Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Engstrand: "Han har en jävla integritet"

Tommy Engstrand. Foto: Samuel Unéus
Björn Borg. Foto: Cornelia Nordström

Klassiske SVT-kommentatorn Tommy Engstrand är Hyland-pojken som har hunnit bli 77 år gammal.

I en stor intervju berättar Engstrand om livet som pensionär, vänskapen med Björn Borg, hur han hjälper sjuke ex-kollegan Arne Hegerfors i vardagen – och varför han inte planerar en comeback i rutan.

– Det skulle inte vara bra att släppa fram gubben till en mikrofon, säger Engstrand.

Tommy Engstrand vill inte riktigt svara på hur han mår. 77-åringen börjar med att antyda att hälsan sviktar i bland – "det gör den för alla i min ålder" – men stannar där.

– Jag vill inte bli en sån som snackar om sina sjukdomar när han blir gammal, säger Engstrand.

"Hyland lärde mig det"

Lika frankt låter det när tv-profilen, som kommenterade idrott i SVT och Sveriges radio under åtskilliga decennier, får frågan om vad han gör nuförtiden.

– Jag gör inte så jävla mycket. Jag skriver åt olika publikationer, jag hjälper en vän med att göra dokumentärfilmer, och så håller jag föredrag om mitt liv. Om radio, tv och folk jag har träffat. Jag skrev ju en självbiografi också, “Mästare jag har mött – Muhammad Ali, Björn Borg och jag”, säger Engstrand.

Efter tiden på SVT gick Engstrand vidare till att frilansa för Viasat. Nu har han slutat ta kommentatorsuppdrag helt och hållet.

– Det skulle inte vara bra att släppa fram gubben till en mikrofon, säger han.

Är du inte för hård mot dig själv nu?

– Nej. Lennart Hyland lärde mig att man ska kräva allt av andra och mest av sig själv. Det gjorde Hyland själv.

"Björn har ställt upp för mig"

Hyland, ja. Att samtala med Engstrand är att få sig en komprimerad lektion i idrottshistoria. Han talar i namn, i ikoner som han har fått komma nära. Det är ingen slump att Björn Borg fick figurera redan i titeln på Engstrands självbiografi.

– Han har ställt upp något så inåt helvete för mig i alla lägen. Det gjorde han även som aktiv. Vi hade en väldigt bra relation, jag intervjuade honom första gången 1972, när han gjorde Davis Cup-debut som femtonåring. Och vänskapen har hållit i sig hela livet, säger han.

Engstrand och Borg med boken "Mästare jag mött"." Foto: Cornelia Nordström

Engstrand har till och med tvingats agera nåt slags PR-agent åt vännen Borg.

– Han har en jävla integritet. Det är inte direkt ett tv-bolag som har ringt mig och bett mig ta kontakt med Björn för att han ska ställa upp på en intervju. Men han säger konsekvent: “Nej, det ger jag fan i, vi går på krogen i stället”. De har ringt från Skavlan, Let’s Dance, Mästarnas mästare… han ställde ju inte upp i 56:orna-dokumentären heller.

 

LÄS ÄVEN: Tomas Brolin: "När folk såg det var det inte lika roligt att håna mig".

"Borg tog det väldigt hårt"

Gör du överhuvudtaget ett försök när de ringer?

– Ja, jag ringer Björn. Och han säger nej. Det var till exempel ett riktigt stort reportage som brittisk tv skulle göra, men det blev inget av det heller.

– Han tog ju den svenska inställningen till honom ganska hårt. Han tyckte att han bjöd till. Det som tog hårdast var att en krönikör en gång skrev att Björn borde lira för Monaco i Davis Cup. Det vet jag att han tog väldigt hårt. Han var ju förföljd jämt.

Det andra namnet i titeln, Muhammad Ali, var inte en nära vän som Borg. Men väl ett av de mest intressanta intervjuobjekten Engstrand någonsin stött på.

– Jag kommer aldrig att glömma matchen mot George Foreman i Kinshasa 1974. Det var idrottshistoria i kvadrat. Jag kommenterade matchen från radio, den gick mitt i natten, det var sotsvart där nere. Jag håller Ali som den störste idrottaren genom tiderna, tillsammans med Usain Bolt och Pelé, säger han.

 

LÄS ÄVEN: Första stora intervjun med Ingemar Stenmarks dotter Nathalie.

"Ingen jävel bryr sig"

Engstrand tillhör en skara sportjournalister som har präglats många, många svenskars uppfattning av tv-sport. Det är han, Bosse Hansson, Arne Hegerfors och några till. Och just Hegerfors har kommit att bli en av Engstrands närmaste vänner.

– Jag och Arne har både kubbats och varit vänner. Men sedan han blev sjuk har jag verkligen ställt upp, och han har sagt att han verkligen uppskattat det. Ett tag ringde jag varenda dag till honom, säger han.

– Du vet, när man är gammal och råkar ut för det Arne råkat ut för är det lätt att bli jävligt ensam. Man sitter där och ingen jävel bryr sig. Jag skulle inte själv vilja ha det så, och då måste man försöka bjuda till lite. Jag köper några kanelbullar och så dyker jag upp och så kollar vi på tv. Han har ett väldigt begränsat synfält, han kan i princip bara se mitten på bilden.

"Som en annan planet"

Vad tycker du då när du sitter och tittar på tv-sport i dag? Vad är bra, vad är dåligt?

– Den här massan av kanaler gör att folk får chansen som inte riktigt är redo att få chansen. Det står jag för att jag tycker. Samtidigt finns det en massa duktiga som håller på, som Lasse Granqvist, Tommy Åström, Karin Frick. Och det finns många på SVT jag gillar, som Marie Lehmann och Jane Björck. De har fört in en ny dimension i programledandet. Och Henrik Strömblad på Viasat är riktigt skarp.

– Jag måste ändå säga att tv verkligen har utvecklats. Brukar du se på Sportspegeln, Jens Linds Stopptid? Ibland kan man se reportage där som bara är tjugo år gamla, och man tänker: “Va? Bara tjugo?”. Man tror för fan att det är en annan planet!

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!