Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ferrys svar: "Vi vågar inte ta i problemet"

Björn Ferry utvecklar nu sitt resongemang: "Jag tycker att det är sjukt om friska människor ska behöva äta mediciner
Foto: Emmalisa Pauly
Anders "Ankan" Parmström har varit en av dem som kritiserat Ferry
Robin Bryntesson är en annan
Foto: Petr David Josek

Björn Ferrys förslag att förbjuda mediciner inom elitidrott har väckt starka reaktioner.

Ferry själv menar att han har majoriteten av aktiva elitidrottare på sin sida – och menar att ingen vågar ta debatten på grund av sina privata relationer.

För honom är problemet tydligt: sjuka idrottare får en fördel av att ta mediciner.

– Frågar du folk i andra länder säger de att det är en stor skandal. I Sverige vågar vi inte prata om det eftersom vi har så många som använder astmamedicin, säger Björn Ferry.

– Jag tycker att det är sjukt om friska människor ska behöva äta mediciner för att ha en chans på OS-medalj.

Det började förra veckan, när skidskytteprofilen luftade ett kontroversiellt förslag i en intervju med SportExpressen.

– Jag skulle jag vilja se att man förbjöd alla mediciner rakt av och sa att elitidrott är för friska personer. Punkt, sa Ferry.

Utspelet kom efter en höst fylld av heta debatter kring astmamedicin i längdsporten. Först åkte Martin Johnsrud Sundby fast för felaktig användning av astmamedicin, och sedan avslöjades att Norge behandlat även friska åkare med astmamedicin.

Ferrys förslag möttes av starka reaktioner.

På fredagen gick hockeyprofilen Anders "Ankan" Parmström ut och krävde Ferrys avgång från uppdraget som expert i SVT:s "Vinterstudion".

Nu utvecklar Ferry sitt resonemang – och för att svara på kritiken vill han lyfta kärnan i sitt förslag.

Ferry svarar på kritiken: "Jag är förvånad"

– De som är sjuka får ta medicin, men det får inte vara så att de blir bättre genom att ta den medicinen. Och det är det här debatten gäller. Astmamedicinen gör att man blir bättre än på en normal nivå, säger Ferry.

I helgen gästades "Vinterstudion" av Åke Andrén-Sandberg, läkare i riksidrottsförbundets dopingkommission. Andrén-Sandberg pekade på att en astmasjuk åkare kan komma att prestera bättre än vad den hade gjort som frisk – om den får ta astmamedicin.

– Då är det ju prestationshöjande. Då är jag förvånad över att man inte plockar upp bollen, säger Björn Ferry.

Om medicinen blir till några sekunders fördel finns ett problem, menar han.

– Vi pratar mycket om Lance Armstrong, Ben Johnson, Johan Mühlegg och självklara fall av fusk. Men de små skillnaderna är lika avgörande. Jag hade fördubblat mina pallplatser om jag varit fem sekunder snabbare i varje lopp. Och det där har vanligt folk svårt att förstå. För på fem sekunder ser du ingen skillnad. ”Åh, här kommer han, jävlar vad fort han åker. Han måste vara dopad”. Så är det inte, säger Ferry.

"Det är sjukt om friska människor ska behöva ta mediciner"

I Sverige har frågan tystats ner, menar 38-åringen.

– I Sverige vågar vi inte prata om det eftersom vi har så många som använder astmamedicin. Nu sa han direkt i tv (Åke Andrén-Sandberg) att det har en prestationshöjande effekt – men det är ingen som hör vad han säger. Då måste du se till att det inte har det. Det är för känsligt och alla är insyltade. Vi experter också. Man känner många aktiva.

Förtroendet för sporten är borta, menar Ferry – och han vill inte se att det fortsätter gå i den riktningen.

– Alla försöker göra så mycket man kan inom reglernas gränser. Och om reglerna är luddiga och trubbiga finns det också manöverutrymme att ta det till en gräns. Men jag tycker att det är sjukt om friska människor ska behöva äta mediciner för att ha en chans på OS-medalj.

Orkar du stå upp i den här stormen som uppstått efter ditt uttalande?

Jag ser det som ett ansvar. För det blir ju helt tamt om inga experter vågar säga någonting för att de känner sig bakbundna av sina egna privata relationer. Det är mitt jobb att granska det här. Sedan får man tycka olika. Jag tycker att jag bidrar med något i debatten som inte kommit fram, för att folk inte vågar lyfta på den stenen som ändå är tydlig. Den finns ju där. Jag sätter fingret på något som är kärnan. Och det vill få prata om. Men jag tror att jag har 85 procent av alla elitaktiva med mig.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.