Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Fick tjata i månader innan hon flyttade in”

Får fnatt efter frisparken: "Hejsan hoppsan, pang bom!" • Se onsdagens snyggaste mål i Ettan
Foto: SÖREN ANDERSSON / BILDBYRÅN
Foto: BJÖRN LINDGREN / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: EMIL NORDIN
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
1 / 7

Marcus Allbäck, 47, är en av våra bästa målskyttar i landslaget någonsin.

Nu berättar det tidigare proffset om karriären, sitt nya liv som agent – och om kärleken till Suzanne.

– Jag fick tjata i flera månader innan hon flyttade ihop med mig, säger Marcus Allbäck.

Familjen Allbäck är mitt uppe i en flytt i en förort till Stockholm.

Och det är första gången som den tidigare landslagsstjärnan Marcus Allbäck själv är delaktig i en flytt.

– Jag kunde inte drömma om att det skulle vara så här många saker som måste fixas, säger han. Jag hade faktiskt väldigt dålig koll.

När familjens flyttlass tidigare har gått mellan olika städer i Sverige och Europa är det hans fru Suzanne som fixat allt.

– Varje gång jag bytt klubb och vi har flyttat så har jag försvunnit ett par veckor på träningsläger, säger Marcus Allbäck.

När fotbollsproffset kommit hem så har allt varit klart.

– Jag förstår nu vilket jobb Suzanne har gjort när vi flyttat så många gånger och dessutom samtidigt när vi haft två små barn, säger Marcus Allbäck.

Han träffade Suzanne under tiden i Göteborg, i början av 2000-talet, och strax innan han blev proffs i holländska Heerenveen.

– Hon hade precis köpt en lägenhet och hade ett bra jobb i en butik. Jag tjatade att hon skulle komma ner till mig i Holland.

Hur gick det?

– Jag fick kämpa och tjata, men efter några månader bodde vi äntligen ihop.

Vad betyder Suzanne för dig?

– Allt, hon är fantastiskt. Det är kärleken som gör att vi är tillsammans. 

Marcus Allbäck: ”Jag utvecklades sent”

Marcus Allbäck har mycket att göra just nu – men våren och sommaren har varit annorlunda.

Han jobbar sedan fyra och ett halvt år tillbaka som agent tillsammans med Martin Dahlin.

Men när det elaka covid 19-viruset spred sig som en löpeld över världen fick även idrotten ta en paus.

– Fotbollsindustrin har ju i princip legat nere, men nu har den ju rullat igång igen. Det känns bra. Men jag hoppas att alla som är inblandade i fotbollen respekterar och tar hänsyn till de regler som myndigheterna satt upp, säger Marcus Allbäck.

Hur mycket har du jobbat under pandemin?

– Jag har så klart haft kontakt med de spelare jag hjälper. Men det går inte att ringa varje dag och fråga hur de mår. Det har varit annorlunda helt klart. Att inte få se spelarna träna eller spela matcher med sina klubbar.

Marcus Allbäck är agent åt spelare som är 16–17 år till landslagsstjärnor.

– Vi jobbar främst med spelare från Sverige, Finland och Island, säger Marcus Allbäck. Det är väldigt kul för mig att jobba med Martin Dahlin och tillhöra toppen av agent-Sverige. Det känns kanon att få dela med sig av våra egna erfarenheter.

Vilka egenskaper ska en spelare ha för att lyckas?

– Talang är förstås en bas, men du måste ha ett stort driv. Att du orkar fortsätta även när det går tungt. Det är egentligen ingenting som säger att du är bra när du är 18 år även om du varit grym när du var 16. Spelare växer olika och utvecklas i olika faser.

Hur var du själv som spelare?

– Jag utvecklades sent. Jag spelade aldrig i några ungdomslandslag och debuterade i A-landslaget när jag var 26 år. Mot Sydafrika borta. Vi fick stryk med 2–1.

Fakta om Marcus Allbäck

Namn: Marcus Allbäck.

Född: 5 juli 1973 i Göteborg.

Bor: Stockholm.

Yrke: Fotbollsagent.

Familj: Fru Suzanne och barnen Philippa, 18, och Rasmus 16.

Fotbollskarriär: 1992–1997: Örgryte IS, 1997: Lyngby BK, 1998: Bari, 1998–2000: Örgryte IS, 2000–2002: Heerenveen, 2002–2004: Aston Villa, 2004–2005: Hansa Rostock, 2005–2008: FC Köpenhamn, 2008–2009: Örgryte IS, 2011: Örgryte IS, 2012–2015: Saltsjöbadens IF, 2019: Järpens IF.

