Fem favoriter till få Jerringpriset i kväll

Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
Foto: FELIPE TRUEBA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

På kvällens idrottsgala röstar svenska folket fram en vinnare av Jerringpriset.

Här är fem heta kandidater till Radiosportens prestigefyllda pris för årets idrottsprestation 2018.

Armand Duplantis, stavhopp

Foto: MARTIN MEISSNER / AP TT NYHETSBYRÅN

”Mondo” har länge ansetts vara en stor talang, men när han med ett hopp på 6,05 meter både blev näst bäst genom tiderna och samtidigt tog EM-guld blev svensk-amerikanen en världsstjärna. Endast ikonen Sergej Bubka har hoppat högre utomhus. 19-årige Armand Duplantis var även en av favoriterna till Bragdguldet, men det vann skidskytten Hanna Öberg.

Sarah Sjöström, simning

Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY

Sjöström har redan två Jerringpris, från 2014 och 2015. Det gångna året ställde den folkkära simmaren inte ens upp i kortbane-VM, men är trots det en av favoriterna till ett nytt pris. Sjöström imponerade stort i långbane-EM där hon vann fyra individuella guld som första svensk någonsin. Dessutom vann hon den totala världscupen för andra året i rad.

Hanna Öberg, skidskytte

Foto: OLAV NESVOLD JON / OLAV NESVOLD JON BILDBYRÅN NORWAY

Hanna Öberg kom 38:a i den totala världscupen förra säsongen. Det är inte det som är anledningen till att hon fick Bragdguldet och är en av favoriterna även till Jerringpriset. Det var i OS som 23-åringen slog till med en jätteskräll, där hon sköt fullt på distansloppet och sensationellt vann OS-guld. Öberg ska vara på plats i Globen vilket inte brukar vara en nackdel.

Björn Goop, travsport

Foto: SÖREN ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Tre av de sju senaste Jerringprisen har tillfallit ryttare och Peder Fredricson har vunnit de två senaste åren. Den här gången är ingen ryttare ens nominerad. Det är däremot travkusken Björn Goop, och frågan är om det som konspiratoriskt brukar kallas ridsportslobbyn faktiskt även innefattar travsporten? Det uppmärksammades tidigare att en travtidning hade fiskat utländska röster (!) på Goop från Frankrike och Finland. Storstjärnan vann världens tuffaste travlopp Prix d’Amérique i fjol.

Tre Kronor, ishockey

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Visst, ett VM-guld efter en straffläggning mot Schweiz låter inte som Tre Kronors mest imponerande resultat. Men Sverige krossade USA i semifinalen och försvarade för första gången på 26 år ett VM-guld. Tre Kronor kan bli det första laget att vinna Jerringpriset sedan fotbollslandslaget 1994.

Övriga nominerade är Tove Alexandersson, orientering, Henrik Harlaut, freeskiing, Johan Kristoffersson, rallycross.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.