Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Suzanne Sjögren: ”Finns de som tror att jag är en hyena”

Suzanne Sjögren: ”Första sändningen gick åt helvete”
Suzanne Sjögren har jobbat i tv-branschen i 25 år och på tre olika kanaler.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
För 20 år sedan gjorde Suzanne Sjögren sitt första mästerskap, damernas fotbolls-VM i USA. I sommar är det dags igen.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
I sommar är Suzanne Sjögren programledare tillsammans med Niklas Jihde för damernas fotbolls-VM i Australien och Nya Zeeland.
Foto: JONATHAN NÄCKSTRAND / BILDBYRÅN

Efter 25 år i tv-branschen känner hon sig bättre än någonsin. 

Samtidigt menar Suzanne Sjögren, 49, att det finns en missvisande bild av henne. 

– Det finns de som tror att jag är någon slags hyena som går till cheferna och ber om specifika uppdrag, säger Sjögren som också berättar om konsekvenserna efter intervjun i Café och hur hon såg sig själv som avdankad. 

Det är med samma iver som hon pratar om söndagens F1-sändning som den damallsvenska matchen mellan Hammarby och Rosengård som hon var programledare för två dagar innan vi ses. 

Och så den där cirkeln som snart sluts. 

– Det är 20 år sedan jag gjorde mitt första mästerskap, damernas fotbolls-VM i USA, och att i sommar få göra ett dam-VM igen, det känns otroligt roligt. 

Då, 2003, var kanalen TV4. Men sedan sex år tillbaka är det Viaplay som gäller för Suzanne Sjögren.

Och hon trivs bättre än någonsin. 

– Jag fyller 50 nästa år och känner mig tryggare, gladare och bättre än någonsin tidigare. 

Den drygt 25 år långa tv-karriären, som inleddes på TV3 och sedan fortsatt på TV4 i ett och ett halvt decennium, har dock även haft sina törnar. 

”Mer pinuppa än journalist”

På frågan om det finns något som Suzanne Sjögren ångrar under sin karriär dröjer svaret lite grann. 

– Egentligen inte. Jag har lärt mig av det som jag har gjort bra och det som jag har gjort mindre bra. Men det skulle väl vara de där bilderna i Café som jag ångrar i så fall. 

Bilderna Sjögren syftar på är när hon 2005 frontade magasinet, inte avklädd men lättklädd. 

– Jag var nyanställd på TV4 och en av mina chefer hade en kompis som jobbade på Café och han var väldigt pushig att jag skulle ställa upp i syfte att marknadsföra TV4-sporten. På ett sätt var det smickrande, flera andra kvinnliga tv-profiler hade varit med i tidningen. Och att få ett samtal från Café på den tiden var ett slags kvitto på att man var på rätt väg. 

– Det var dock inte mer smickrande än att jag kollade med TV4 innan jag tackade ja, och de var positiva. Jag har alltid varit noga med att ha arbetsgivaren med mig oavsett vad jag har medverkat i. 

Att Suzanne Sjögren ställde upp i Café skulle dock få konsekvenser. 

– Just då insåg jag inte det, men i efterhand har jag förstått att det ledde till saker.

Sjögren berättar om en situation när det fanns en ledig tjänst på ”Nyhetsmorgon” och hon var en av de som var sist kvar i anställningsprocessen men att tjänsten gick till Jenny Strömstedt.

– Det kom fram att min medverkan i Café stack lite för mycket i vissa ögon. Och att man blir tagen för att vara en viss typ av tjej. Mer pinuppa än journalist och att det är journalister som jobbar på ”Nyhetsmorgon”. 

– Det är inte alls säkert att jag hade fått jobbet, Jenny Strömstedt är fantastiskt kompetent. 

”Jag fyller 50 nästa år och känner mig tryggare, gladare och bättre än någonsin tidigare”, säger
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

När Suzanne Sjögren pratar om tiden på TV4 är det med mycket värme och glädje, en period i hennes yrkesliv där det var ”mycket kul och galenskap”. 

”Aldrig känt mig så illa omtyckt” 

Men det blev också ”ett jävla liv” ibland. Som när hon plötsligt tilldelades rollen som programledare i SM-slutspelet i hockey under den stekheta lockout-säsongen 2004/2005 då en mängd svenska stjärnor vände hem från NHL till elitserien.  

