Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"En underbar coach med massor av humor"

Davis Cup-nostalgi från 1975: Björn Borg, Rolf Norberg och kaptenen Lennart Bergelin. Foto: Jacob Forsell
Han var en av Lennart Bergelins Davis Cup-hjältar 1975.
Rolf Norberg minns sin DC-kapten med värme:
- Han var en fantastisk person och underbar coach med massor av humor, säger Rolf Norberg till TT.
Norberg var med i det Davis cup-lag som Bergelin var kapten för mellan 1971 och 1983. Det var under hans ledarskap som Sverige tog sin första DC-titel 1975.
- Han har gjort mycket för svensk tennis och hade det funnits några tränare som honom hade Sverige varit mycket bättre i tennis just nu, säger Norberg.

"Skulle träna mer"

Rolf Norberg säger att Lennart Bergelin var väldigt snäll, men att han även kunde bli mycket arg och att han tjatade rätt mycket på de unga adepterna.
- Han tyckte att vi skulle träna mer, men framför allt att vi skulle spela fler internationella matcher. Han insåg att det var det enda sättet att bli bra.
- Ibland körde han själv ner oss till Rivieran i en folkabuss. Han var smart också — för det var ofta svårt att få träningstider på banorna. Det första som Lennart gjorde när vi kom fram till klubbarna var att bli vän med vaktmästarna — och sen fick vi vilka träningstider vi ville ha.

Långkalsonger - i 35 graders värme

Norberg anser att Bergelin hade god fingertoppskänsla när han tog ut lagen till Davis cup, men att han också var väldigt vidskeplig.
- När vi spelade i Polen var det kallt och han satte på sig långkalsonger, jag vill minnas att det var med lejonmotiv. Efter att vi vunnit den DC-matchen hade han på sig de långkalsongerna även i de kommande matcherna. Det var nästan 35 grader varmt när vi kom till Spanien och han svettades rätt rejält i sina långkalsonger.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!