Får noll kronor – trots VM-silvret

Foto: XINHUA/HAN YAN / STELLA PICTURES B950
Foto: XINHUA/AVALON.RED / STELLA PICTURES/XINHUA/AVALON.RED B950
Foto: SZILARD KOSZTICSAK / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

VM-silver är en enorm sportslig framgång för Mattias Falck. 

Men i prispengar ger det dålig utdelning. 

Ett VM-silver ger nämligen noll kronor.

– Det måste vi komma till, att det blir prispengar på VM, säger Jörgen Persson till SportExpressen.

Mattias Falck har gjort stor succé på årets bordtennis-VM i Budapest. Svensken, som inför var rankad 16 i världen, tog sig hela vägen till en historisk final.

Falck är den första svenske spelaren på 22 år att nå en VM-final i singel. I finalen mot kinesen Ma Long fick han dock se sig besegrad med 1–4 i set.

Men ett VM-silver är så klart enormt stort. Både för svensk bordtennis och Mattias Falck själv.

– Det betyder jättemycket. Det är hur stort som helst. Men det är klart att just nu, så här direkt efteråt, är man fortfarande lite besviken, säger Mattias Falck.

Vad betyder det ekonomiskt och med sponsorer och liknande? 

– Det är klart att det är väldigt bra, att man får vinna ett VM-silver och synas överallt, efter all stöttning man får. Det betyder mycket.

”Inte några pengar på ett VM”

Enligt legendaren Jörgen Persson, nu matchcoach och spelarutvecklare på svenska bordtennisförbundet, så ger ett VM-silver dock noll kronor i prispengar. Inte ens ett VM-guld ger klirr i kassan.

– Silvret ger inte några pengar på ett VM tyvärr. Det måste vi komma till, att det blir prispengar på VM, säger Jörgen Persson.

Vet du om svenska förbundet ger några prispengar?

– Nej, dom har heller inget.

Ett VM-silver kan enligt Persson ge ekonomiska fördelar på annat sätt.

– Han kommer i en helt annan sits när han ska förhandla med racket-företag och så kommer han att bli inbjuden mycket mer till tävlingar och så. Så jag hoppas verkligen att det är ekonomisk vinning för honom, det ska det vara i dagens läge. Det är mer pengar i dag. 

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.