstaterar att den är mer än hundra procent när hockeygymnasiet tillkommer.

– Det är fullt upp och arbetsuppgifterna går många gånger ihop, säger Martin Hasson och berättar vad de två senaste dagarna bland annat inneburit i rollen som sportchef för en av Sveriges mest etablerade hockeyklubbar.

* Ringt runt och jagat sponsorer, ett par saknas fortfarande till årets säsong.

* Lagat ventilationen på tvättmaskinen, och tagit hand om tvätt.

* Lunchmöte med tränarstaben.

* Hjälpt en spelare som haft krångel med hyresavierna.

* Hämtat bananer på Ica.

– Det är minst sagt varierande, kanske är det annorlunda att vara sportchef för damer. Men är mer en alltiallo, säger Kim Martin Hasson och berättar att hon också sålde lotter på herrarnas hemmamatch i SHL kvällen innan.

– Jag har gjort det så länge att jag inte tänker på det som något konstigt längre. Och på ett sätt är det bra att komma ut och träffa hockeyfolk, det är många som frågar hur det går och är nyfikna på damlaget, även om de inte brukar gå på våra matcher.

Kim Martin Hasson säger att hon tjänade mer pengar som spelare än nu, även om det inte var några stora pengar då heller.

– Det här jobbet gör mig inte stenrik direkt, det är nog annorlunda om man är sportchef för herrar. Jag gissar att det finns mer pengar där, säger Kim Martin Hasson och menar att just det kan vara en av orsakerna till att det finns få kvinnliga sportchefer.

– Det är fler killar som vill stanna kvar och jobba inom idrotten medan tjejer vill göra något annat efter idrottskarriären, jag tror att det kan ha att göra med att det finns mer pengar inom herridrott. Sedan handlar det också om viljan hos klubbar att våga släppa fram kvinnor på de här positionerna.

När Kim Martin Hasson får frågan hur många hon är chef över blir hon ställd.

– Oj, då får jag räkna efter.., med spelare och ledare blir det väl ett 30-tal, säger Kim och tystnar en stund.

– Jag har inte tänkt på det tidigare men det är ganska många...

"Oerhört jobbigt"

Therese Sjögran, sportchef i Rosengård, säger att hon går en kamp mot dubbla känslor just nu.

Att det vissa dagar är kämpigt att sitta bakom skrivbordet och att hon hellre vill vara ute på planen.

– Ska jag vara ärlig så är det fruktansvärt. Det är oerhört jobbigt att sitta vid sidan om inte kunna påverka alls vad som sker. Matchdagarna är tuffa, säger Sjögran som ändå inte tvekade att ta jobbet som sportchef i Rosengård när hon bestämt sig för att lägga av med fotbollen.

– Man tackar inte nej till ett sådant här jobb, det gör man inte bara, säger Sjögran som dock menar att hon har en hel del att lära i rollen som sportchef.

– Själva fotbollsbiten som scouting och kontakt med tränare kommer väldigt naturligt för mig. Det är tuffare med det administrativa, det är oerhört mycket nytt för mig, säger Sjögran och får precis som Kim Martin Hasson fundera en stund på hur många hon är chef över.

– Drygt 60 personer blir det väl.., så visst är det ett stort ansvar jag har.

Att hon är den enda kvinnliga sportchefen i damallsvenskan tror hon delvis beror på förutsättningarna.

– Kvinnor får inte chansen på samma sätt, det finns en tvekan att hos klubbar att satsa på kvinnor i de här rollerna, säger Sjögran och hoppas att hon kan bli en förebild.

– Kan jag öppna dörrar för andra kvinnor vore det fantastiskt.

"Vara med och påverka"

Carolina Håkanson är sportchef för hela Alvik Basket, dam, herr och ungdomssidan. Totalt innebär det nästan tusen personer.

– Arbetsdagarna är oerhört varierande, och långa. Min vardag är ofta att jobba kvällar och helger men jag brinner för basket och såg chansen att kunna vara med att både påverka och bidra, säger Håkanson som menar att just de långa arbetsdagarna kan vara en av anledningarna till att de kvinnliga sportcheferna är få.

– Kvinnor kanske inte är beredda att offra den tiden i samma utsträckning som män. Men mest tror jag att det speglar hur det ser ut i samhället i stort, det är fler män på sådana här positioner.

– Även om basket är en jämställd sport med lika många tjejer som killar som spelare så ser det tyvärr inte ut så i styrelserummen och bland sportchefer och klubbdirektörer, säger Carolina Håkanson och menar att idrottsföreningar skulle ha nytta av att tänka om.

– Klubbar behöver ofta jobba mer med mjuka värden för att få en framgångsrik verksamhet och om jag generaliserar så jag att vi kvinnor faktiskt är bättre på det, säger Håkanson.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!