Position: Anfallare.

Främsta meriter: 30 mål på 74 landskamper för Sverige. VM-slutspel 2002 och 2006. EM-slutspel: 2000, 2004 och 2008. Mästare med FC Köpenhamn två gånger. Cupmästare med Örgryte. Allsvensk skyttekung 1999 med 15 mål.

Bästa svenska fotbollsspelare på herrsidan: Zlatan Ibrahimovic.

Bästa svenska fotbollsspelare på damsidan: Cecilia Sandell.

”Damfotbollen har utvecklats mycket”

Marcus Allbäck är en av våra bästa målskyttar i landslaget genom tiderna. Han sköt 30 mål på 74 landskamper och spelade i två VM- och tre EM-slutspel.

– Ett tag var det väl bara jag och min närmaste familj som trodde att jag skulle kunna lyckas och komma högre upp. Jag harvade i allsvenskan och i gamla division 1. Jag var inte alltid ordinarie.

Men ändå spelade du 74 landskamper?

– Ja, jag var ingen fantastisk fotbollsspelare, men jag förstod tidigt hur lagtänk och lagbygge fungerade. Det hjälpte mig att komma vidare i karriären. Allt handlar om hur långt du nåde den dag du slutar och summerar din karriär.

Det gäller alltså att inte ge upp för tidigt om man har en dröm om att lyckas?

– Precis så är det. Drivet och glädjen måste finnas där och det som gör att du orkar fortsätta även när det går tungt. Jag gav aldrig upp och var alltid beredd när jag fick chansen att spela.

Är du agent åt några damspelare?

– Nej, inte just nu, men jag är övertygad om att det kommer inom den närmaste framtiden. Jag tycker att damfotbollen har utvecklas mycket och har även fått mer uppmärksamhet och en större publik både i Sverige och internationellt bara under de senaste åren.

När tycker du att en ung fotbollsspelare ska skaffa en agent?

– Inte för tidigt, vi får inte jobba med spelare som är under 15 år. Jag tycker inte man behöver en agent när man är så ung, förutom ett litet fåtal som är extrema talanger

Hur ser du på svensk herrfotboll i dag?

– Vi har många intressanta spelare som tagit stora steg och spelar i stora klubbar. Vi får gå tillbaka till tiden när Henrik Larsson, Olof Mellberg, Kim Källström, Zlatan Ibrahimovic och Fredrik Ljungberg spelade i stora klubbar. Det är bra för fotbollen att ha bra killar i toppligor.

Ser ingen framtid som tränare

Du spelade åtta år i landslaget och var sedan ledare i sex och ett halvt år. Kan du tänka dig att bli tränare i framtiden?

– Nej, inte just nu och framför allt inte på det professionella planet. Bara för att du varit en bra spelare så behöver du inte bli en bra tränare. Man måste älska det praktiska och även ha koll på budget och spelarköp. Jag känner inte något sug efter det i dag. Dessutom trivs jag väldigt bra med mitt nuvarande jobb.

Saknar du tiden i landslaget?

– Jo, när det drar ihop sig till samlingar och stora matcher. Landslaget var en sådan stor del av mitt liv under en lång tid.

Tränar du något själv?

– Jag har väl samma vikt som när jag var proffs, men mina muskler sitter på lite andra ställen på kroppen i dag. Jag spelar tennis, padel och är ute och går mycket. Det blir fem pass i veckan.

Inget gym?

– Jag skulle behöva träna mer där. Jag har tappat mycket muskler på benen.

Du spelade match med Järpens IF i division 4 förra säsongen. Kommer du att göra fler matcher i framtiden?

– Det tror jag inte. Det var kul att lira. Jag spelade hela matchen, men sedan tog det tre, fyra dagar innan jag kom upp ur sängen. Då kändes det att jag börjat närma mig 50 år.

Du fick medlemskort i Örgryte IS samma dag du föddes och har en stor kärlek till dina gamla klubbar som Aston Villa, Heerenveen och FC Köpenhamn. Hur följer du dina favoritlag i dag?

– Väldigt mycket och på nära håll. Jag har några spelare jag jobbar med i klubbarna. När det gäller Örgryte så tycker jag att klubben är på rätt väg. Det finns både en positiv anda och en bra känsla i klubben.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.