– Johan Edlund fick stå åt sidan för min skull och det var flera på redaktionen som blev jättearga. Argast var hockeychefen och en av kanalens största sportprofiler som gick ut och pratade om det i media. Det var så jag fick reda på att de var vansinniga, när kvällstidningarna ringde och ville ha en kommentar från mig. Och hockeychefen valde att hellre hoppa av projektet än att jobba med mig. 

Suzanne Sjögren berättar att hon tog utspelet i media hårt.

– Det var som att de slog undan fötterna på mig, mina egna kolleger. Jag har aldrig känt mig så illa omtyckt på en arbetsplats i hela mitt liv. 

”Jag klarade det inte längre”

Den sista tiden på TV4 jobbade Suzanne Sjögren med sportsändningarna i ”Nyhetsmorgon”. Till slut blev det dock ohållbart, arbetstiderna var knäckande och de fem minuter långa inhoppen i nyhetsprogrammet kändes allt mer oinspirerande. 

– Det var inte TV4 jag var less på, det var tiderna och arbetsuppgifterna. Jag klarade det inte längre. Men det gick så långt att när jag passerade TV4-huset de första åren efter att jag hade slutat så fick jag hjärtklappning. Jag hade pushat mig för långt. 

Suzanne Sjögren under handbolls-VM tidigare i år.
Foto: NISSE NILSSON / STELLA PICTURES

Sedan sex år tillbaka är det Viaplay som är Suzanne Sjögrens arbetsplats, och hon stormtrivs. 

– Det känns som att jag har höjt mig 50 procent sedan jag kom till Viaplay och med det har det också kommit en trygghet. Jag såg mig själv lite som avdankad på TV4, jag blev av med det ena projektet efter det andra. Jag kände att min kompetens inte riktigt kom till sin rätta.

”Någon slags hyena”

Hösten 2020 kom beskedet att Viaplay tagit över sändningsrättigheterna för VM i Australien och Nya Zeeland. Året efter kunde man även presentera att man köpt tv-rättigheterna för damallsvenskan. 

Med tanke på att Suzanne Sjögren under sin tid på TV4 gjorde sex dammästerskap i fotboll känns frågan rimlig:

När det blev klart att ni skulle sända VM, gick du raka vägen till chefen och bad om att få jobba med mästerskapet?

– Det är roligt att du frågar det. Det finns de som tror att jag är någon slags hyena som går till cheferna och säger att ”de här jobben vill jag ha, det här vill jag göra”. Men under de 25 åren som jag har jobbat som sportjournalist, på tre olika kanaler, så har jag aldrig, aldrig bett om att få göra ett specifikt jobb. Jag har aldrig sagt att ”jag skulle göra det här mycket bättre”. Eller, ”varför får inte jag jobba med det här?”. Det har aldrig hänt. 

Däremot medger Suzanne Sjögren att motsatsen finns.

– Jag har sett inte minst kvinnliga kolleger som har en helt annan stake än vad jag har och kan säga ”jag vill göra det här, jag är bäst lämpad”. 

– Jag har många gånger önskat att jag hade lite mer av det där, att jag var lite kaxigare. Men du kan fråga vilken chef som helst, jag har varit väldigt ödmjuk inför uppgifterna jag har fått och varit tacksam för dem. Jag är inte den som trampar och kliver på tår. Det är en väldigt missvisande bild om det är någon som tror det. 

Suzanne Sjögren berättar att hon stormtrivs med sitt jobb just nu. ”Jag har time of my life”.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Suzanne Sjögren berättar att hon har funderat mycket på om det skulle ha gagnat henne att vara lite framfusig och ”passa på att spela golf eller tennis med cheferna ibland”. 

– Men 25 år senare inser jag att jag har fått göra allt ändå. Och kanske kan man vända på det, att jag inte har varit pushig kan ha lett till att jag hamnade där jag är i dag med ett fantastiskt arbetsliv. 

– Jag är så glad att jag fick chansen på Viaplay och nu känner jag att jag har the time off my life. 

Att Viaplay anställde Suzanne Sjögren för sex år sedan förvånade dock henne först.  

– Tidigare har man gärna plockat lite yngre förmågor och byggt dem till profiler. Och jag tänkte att de skulle resonera så den här gången också. Men de valde mig, och när de gjorde det kände jag att nu ska jag fan visa vad jag går för. 

– Mitt bäst före datum har inte gått ut. 

Expressens Anna Friberg har träffat Suzanne Sjögren för en stor intervju.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

LÄS MER: Sanna Kallur tröstades av Klüft efter tårarna: ”Jättechockad” 

LÄS MER: Isabelle, 23, tjänar mer än alla – nobbas av Sverige