”Jag ska ju snart dö – det är ett snuskigt samhälle”

Göran Zachrisson inför rättegången tidigare i år.
Göran Zachrisson dömdes för rattfylleri tidigare i år.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
”Jag har alltid älskat Sverige och framhållit Sverige, men nu vet jag inte riktigt om jag tycker att det är samma goda samhälle.”
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Göran Zachrisson var lättad när domen föll efter rattfyllan. 

Men en månad senare menar han att livet blivit oväntat tufft. 

För SportExpressen berättar tv-profilen om ensamheten, kampen mot att ge upp alkoholen och trycket under ”samhällets tagg”. 

– De bryr sig inte om människor, säger Zachrisson. 

Novembermörkret ligger tungt över Djursholms golfbana. Inne i restaurangen sitter Göran Zachrisson, 81, mångårig tv-kommentator på både SVT och Viasat. Zachrisson har bara stannat till vid golfklubben under en tur med hunden Greta, och berättar att han tagit med sig en ficklampa för att säkert klara av den dryga kilometers promenad som återstår till hemmet. Zachrisson menar att han njuter av hundpromenaderna – för en månad sedan var det inte säkert att han skulle ha kunnat röra sig fritt i Djursholm. 

Göran Zachrisson riskerade fängelse efter att i december förra året grovt rattfull kraschat sin bil in i en annan. Men när domen föll stod det klart att Zachrisson slipper fängelse, och i stället får samhällstjänst och skyddstillsyn. Tv-profilen var lättad efter domen. 

– Jag är rörd och väldigt lättad. Det är nära till tårar nu. Jag är nöjd med domen, sa han då. 

En månad senare är lättnaden bytt mot frustration. Zachrisson känner sig fångad av ett system som han menar tär på honom. 

”Jag ska ju snart dö”

– Det har kostat mig enorma summor pengar, för jag har inte tjänat något under den här tiden. 

Zachrisson vet inte vilken typ av samhällstjänst han är dömd till att utföra, men ska regelbundet infinna sig hos Frivården i Sollentuna. 

– Alla transporter och så vidare, det är dyrt. Men jag kan inte klaga. Gör inte det misstaget jag gjorde. Det kostar in i helsike mycket. Det är det enda riktigt stora misstaget jag gjort i mitt liv och jag är 81 år gammal. Det är nästan så att det bränner upp alla de skogar jag har omkring mig. 

Vad menar du med det? 

– Det skadar min… Jag ska ju snart dö, vad fan. Men jag vill lämna ifrån mig till min son och göra rätt för mig, det har jag alltid velat och alltid gjort. Det svider naturligtvis att jag ska åka. De säger att jag ska komma till Sollentuna. Det är två eller tre byten med buss, och det blir timmar. Och jycken får jag inte ta med mig, så jag får ta taxi dit och det kostar. Men det är klart som fan att jag tar mig dit på något vänster, i bästa fall har jag goda vänner som hjälper mig. 

Zachrisson tystnar. Sedan berättar han att livet blivit svårare sedan hustrun Gunilla gick bort i cancer 2013. 

– Jag bor ensam med min jycke här. Under tiden fortsätter samhället med sina appar och allting. Jag hänger inte med i den världen. Det var enklare när min fru levde, hon förstod allting. Men i dag begriper jag inte ett dugg av det. Och sättet det informeras på är oerhört knapphändigt. Det var mycket tydligare förr. Men det kanske är ännu mer att berätta om. Jag läser om vad man ska göra, men jag fattar ingenting. Det fallerar redan i grammatiken. 

”Var inte alkoholist”

Den 81-årige tv-ikonen utesluter inte en comeback i Viasat. Men inte heller i golfvärlden känner han att han i dag hänger med på samma sätt som tidigare. 

– Om du inte har fingret på det så blir du en sämre kommentator. Du måste vara väldigt noga med att du vet vad du talar om. Jag känner många av dem som fortfarande vinner, men människor förändras och du ska vara försiktig med det. Och jag inbillar mig inte att, bara för att jag ägnat ett liv åt vissa saker, jag alltid står på topp. Så är det inte. Det kräver en kontinuerlig bevakning. 

Zachrisson har efter rattfyllan bestämt sig för att sluta dricka alkohol. 

– Men det är fruktansvärt svårt att vara ensam och göra det. Det är inte det att jag dricker mig full, det är gott och trevligt och kopplar av. Men nu ska jag inte dricka mer alls, och då är det det som gäller. Men det är ett helvete. Och det vet alla som försökt sluta, och alla som har slutat. 

Mår du bättre?

Nej. Jag blir orolig och rastlös. Jag har druckit alkohol, men var inte alkoholist. Hade jag varit alkoholist hade jag aldrig överlevt, jag är 81 år gammal. 

Hur länge har du varit nykter?

– Just nu är det bara några dagar. Jag har tagit en liten rackare med jycken i köket till maten. Jag har aldrig supit på det sättet, men det jag är rädd för är att det förstör minnet och sådana saker. Så nu lägger jag av med det med. Då får jag inte smyga i väg till Systemet en gång i veckan för att köpa en flaska vin. Det är färdigt, klart, inget mer. 

”Kostade mig fruktansvärt mycket”

Zachrisson återkommer till livet efter domen, och hur han upplever rättssystemet som byråkratiskt och stelbent. 

– De bryr sig inte om människor, de går bara på sina siffror. Jag tycker det är lite av ett snuskigt samhälle, hade det varit ett bra samhälle hade de låtit mig vara. Inte så att de inte skulle dömt mig. Men när väl domen kommit, låt mig för helvete vara då. Nu ska jag åka på frivård och grejer, men hjälp mig då så att jag kommer dit. Ska jag betala tusentals kronor i taxikostnader varje gång, vad är det frågan om? Jag har alltid älskat Sverige och framhållit Sverige, men nu vet jag inte riktigt om jag tycker att det är samma goda samhälle. 

Men i ett rättssamhälle ska väl en dom få samma konsekvenser för alla? 

– Jo, jag förstår mycket väl. Jag har aldrig efterfrågat några fördelar. Men jag är lite naiv, jag har pratat i telefon med de här på frivården och det är någonting som inte stämmer. Men jag måste ju göra som de säger, och jag gör ju det. Det finns ingenting annat, jag vill bara komma ifrån den tagg som samhället har på mig just nu. 

Mest besvikelsen är 81-åringen på sig själv. 

– Jag har gjort ett stort misstag en gång. Det kostade mig fruktansvärt mycket. Framför allt psykiskt. Det värsta är att det inte givit mig någonting. Jag mår definitivt inte bättre. Jag har aldrig varit anställd, jag ville inte att andra skulle bestämma över mig. Men nu är det andra som bestämmer över mig lik förbannat. Och det är mitt fel. 

Så här kommenterar Kriminalvårdens pressekreterare Ulf Mossberg kritiken från Göran Zachrisson: 

– Regelverket är lika för alla. Om den som är dömd till samhällstjänst och skyddstillsyn ska infinna sig hos frivården så är det domen. Många tror att frivård innebär att du kan springa runt hur du vill, men så är det inte. Det finns alltid ett övervakningsmoment i en sådan dom. 


”Han hade många år av sitt liv framför sig”

Göran Zachrisson berättar för Expressen om sonen Jonas död.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.