Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ferry Svan historisk – efter succén i VM

Ferry Svans rekordfest räckte till en sjundeplats i VM.
Ferry Svan under världsmästerskapetFoto: Andreas Langreiter
Foto: Andreas Langreiter
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Foto: Ferry Svan, Instagram (@ferrysvan)

Ferry Svan, 23, skrev historia genom att sluta sjua på VM i timbersport.

Dessutom lyckades han sätta en rad nya rekord.

– Att slå tre personliga rekord varav ett nordiskt rekord i mitt första VM någonsin, det är jag väldigt nöjd med, säger Svan.

Tack vare sin seger i nordiska mästerskapen i augusti kvalade Ferry Svan, son till skidlegendaren Gunde Svan, in till VM i den växande sporten timbersport.

En sport som enkelt förklarat går ut på att hugga eller såga sig igenom stora timmerblock, med hjälp av yxa eller motorsåg.

Ferry Svans mål inför VM i tjeckiska Prag var att placera sig bland de åtta bästa, och därmed ta sig vidare till runda två av tre.

Ett mål han lyckades uppnå.

Nordiskt rekord

Redan i den första grenen, Underhand Chop, slog han till med ett nytt nordiskt rekord, och han följde senare upp med personliga rekord i såväl Standing Block Chop som i Springboard.

– Att slå tre personliga rekord varav ett nordiskt rekord i mitt första VM någonsin, det är jag väldigt nöjd med. Det bekräftar också att det finns tid att kapa på många grenar, och rekorden blir ett kvitto på att jag tränar på rätt sätt, säger Ferry Svan.

Trots rekorden, och trots att han uppnådde sitt mål, var han ändå inte helt nöjd efteråt.

– Även om jag nådde målen jag satt på förhand, att ta mig till andra rundan, är jag ändå lite besviken på min insats. Men sen när man tänker på att jag placerat mig sjunde bäst i världen, ja då kan jag så klart inte sticka under stol med att jag känner mig nöjd.

Avgörs i Partille

Guldet togs hem av dominanten Brayden Meyer från Australien, som lade beslag på förstaplatsen i fyra av de sex grenarna.

Mayer vann även guld i lag tidigare under VM.

2020 kommer VM i timbersport att avgöras i Partille och Göteborg.

Då hoppas Ferry Svan vara med och slåss om medaljerna på allvar.

Ferry Svans hårdträning hemma i källaren

Se bilder från Ferry Svans träningspass.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.