Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Lärde mig ett nytt ord – justitiemord”

OS-brottaren Jenny Fransson stängs av i fyra år för dopingbrott.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Det är det hårdast möjliga straff som Fransson kunde få.
Foto: ALEKSANDAR DJOROVIC/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jenny Fransson har både EM- och VM-guld på meritlistn.
Foto: IMAGO/IBL
Men den 3 februari i år åkte hon fast för doping.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Fransson testades positivt för metyltestosteron och efter utredning blev hon anmäld till RF:s dopingnämnd, med ett förslag om avstängning i fyra år.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
1 / 7

OS-brottaren Jenny Fransson stängs av i fyra år för dopingbrott.

Nu riktar hennes ombud Mats Larsson skarp kritik mot Riksidrottsförbundets dopingnämnd.

– De har inte orkat sätta sig in i det här, säger Larsson.

Fransson själv är uppgiven.

”Lärde mig ett nytt ord i dag - Justitiemord”, skriver hon på Instagram.

Jenny Fransson, 32, är en av Sveriges mest meriterade brottare. Hon har både OS-brons, VM-guld och EM-guld på meritlistan.

Men den 3 februari kom beskedet att Fransson testats positivt för metyltestosteron och efter utredning blev hon anmäld till RF:s dopingnämnd, med ett förslag om avstängning i fyra år.

Jenny Fransson stängs av i fyra år

Och klockan 14.00 under torsdagen kom domen. Jenny Fransson stängs av i fyra år, det strängaste straffet för en idrottare som fälls för första gången.

Franssons reaktion på domen blev kortfattad och kom en dryg timme efter beskedet.

”Lärde mig ett nytt ord i dag - Justitiemord”, skriver hon på Instagram.

Franssons ombud Mats Larsson är besviken, men inte förvånad, när SportExpressen når honom.

– Det gick väl som jag hade befarat. Jag hade inga större förhoppningar om att Dopingnämnden skulle orka sätta sig in i det jag skrivit och det har de uppenbarligen inte gjort, för det diskuteras inte överhuvudtaget i beslutet, säger Larsson som till vardags år rymdforskare men har tagit sig an att hjälpa Fransson.

Han fortsätter:

– Det är ren slöhet. Jag skulle gissa att de resonerar ungefär så här: ”Vi orkar inte sätta oss in i det här, så vi låter Riksidrottsnämnden ta det i stället”. De fattar ju att vi kommer att överklaga.

Överklagar till Riksidrottsnämnden

Enligt Mats Larsson är det en miss i analysen på dopinglaboratoriet på Huddinge sjukhus som ligger bakom det positiva provet. Det försökte han också bevisa för dopingnämnden.

– Vi kommer skriva en överklagan och lämna in inom tre veckor.

Vad var Jenny Franssons reaktion på dagens besked?

– Jag tror att hon hade förväntat sig det här. Hon var med hos dopingnämnden och hörde var de sa. Vi har redan pratat om det flera gånger, att vi ska överklaga. Det är klart, en viss besvikelse blir det, men det var ändå väntat.

När SportExpressen når dopingnämndens ordförande Åke Thimfors vill han först inte uttala sig alls om dagens beslut, eftersom det är för färskt.

– Parterna tillkännagavs beslutet för tjugo minuter sen. Jag vill inte gärna uttala mig innan parterna fått tillfälle att ta till sig innehållet, säger Thimfors.

Jenny Franssons ombud menar att ni inte orkade sätta er in i det som han skrivit som förklaring till varför hon åkte fast i testet. Vad säger du om det?

– Säger han så? Det var tråkigt att höra. Det är inte min uppfattning, som du säkert kan misstänka.

Svaret från dopingkommissionen

Motparten i ärendet är Riksidrottsnämndens dopingkommission, där Åke Andrén Sandberg sitter som ordförande. Han viftar bort Mats Larssons kommentarer om att dopingnämnden skulle ha agerat med slöhet.

– Jag har läst det som Mats Larsson skrivit och jag har läst svaret från dopinglabbet. Det är väldigt avancerade saker, men... att dopingnämnden inte skulle ha satt sig in i det här, det är en insinuation som Mats Larsson får stå för. Det jag kan säga är att ordföranden Åke Thimfors är jurist och jag tror inte att han skulle släppa igenom någonting som inte är väl betänkt, säger Andrén Sandberg.

Vad säger du om att det här kommer överklagas till Riksidrottsnämnden?

– Vi räds inte det. Vi tror på det vi har gjort och vi tror på de slutsatser vi har dragit. 


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.